Olemme saapuneet katsomaan auringonlaskua Key Westin Mallory Squarelle, joka sijaitsee saaren luoteiskulmassa. Disneyn risteilyalus on juuri lähdössä ja töräyttää sen merkiksi pienen pätkän Pinokkio-piirretystä tuttua Wish Upon a Star -kappaletta sumutorvellaan. Väkeä alkaa kerääntyä aukiolle ja erilaiset katutaiteilijat valmistautuvat esiintymään. Jokunen pieni purjevene keikkuu aalloilla. Auringonlasku näyttää varmasti hienolta myös mereltä käsin katsottuna. Lopulta möllykkä plumpsahtaa mereen Sunset Keyn taakse. Esitys on ohi ja väki jalkautuu lähistön ravintoloihin.

Mallory Square on ilmeisesti se paras paikka auringonlaskun katselemiseen trooppisella Key Westin saarella Floridan eteläisimmässä sopukassa. Kyseessä on ihan virallinen jokailtainen taidefestivaali, Sunset Celebration, jolla on omat nettisivutkin. Mallory Square sijaitsee vanhassakaupungissa aivan Meksikonlahden rannalla. Pääkatu Duval Streetin pohjoinen päätepiste on aivan aukion tuntumassa. Ristelyalusten laituri sijaitsee Mallory Squaren vieressä, voipa alus olla kiinnittyneenä aivan aukion edustallakin, juuri auringonlaskun suunnassa. Tosin kaupunkilaisten vastustuksen vuoksi risteilyalukset joutuvat nykyisin lähtemään aukion edustan laiturista viimeistään kaksi tuntia ennen auringonlaskua.

Aukion laidalta löytyy Key West Shipwreck Museum. Museo esittelee varsin erikoista elinkeinoa, joka oli saarella tärkeä tulonlähde 400 vuoden ajan, eli haaksirikkoutuneiden laivojen lastin ”pelastamista. ” Oikeammin kyse oli jonkinlaisesta laillisesta hylkyjen ryöstämisestä. Florida Keysin saariketjun edustan rannikko on vaarallinen ja siellä tapahtui usein haaksirikkoja. Saarten edustalla lähellä koralliriuttaa kulkeva voimakas merivirta ja vuosi vuodelta lisääntyvä laivaliikenne kasvattivat haaksirikkoriskiä. 1800-luvun puolivälissä haaksirikkoja tapahtui rannikolla joka viikko.

Key Westissä oli ihan erityinen laivasto valmiina pelastamaan haaksirikkoutuneita. Ihan hyväntekeväisyydestä tässä ei ollut kyse, sillä miehistöä enemmän näitä pelastajia kiinnosti haaksirikkoutuneen laivan kuljettama arvotavara. Lasti pelastettiin ja myytiin takaisin joko omistajalleen tai jollekin muulle. En löytänyt tälle toiminnalle suomennosta, joten kutsun sitä vaikka hylynryöstämiseksi. Nimitys on vähän ruman kuuloinen, etenkin kun kyse oli liiketoiminnasta, ei laittomuuksista. Vastaava liiketoiminta oli hyvin yleistä monilla muillakin rannikkoalueilla. Nykyisin laki lienee toinen, mutta 1800-luvulla toiminta oli Floridassa tosiaan laillista, joskin luvanvaraista. Toimintaan osallistui satoja merimiehiä ja kymmeniä aluksia, joten lupia kyllä oli tarjolla.

Mallory Squarella on myös veistospuutarha, joka esittelee saaren merkkihenkilöitä. Tästä vuonna 1997 avatusta puutarhasta löytyy kaikkiaan 39 pronssiin ikuistettua henkilöä. Lisäksi yksi iso veistos esittää hylynryöstäjiä työssään.

Aukion laidalta löytyy myös pesusienikauppa Sponge Market, jossa on pieni pesusienien keräämisestä kertova museo. Pesusienet olivat nekin tärkeä tulonlähde Key Westissä vielä 1800-luvun alussa. Pesusieniä kerättiin matalasta vedestä ja kuivatuksen jälkeen ne olivat valmiita myytäväksi. Kyseessä on siis ihan oikea sienieläin, joka kuivattuna toimii hyvin puhdistautumisvälineenä. Eli jos joku on asiaa ihmetellyt, niin Paavo Pesusieni on ihan oikeasti merieläin.

Muut kirjoitukset aiheesta Key West:

4 kommenttia

 1. Tiia 8.2.2019 at 14:30

  Oijoijoi kun tuli ikävä Key Westiä! Mekin käytiin katsomassa noin vuosi sitten auringonlasku ja tarkoitus oli naukata useampikin cocktail ihanissa baareissa… mutta lopulta väsähdimme aika pian hämärän laskettua ja körötimme mummokatraan kanssa yhteisbussilla takaisin hotellille 😀

  Vastaa
  1. Aron 8.2.2019 at 16:38

   Meille käy reissussa usein niin, että uni alkaa painaa silmiä jo hyvissä ajoin. Key Westissä tosin auringonlaskun jälkeen vielä jaksoimme yksille drinkeille. Kuulemma kaupungista saa heti Kuuban jälkeen parhaat mojitot. Emme ehkä löytäneet ihan sitä parasta paikkaa. Ainakin Duval Streetin varrella juoma tarjoiltiin kertakäyttöisestä muovilasista. Kenties tuollakin on tapana lähteä kaduille vaeltelemaan juomien kanssa. 🙂

   Vastaa
 2. Katja / Lähtöselvitetty 9.2.2019 at 19:48

  Me olimme Key Westissä vuosia sitten ja tavoilleni uskollisena en ollut tehnyt minkäänlaista taustatyötä etukäteen. En siis tiennyt näistä "pakollisista" auringonlaskupaikoista enkä muista. Ajomatkamme sinne oli kestänyt puolet oletettua pidempään, ja ensimmäisten margaritojen jälkeen suuntasimme Duval Streetille syömään juuri silloin, kun porukka valui takaisin Mallory Squarelta. Tunnelma oli aivan kuin ruotsinlaivalla: umpihumalaiset keski-ikäiset heiluivat muovimukit käsissään kadun puolelta toiselle ja drag artistit ottivat lämpimään syleilyynsä. Lasten kanssa oli jopa vaikeaa päästä syömään, kun paikat oli varattu tositarkoituksella kännääville. Oli aika mielenkiintoinen kokemus, jota en ollut missään nimessä osannut odottaa. Mallory Squarella emme käyneet koko vierailun aikana, mutta muuten kyllä pidin Key Westistä kovasti.

  Vastaa
  1. Aron 9.2.2019 at 21:01

   Tuollaistahan se meno on näissä Jenkkien biletysmestoissa. 🙂 Joskin se sellainen kännirähinöinti, tyyliin Suomi vappuna, onneksi puuttuu. Duval Streetin meno oli meillä tiedossa jo etukäteen ja olimme varanneet majoituksen varmuudeksi vähän etäämpää. Mekin kyllä pidimme Key Westistä, ei suinkaan vähiten sen ihanan trooppisen lämmön vuoksi.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *