Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa on korkeita rakennuksia. Tunnetuimmat ovat tietenkin Petronasin kaksoistornit, jotka olivat valmistuessaan 1998 maailman korkeimmat rakennukset. Ne ovat myös ne kaikista kauneimmat tornit. Siksi valitsimme itse korkeaa näköalapaikkaa miettiessämme toisen vaihtoehdon, sellaisin josta nuo kaksoistornit näkyvät. Valinta osui tv-torni Menara KL:n eli Kuala Lumpur Towerin kohdalle.

Vuonna 1996 valmistunut Menara KL on 335 metriä korkea, huipulla oleva antenni mukaan laskettuna korkeutta on 421 metriä. Torni on siis noin 30 metriä matalampi kuin Petronasin kaksoistornit. Menara KL on kuitenkin rakennettu Bukit Nanas -mäen päälle ja korkeammasta sijainnistaan johtuen sen huippu on itse asiassa korkeammalla kuin Petronasin kaksoistornien huippu. Tornin huipulla on pyörivä ravintola sekä kaksi näköalatasannetta. Toinen näköalatasanteista on suljettu ja toinen avoin. Avoimella tasanteella voi siis rauhassa valokuvailla ilman kuvia pilaavaa lasia. Huonojalkaisille tai trooppisen ilmaston näännyttämille avun tuo pikkubussi, joka kuljettaa ihmisiä Bukit Nanasin huipulle ja takaisin ihan ilmaiseksi.

Liput tornivierailua varten voi ostaa etukäteen netistä Menara KL:n virallisilta sivuilta tai vasta paikan päältä. Ainakaan heinäkuussa mitään jonoja ei ollut lippuluukuilla. Netistä lukemani perusteella jonot ovat enemmänkin Petronasin kaksoistorneilla, ei niinkään Menara KL:ssä. Pääsylippu avoimelle näköalatasanteelle maksaa aikuisilta RM105 ja lapsilta RM55 (21,50€/11€). Alempana sijaitseva suljettu näköalatasanne on edullisempi. Sinne aikuisten lippu kustantaa RM52 ja lasten lippu RM35 (11€/7€). Näiden lisäksi on myös erilaisia yhdistelmälippuja, joiden hintoihin sisältyy kaikenlaista muutakin tornin läheisyydessä sijaitsevaa nähtävyyttä. Mukana on minieläintarhaa ja formula 1 -simulaattoria.

Menara KL:n virallisilla sivuilla kerrotaan, että tornissa on Chicagon Willis Towerin Ledgen tapainen Sky Boxiksi kutsuttu lasikoppi, joka sijaitsee 300 metrin korkeudella maanpinnalta. Ainakin kuvissa koppi näyttää Willis Towerin vastaavaa isommalta, eli tällaiselle korkeanpaikankammoiselle pelkokerroin on aika suuri. Kesällä 2015 tällaista mahdollisuutta ei ainakaan mainostettu.

Ilmeisesti ylempi avoin näköalatasannekin on paikallisen mittapuun mukaan hurja paikka. Sinne päästäkseen pitää allekirjoittaa vastuuvapauspaperi. Siinä kohtaa hieman mietitytti, että minnehän tässä oikein ollaankaan menossa. Paikan päällä pelko hälveni, ihan normaali näköalatasannehan tuo on. Kaiteet oat ihan asialliset, eikä putoamaan pääse, vaikka niidenkin yli sattuisi kierähtämään, sillä alapuolella on lisää rakenteita. Tosin voi olla, että kaiteella kiikkuja pääsee alas nopeammin kuin haluaisikaan turvamiesten avustuksella. Selfienottajat siis varokoon.

Itse tornista minulle ei sattunut muuta kuvaa kuin tämä kauempaa napattu otos. Siinä Menara KL komeilee yhdessä Petronasin kaksoistornien kanssa. Onpa maailman korkein lipputankokin mahtunut mukaan samaan kuvaan.

Muut kirjoitukset aiheesta Kuala Lumpur:

2 kommenttia

 1. Kohteena maailma / Rami 3.12.2017 at 20:38

  Kävin tuolla ihailemassa Petronas Towereita vuonna 1998, joten siitä on aikaa. En muistanutkaan tuota, että tämä oli fyysisesti korkeammalla kuin kaksoistornit. Upeat maisemat kuitenkin muistan 🙂

  Vastaa
  1. Aron 3.12.2017 at 20:42

   Maisemat kyllä ovat upeat noista korkeuksista. Petronasin torneja katselimme ensin maan tasalta ja mietimme, kannattaisiko niiden näköalasillalle lähteä jonottamaan. Lopulta päädyimme Menaraan ja se oli kyllä oikea ratkaisu.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *