Islannin musiikkitalo Harpa Reykjavikissa valmistui vuonna 2011 aivan meren rannalle. Rakennustöiden alkaessa vuonna 2007 talo oli vielä osa isompaa kokonaisuutta, Reykjavikin World Trade Centeriä, johon kuului monta lähekkäistä rakennusta. Vuoden 2008 finanssikriisi tosin hyydytti nämä muut hankkeet ja keskeytti myös Harpan rakennustyöt. Lopulta musiikkitalo kuitenkin valmistui valtion pelastettua projektin.

Harpan huomiota herättävä julkisivu koostuu teräskehyksiin sijoitetuista erivärisistä lasipaneeleista, jotka poikkeavat muodoltaan totutusta neliskulmaisesta. Vaikutelma on varsin futuristinen. Kokonaisuus varmasti jakaa mielipiteitä, mutta ainakin minusta Harpa on upea hökötys. Lasipaneelien olisi Tanskalais-Islantilaisen suunnittelijatiimin mukaan tarkoitus kuvastaa Islannin tulivuorten muovaamaa maastoa. Niin tai näin, ilman muita moderneja rakennuksia ympärillään Harpa on pikkuisen orpo siinä rannalla seisoskellessaan.

Kenties paras tapa tutustua Harpaan on osallistuminen konserttiin. Minä en tätä kylläkään kokeillut. Talossa esiintyvät niin Islannin sinfoniaorkesteri kuin Islannin oopperakin. Tosin taloa ei ole suunniteltu oopperaesityksiä varten ja sieltä puuttuvatkin kaikki normaalit näyttämöviritykset. Oopperaesitykset lienevät siksi jonkin verran pelkistettyjä. Talossa järjestettävistä tapahtumista löytyy lisätietoa täältä.

Onneksi Harpaa voi ihailla sisäpuoleltakin myös ilman konserttilippuja. Aulatiloihin saa tutustua ihan ilmaiseksi. Rakennuksessa on useampi kerros, joihin kaikkiin pääsee kiipeämään. Varsinaisiin saleihin tuskin pääsee kuitenkaan kurkistamaan.

Talon takaa avautuvat upeat maisemat näyttävät erikoisen muotoisten ikkunoiden läpi katsottuna vähintäänkin mielenkiintoisilta. Näkymä on joka kulmasta katsottuna pikkuisen erilainen.

Minun oli aluksi tarkoitus ihan vain vilkaista rakennukseen sisälle, mutta lopulta kolusin jokaisen nurkan läpi ja räpsin ison kasan kuvia siinä sivussa. Rakennus oli lopulta sisältä jopa mielenkiintoisempi kuin ulkoa päin katsottuna.

Aulassa pyöriessäni yritin selvittää, olisiko Harpaan tarjolla opastettuja kierroksia. Talossa on varmasti paljon sellaista, joka ei itse haahuilemalla käy ilmi. Valitettavasti mitään informaatiota aiheesta ei löytynyt. En löytänyt opastuksista tietoa talon nettisivuiltakaan.

Harpan sisältä löytyy Pohjoismaista designia myyvä kauppa. Nälkäisille on tarjolla niin kahvila kuin ravintolakin. Ilmeisesti ravintola Kolabrautin on hieman fine diningin suuntaan kallellaan. Netistä lukemani perusteella ravintola yhdistelee Islannin parhaita raaka-aineita ja välimerellistä keittiötä. Olen tässä kuitenkin ihan lukemani varassa, sillä omakohtaisia kokemuksia ravintolasta ei ole.

Eikä tämä talo ole pelkästään minun mielestäni hieno. Harpa voitti nimittäin vuonna 2013 EU:n nykyarkkitehtuurikilpailun pääpalkinnon. Rakennus on myös esiintynyt kahdessakin eri Netflix-sarjassa, Sense8:ssa ja Black Mirrorissa. En tosin seuraa näitä sarjoja, joten nämä ovat minulta vielä näkemättä.

Harpa on mielestäni ehdottomasti vaikuttavin muutoin varsin vaatimattoman Reykjavikin rakennuksista. Saa nähdä, etenevätkö muut alueen rakennusprojektit jossain vaiheessa. Nostokurkia Harpan lähistöllä näkyi pystyssä, mutta silmiini ei osunut mitään rakenteilla olevaa kohdetta esittelevää kylttiä. Voi hyvinkin olla, että seuraavalla Islannin matkallani Harpan naapurusto on jo kovasti eri näköinen kuin viimeksi.

Muut kirjoitukset aiheesta Reykjavik:

16 kommenttia

 1. Sisko / Hieman_vino 1.2.2019 at 13:52

  On kyllä kivan näköinen rakennus! 🙂 Islanti on kyllä omissa haaveissa, toivottavasti ei kaukaisissa!
  Kirjoitat kyllä kivasti näitä matkakohde/nähtävyys juttuja.

  Vastaa
  1. Aron 2.2.2019 at 10:13

   Kiitos. 🙂 Harpa oli tosiaan hyvin silmiinpistävä rakennus. Reykjavik on kuitenkin pieni kaupunki ja suurin osa rakennuksista on hyvin vaatimattomia. Harpa ei ole vaatimaton. Toivottavasti Islannin matkasi toteutuu pian.

   Vastaa
 2. Pirkko / Meriharakka 2.2.2019 at 13:08

  Hienon näköinen talo! Reykjavikin keskustassa emme olekaan käyneet noin äskettäin, että olisimme tuon rakennuksen nähneet. Nyttemmin Islanti tuntuu olevan niin suosittu kohde, ettemme sitä oikein ajattelekaan kohteeksi, kun mielessämme on vaan, että siellä on sitten varmaan tosi ruuhkaista kaikkialla 🙂

  Vastaa
  1. Aron 2.2.2019 at 14:51

   Oikeastaan Islanti ei vaikuttanut kauhean ruuhkaiselta. Tai siis kyllähän kultaisen kierroksen reitillä ajeltiin jonossa ja Reykjavikissa oli paikoin paljonkin turisteja liikkeellä, mutta tuon alueen ulkopuolella oli todella hiljaista. Tällä ensimmäisellä vierailulla näimme nyt kaikki suosituimmat nurkat, paitsi Blue Lagoonia jonne tuskin koskaan menemmekään. Seuraavalla kerralla häivymme suorinta tietä saaren syrjäisempiin sopukoihin. Oletan, että sieltä löytyy rauhaa ja hiljaisuutta. Voisimme tehdä tämän uusintavierailun piankin, mutta pitää ensin välissä käydä vähän lämpimämmissä kohteissa. Islannin ainoa selkeä ikävä puoli kun oli tuo hyvin viileä sää. 🙂

   Vastaa
 3. sari 2.2.2019 at 19:24

  Kivan näköinen rakennus. Pitääkin käydä katsomassa, kun huhtikuussa pitäisi matkustaa vihdoinkin Islantiin.

  Vastaa
  1. Aron 2.2.2019 at 20:22

   Vau, mahtavaa matkaa! Islannissa nähtävää riittää. Kyllä yksi päivä kannattaa Reykjavikillekin uhrata.

   Vastaa
 4. Anu /Matkataan Mutkitellen 4.2.2019 at 19:16

  Harpa oli kyllä aika orvonoloinen rakennus rannalla mutta karunnäköisena rakennuksena sulautui jotenkin karuun rantaan. Minulla ei ollut käsitystäkään, että tähän oli suunnitteilla muitakin rakennuksia 🙂 2015 kun siellä kävimme, ei tästä myöskään ollut, ainakaan paikan päällä, mitään merkkiä.

  Vastaa
  1. Aron 6.2.2019 at 20:47

   Pikkuisen jouduin netistä faktoja tarkistamaan, eli ihan ilmeinen ei tuo lähitienoon suunnitelma ollut minullekaan. 🙂 Niitä nostokurkia siinä oli naapurissa, joten kenties jotain muutakin modernia siihen valmistuu.

   Vastaa
 5. Martta / Martan Matkassa 7.2.2019 at 21:31

  Ompa erikoinen talo, miten mahtaa istua katukuvaan? Ehdottomasti käymisen arvoinen ja varmasti mielenkiintoinen. Helsingin Musiikkitalolla järjestetään opastettuja kierroksia, joten voisin kuvitella että tuollakin järjestetään ainakin ryhmille. Islanti on edelleen toivelistalla!

  Vastaa
  1. Aron 8.2.2019 at 16:35

   Eipähän tuo oikein hyvin katukuvaan istu. Finanssikriisi vähän sotki islantilaisten suuret suunnitelmat. Nyt tuo Harpa on vähän yksinäinen erakko meren rannalla. Islanti on kyllä ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka.

   Vastaa
 6. Tanja 8.2.2019 at 17:47

  Wau, kiva postaus hauskasta talosta. Itsekin tykkään töllistellä myös rakennuksia matkoillani ja Harpa vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tuskin jää yksinäiseksi vaikka nyt onkin vähän orpo.

  Vastaa
  1. Aron 8.2.2019 at 19:02

   Kiitos. Toivotaan, että muutkin rakennusprojektit saavat tuulta siipiinsä.

   Vastaa
 7. Rosa 8.2.2019 at 18:10

  Olen käynyt edellisen kerran Islannissa 2007 alkuvuodesta. Ei tosiaan ollut merkkiäkään tällaisesta rakennuksesta. Reykjavikista on jäänyt mieleen aaltopeltitalot ja se kirkko, jotka tosiaan tyyliltään eroavat tästä rakennustyylistä aika paljon.

  Vastaa
  1. Aron 8.2.2019 at 19:06

   Niitä aaltopeltitaloja tuolla Reykjavikissa lähinnä onkin. Kirkko oli myös selkeästi poikkeava rakennus, mutta kuitenkin paljon Harpaa perinteisempi. Vaikka sekin ilmeisesti on aikoinaan ollut varsin radikaali. Harpa ei onneksi ole keskellä kaupunkia, vaan siinä rannalla. Kun muu kaupunki jää sitä katsellessa selän taakse, ei tuo selkeä poikkeavuus häiritse. Se kirkkokin on vähän samaan tapaan siellä mäellä yksinään.

   Vastaa
 8. Anna-Katri / Adalmina's Adventures 10.2.2019 at 07:09

  Islanti kutsuu vihdoinkin tänä keväänä enkä malta odottaa, että pääsen näkemään edes pienen vilauksen tämän maan ihmeistä. Tuo Harpa vaikuttaa kyllä moderniuden huipentumalta Islannin karuissa olosuhteissa. 🙂

  Vastaa
  1. Aron 10.2.2019 at 22:35

   Harpa on kyllä aika pientä verrattuna Islannin muihin ihmeisiin. Silti sitäkin kannattaa käydä katsomassa. Keväinen Islanti tarjoaa kokemukseni perusteella laajan kirjon erilaisia sääilmiöitä, usein kaikki jo yhden tunnin sisällä. 🙂

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *