Vuonna 1973 Sears Tower -nimisenä valmistunut 108-kerroksinen pilvenpiirtäjä Willis Tower on Chicagon korkein rakennus. Tornilla on korkeutta 442 metriä ja se oli valmistuessaan maailman korkein rakennus. Ennätyksen rikkoutuminen kesti 25 vuotta. Willis Tower on edelleen USA:n toiseksi korkein rakennus New Yorkin uudenkarhean One World Trade Centerin jälkeen.

Pilvenpiirtäjän rakennutti tavarataloketju Sears, joka oli 1960-luvun lopulla maailman suurin laatuaan. Torni koostuu yhdeksästä erillisestä putkimaisesta rakennuksesta, jotka ovat eri korkuisia. Rakenteen kehitti arkkitehti Fazlur Rahman Khan ja se osoittautui varsin kustannustehokkaaksi tavaksi rakentaa korkeita ja kestäviä rakennuksia.

Korkeuksia kohti kurottavat pilvenpiirtäjät ovat kotoisin nimenomaan Chicagosta. Kaupungissa on näitä korkeita rakennuksia paljon ja ne sijaitsevat hyvin kompaktisti lähinnä Loopin ja viereisen Near Northin alueilla. Muita selvästi korkeampi Willis Tower näkyy kuitenkin kauas.

Willis Tower on lähinnä toimistotalo. Turistin kannalta tärkeintä tässä tornitalossa on kuitenkin näköalatasanne Skydeck, joka löytyy kerroksesta 103. Valokuvaajan kannalta tämä kesäkuussa 1974 yleisölle avattu näköalatasanne on harmittavasti kokonaan suljettu. Näkymiä ei siis ole tarjolla mihinkään suuntaan muutoin kuin lasin läpi. Näkymissä ei kuitenkaan ole valittamista. 412 metrin korkeudelta näkee pitkälle ja ikkunoita on kaikilla neljällä sivulla.

Skydeckin erikoisin piirre ovat The Ledge -nimellä tunnetut lasiset näköalakopit, joita on kaikkiaan neljä kappaletta. Näihin lasiseinäisiin, -pohjaisiin ja -kattoisiin koppeihin mahtuu kuhunkin kerrallaan kaksi ihmistä tai pientä seuruetta kuvautumaan ikäänkuin tyhjän päälle. Vaikka kuinka tietäisi välissä olevan tukevan lasin, tuntuu läpinäkyvälle lattialle käveleminen huiman korkealla katutason yläpuolella todella pahalta, etenkin näin korkeanpaikankammoiselle. Reippaat teinit toki pomppaavat käsilläseisontaan lasia vasten valokuvaa varten. Itse yritin lähinnä olla katsomatta alaspäin.

Pääsymaksu näköalatasanne Skydeckille on $22 / henkilö paikan päältä ostettuna. Netissä on myynnissä $49 hintaisia lippuja, joilla pääsee jonon ohi. Joillekin viikonlopuille on netissä myös tarjolla $65 hintaisia aamulippuja, joilla pääsee Skydeckille nauttimaan maisemista ennen kuin paikka aukeaa muulle yleisölle. Emme kokeneet tarvetta kalliimmalle lipulle. Kesäkuun lopulla vähän puolenpäivän jälkeen paikalla vieraillessamme jonot olivat hyvin maltillisen pituiset.

Linkkejä:

Muut kirjoitukset aiheesta Chicago:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *