Los Angelesin keskusta kannattaa unohtaa, ei siellä kukaan käy”, olen kuullut sanottavan useammassakin tv-ohjelmassa. Moni muukin on tämän kuullut ja hyvin sisäistänyt, voi helposti todeta paikan päälle. Katukuvassa ei selvästi turistiksi erottuvia ihmisiä näy, siis meidän lisäksemme. Minä jo metrosta katutasolle noustessamme kaivelen kameran, tuon kansainvälisen turistin tunnusmerkin, esille laukusta. Sillä siinähän se heti puiston toisella puolella komeilee, komea art deco -helmi, Los Angelesin kaupungintalo.

Tv-ohjelma oli sikäli oikeassa, ettei keskustassa ihan kamalasti nähtävää ole. Walt Disney Concert Hall lähinnä tulee mieleen, Frank Gehryn arkkitehtuuria katselen aina mielelläni. Muutoin niitä korkeita talojahan siellä enimmäkseen on.

Vuonna 1928 valmistunut kaupungintalo on itsessään hienon näköinen. Erityisen mielenkiintoisen siitä tekee kuitenkin sen 27. kerros, jossa sijaitsee yleisölle avoin ja ilmainen näköalatasanne. Sieltä avautuvat hienot näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Välissä ei ole edes valokuvia pilaavaa lasia. Aivan esteettömiksi maisemia ei kuitenkaan voi kutsua, sillä tasaisin välimatkoin on edessä pylväitä. Nämä eivät kuitenkaan haittaa erityisen paljon, paitsi jos mieli tekisi ottaa erityisen laajaa panoraamakuvaa.

Pääsymaksua näköalatasanteelle ei siis ole, mutta sinne päästäkseen on ilmoittauduttava alakerran vastaanotossa saadakseen virallisen vierailijatarran. Ennen ilmoittautumista suoritetaan turvatarkastus. Ensimmäinen hissi vie vain osan matkasta. Sen jälkeen on jatkettava toisella hissillä 26. kerrokseen, josta vielä kivutaan yhden kerroksen verran portaita näköalatasanteelle. Näkymiä ihaillessa viimeistään käsittää Los Angelesin kaupunkialueen valtavan koon. Kaupunki jatkuu joka suuntaan silmänkantamattomiin.

Mikäli majapaikka sattuu olemaan esimerkiksi Hollywoodissa, kuten meillä oli tilanne, on Los Angelesin keskustaan kätevintä saapua metrolla. Tässä autoilijoiden kaupungissa tämä saattaa kuulostaa hieman absurdilta, mutta tämä kulkuväline on oikeasti varsin kätevä. Siis silloin kun se reitille osuu. Pääosin metron kattavuus on vielä hyvin heikkoa. Mutta Hollywoodista keskustaan yhteys toimii hyvin.

Muut kirjoitukset aiheesta Los Angeles:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *