USA:n pääkaupungissa Washingtonissa sijaitseva United States Capitol eli Kongressitalo on kenties Valkoisen talon ohella maansa ikonisin rakennus. Kun Suomen television uutisissa Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja puhuu, näkyy yleensä juuri Capitol taustalla. Capitolilla kokoontuvat lakeja säätävän kongressin molemmat kamarit, eli senaatti ja edustajainhuone.

Capitol sijaitsee keskellä kaupunkia National Mall -puiston itäpäässä Capitolin kukkulalla. Mallilta käsin rakennusta voi ihailla kuvajaisen kera, sillä Capitolilla on juuri tätä tarkoitusta varten tehty oma vesiallas.

Capitol valmistui vuonna 1800 ja sitä on sittemmin laajennettu. Esimerkiksi nykyinen kupoli ei ollut mukana alkuperäisessä rakennuksessa. Muiden keskeisten Washingtonin hallintorakennusten tapaan Capitol edustaa neoklassista tyyliä. Ennen Capitolia Yhdysvaltain kongressi ehti kokoontua useissa paikoissa mm. New Yorkissa ja Philadelphiassa. Washingtonista tuli virallisesti maan pääkaupunki samana vuonna kuin Capitol valmistui.

Edellistä Washingtonin reissua varten vierailukohteita selvitellessämme havaitsimme, että Capitolille järjestetään opastettuja kierroksia, joille ovat myös ulkomaiset vierailijat tervetulleita. Kyseinen kierros onkin ainoa tapa päästä sisälle rakennukseen. Kierros ei maksa mitään, mutta se on varattava etukäteen netissä. Varauksesta saa kirjallisen vahvistuksen, joka pitää printata ja ottaa mukaan. Varaus on tehtävä vähintään kaksi päivää ja enintään kolme kuukautta etukäteen. Aikaisessa lienee syytä olla, sillä ainakin kesällä paikka vaikutti hyvin suositulta.

Printattua varausvahvistusta vastaan vierailukeskuksesta saa noudettua varsinaiset liput. Turvatarkastusta ja lippujenvaihtoprosessia varten ohjeissa kehotetaan saapumaan maaliskuun ja elokuun välisenä aikana viimeistään 45 minuuttia ennen kierroksen alkua. Noudatimme ohjetta ja olimme lopulta valmiita jo puoli tuntia ennen kierroksen alkua. Ystävällinen virkailija laittoi meidät mukaan juuri lähdössä olevalle aiemmalle kierrokselle, joten emme joutuneet kuitenkaan odottelemaan turhaan. Myöhästyneitä ei oteta mukaan kierrokselle, joten 45 minuutin ohjetta kannattanee noudattaa.

Kierrokselle mukaan sallittujen tavaroiden suhteen ollaan hyvin tarkkoina. Ruokaa ja juomaa ei saa olla mukana ja tämä koskee myös vettä. Asioihin perehtymättömät turistit mutustelivat pikavauhtia suklaitaan ja jakoivat niitä jonossa takana tuleville, kun vartijat kävivät etukäteen varoittelemassa jonottajia turvaohjeista. Sen verran joustoa löytyi, että parempi puoliskoni sai ottaa Sisu-askin mukaan. Pieni kröhä kun vähän kutitteli kurkussa.

Opastettu kierros alkoi pakollisella videolla, jossa esiteltiin rakennuksen sekä maan edustuksellisen demokratian historiaa sekä kongressia sen osana. Sen jälkeen varsinainen kierros pääsi käyntiin. Kierros käsitti kolme keskeistä salia rakennuksessa. Näistä ensimmäisenä vuorossa oli rotunda. Se sijaitsee suoraan Capitolin kupolin alla. Kupolin Constantino Brumidin maalaama fresko, joka kuvaa USA:n ensimmäistä presidenttiä George Washingtonia kohoamassa jumalaksi, on upea, mutta valitettavasti se oli vierailumme aikana osittain kangasdonitsin peitossa. Kupolin ulkopuoli näet oli remontissa ja myös sisäpuoli kaipasi pientä suojaa siinä sivussa. Freskon tapahtumat saavat miettimään, että mitä ne kansakunnan isät oikein ovat vetäneet, kun ovat tämmöisen idean keksineet.

Katon kupolin alapuolisen osan yläreunaa kiertää USA:n alkuvuosien historiaa esittelevä friisi. Tai oikeasti se ei ole friisi, vaan maalaus, joka on vain tehty näyttämään kolmiulotteiselta. Työ esittää kaikkiaan 19 historiallista kohtausta. Näistä ensimmäiset seitsemän ja puoli ovat Brumidin maalaamia. Työ jäi kesken Brumidin kuoltua ja loput kahdeksan ja puoli kohtausta maalasi Filippo Constaggini mestarin luonnosten pohjalta. Constaggini myös maalasi omat kasvonsa puunrunkoon yhdessä kohtauksista.

Nopeasti laskien kolme kohtausta jäi puuttumaan 19 kokonaismäärästä. Ne maalasi Allyn Cox vasta vuonna 1951. Brumidin alkuperäisessä suunnitelmassa oli laskuvirhe, jonka vuoksi Constagginin työn päätyttyä jäljelle oli jäänyt vielä 9 metriä tyhjää tilaa.

Rotundan seinillä on lukuisia hienoja maalauksia, jotka niin ikään esittelevät välähdyksia USA:n historiasta. Seinustoja kiertää myös rivi patsaita. Nämä kuuluvat National Statuary Hall Collection -nimiseen kokoelmaan, joka on hajautettu ympäri Capitolin rakennusta. Kokoelmaan kuuluu kaikkiaan sata patsasta, kaksi per osavaltio. Osavaltiot valitsevat patsaina itseään edustamaan omia edesmenneitä merkkihenkilöitään ja ajoittain patsaita myös vaihdetaan. Rotundassa on esillä kenties valokuvatuin Abraham Lincolnin patsas.

Osuvasti toinen Floridan patsaista esittää tiedemies John Gorrieta, jonka työ keinotekoisen viilentämisen saralla auttoi modernin ilmastoinnin kehittämisessä. Hän oli myös oppaamme suosikki. Tätä selittänee se, että Washingtonissa vallitsee keväästä syksyyn asti hyvin lämmin, suomalaisittain jopa kuuma, sää.

Seuraavaksi pääsimme vierailemaan National Statuary Hallissa, joka on oikein erityisesti omistettu maan merkkihenkilöiden patsaille. Jo mainittu patsaskokoelma on alunperin sijainnut juuri tässä salissa. Kun nyt kuitenkin kaikilla osavaltioilla on kaksi patsasta ja osa on jo toisen patsaansa vaihtanutkin, eivät kaikki nykyiset ja entiset patsaat enää mahdu samaan saliin.

Sali rakennettiin kaikkiaan kahteen kertaan edustajainhuoneen kokoontumispaikaksi. Ensimmäinen ilmentymä tuhoutui brittiläisten joukkojen poltettua Capitolin vuoden 1812 sodan yhteydessä. Uudelleen rakennettu sali toimi eudstajainhuoneen kokoontumispaikkana 50 vuotta, vaikka se hyvin pian todettiin käyttötarkoitukseen huonosti soveltuvaksi omituisia kaikuja aiheuttavan kiiltävän kattonsa takia. Ongelmaa yritettiin korjata monin tavoin, kunnes lopulta edustajainhuoneelle rakennettiin uusi sali, joka on edelleen samassa käytössä.

Viimeinen kierroksen kohteista on Capitolin krypta. Sellaiseksi paikka on hieman erikoinen sikäli, ettei sinne ole haudattu ketään. Kryptaa ei toki olisi suunniteltu ja rakennettu, mikäli näin olisi ollut tarkoitus käydä. Hauta kryptassa siis on, mutta se vain sattuu olemaan tyhjä. Hautapaikka varattiin valtion ensimmäiselle presidentille George Washingtonille, mutta presidentti itse halusi tulla haudatuksi omille tiluksilleen Mount Vernoniin. Pyynnöistä huolimatta presidentin leski kieltäytyi toimimasta edesmenneen miehensä tahdon vastaisesti ja niinpä Capitolin kryptan hauta jäi tyhjäksi.

Capitoliin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Washingtonin vierailulla. Rakennus on upea niin sisältä kuin ulkoakin päin. Oppaat ovat huippuluokkaa ja mielenkiintoisia tiedonjyväsiä on tarjolla loputtomasti. Kellarin vierailukeskuksesta on myös tunneliyhteys kadun toisella puolella sijaitsevaan toiseen upeaan rakennukseen, Kongressin kirjastoon.

Muut kirjoitukset aiheesta Washington:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *