Exposition Parkin kaupunginosassa lähellä Los Angelesin keskustaa sijaitseva urheilustadion L.A. Coliseum, viralliselta nimeltään Los Angeles Memorial Coliseum, on ehtinyt nähdä olemassaolonsa aikana monenlaisia tapahtumia. Tällä hetkellä lähinnä yliopistosarjan Trojans-jenkkifutisjoukkueen kotistadionina toimiva rakennus pääsee jälleen vuosikymmenen lopulla paistattelemaan urheilumaailman parrasvaloissa Los Angelesin kolmansien olympiakisojen käynnistyessä.

Stadionin historiaa

L.A. Coliseum valmistui vuonna 1923 ja se omistettiin ensimmäisessä maailmansodasssa menehtyneille amerikkalaissotilaille. Vajaat kymmenen vuotta myöhemmin stadion pääsi ensimmäistä kertaa isännöimään olympialaisia. L.A. Coliseum toimi Los Angelesin vuoden 1932 olympialaisten päästadionina ja siellä kisattiin niin yleisurheilun, maahockeyn, hevosurheilun kuin voimistelunkin lajeissa. L.A. Coliseum oli mukana myös kesän 1984 olympiakisoissa, joissa se oli edelleen päästadion ja toimi yleisurheilun kisapaikkana. Vuoden 2028 kisojen myötä L.A. Coliseumista tulee ensimmäinen stadion, joka on palvellut kolmien eri olympialaisten näyttämönä. Enää se ei kuitenkaan ole päästadion, vaikka kalifornialaisen ympäristötietoisesti näitä kisoja varten ei erikseen rakennetakaan yhtään stadionia. Yleisurheilijat löytävät itsensä kilpailemasta L.A. Coliseumilta myös vuoden 2028 kisoissa.

Los Angelesissa on urheilujoukkueita vaikka kuinka ja useat näistä ovat pitäneet L.A. Coliseumia kotinaan jossain vaiheessa vuosien varrella. Jenkkifutiksen pääsarja NFL:ssä pelaavan Los Angeles Ramsin kotiotteluita pelattiin L.A. Coliseumilla vuodesta 1946 aina vuoteen 1979 asti. Tämän jälkeen joukkue muutti neljäksi vuosikymmeneksi naapurikaupunki Anaheimiin palaten takaisin vuonna 2016 odottelemaan uutta omaa stadioniaan SoFi Stadiumia, jonne se pääsi muuttamaan syksyllä 2020. Kaksi muuta L.A. Coliseumia asuttanutta NFL-joukkuetta ovat Chargers ja Raiders, joista ensin mainittu pitää majaansa edelleen Los Angelesissa, mutta jälkimmäinen on palannut juurilleen Oaklandiin. Baseballjoukkue Dodgers majaili L.A. Coliseumilla väliaikaisesti vuodesta 1954 vuoteen 1961. Stadionilla on pelattu baseballia myös kahden Super Bowlin verran, joskin ensimmäinen näistä sai nimen Super Bowl vasta jälkikäteen.

L.A. Coliseumille mahtui ennen vuoden 2018 remonttia yli 90 000 katsojaa. Tuolla paikkamäärällä stadion oli NFL-sarjan suurin. Nykyisin jäljellä on enää vajaat 80 000 istumapaikkaa. Paikat eivät vähentyneet vuosikymmenten myötä leventyneille jenkkitakapuolille sovitettujen isompien istuinten vaan muiden rakenteellisten uudistusten myötä. Stadionille lisättiin muun muassa eritasoisia aitioita ökyvieraille.

Vierailu L.A. Coliseumilla

Stadion on hieno rakennus niin ulkoa kuin sisältäkin päin ja parhaiten siihen pääsee tutustumaan jonkin urheilutapahtuman mukana. Lista tulevista tapahtumista löytyy stadionin virallisilta sivuilta täältä. Me vierailimme paikalla joulukuussa 2019, jolloin stadion toimi väliaikaisesti NFL-seura Ramsin kotistadionina. Jo seuraavalla kaudella Pässit muuttivat SoFi Stadiumille, joten tätä herkkua ei siis ole enää tarjolla. Eivät yliopistosarjankaan jenkkifutisottelut varmasti tylsiä tapahtumia ole, mutta toki NFL-matsissa oli vielä pikkuisen isommat puitteet. Järjestelyt toimivat hienosti portin älyttömiä turvatarkastuksia lukuun ottamatta ja myös showpuoli oli kunnossa. Kun vielä altavastaajana kentälle astunut kotijoukkuekin otti pelin nopeasti haltuunsa ja vei Seattlen lokkeja kuin pässiä narussa, oli tunnelmakin katossa. Näin siitä huolimatta, ettei stadionin katsomoita ole katettu. Normaalisti Los Angelesissa ei katoksia ilta-aikaan tarvitakaan, sillä eteläisessä Kaliforniassa sateet ovat epätavallisia vieraita.

Jos olet enemmän historian kuin urheilutapahtumien ystävä, on L.A. Coliseumilla onneksi tarjolla myös opastettuja kierroksia. Näitä järjestetään maanantaisin ja tiistaisin klo 10 ja 13. Kierroksen kesto on 75 minuuttia ja se kustantaa $25 per henkilö. Ajantasaiset tiedot kierrosten aikatauluista sekä linkki lippukauppaan löytyvät stadionin virallisilta sivuilta täältä.

Exposition Parkiin voi toki saapua losangelesilaiseen tapaan autolla, mutta sinne on poikkeuksellisen hyvät yhteydet myös julkista liikennettä käyttäen. Alue sattuu juuri sopivasti Santa Monican ja Los Angelesin keskustan yhdistävän E-linjan raitiovaunun reitille. Linjan kätevyys riippuu tietysti kovasti lähtöpisteestä, mutta tämäkin vaihtoehto kannattaa tarkistaa. Ainakin urheilutapahtumien aikana L.A. Coliseumin lähitienoiden pysäköintipaikat täyttyvät ja katsojia kehotetaan saapumaan paikalle julkista liikennettä hyödyntäen. Meidän kokemuksemme mukaan tätä kehotusta myös noudatettiin. Saavuimme itse Hollywoodista varsin kätevästi metron ja E-linjan yhdistelmällä. Samaa yhdistelmää käytti moni muukin ja pelipaikalle olikin helppo löytää massan mukana valuen.


En henkilökohtaisesti ole mikään erityinen penkkiurheilun ystävä, mutta vierailen mielelläni erityisesti tällaisilla vanhoilla stadioneilla. Edellisellä kerralla näin paikan urheilutapahtuman yhteydessä, mutta varsin mainiosti voisin palata joskus tulevaisuudessa opastetulle kierroksellekin L.A. Coliseumille. Rakennusta olisi kiva katsella kaikessa rauhassa myös ulkopuolelta. Peliin saapuessa kun itse rakennukseen ei kauheasti ehtinyt kiinnittää huomiota. Siinä väenpaljoudessa oli ihan tarpeeksi tekemistä oikean sisäänkäynnin etsimisessä.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 8.2.2023 at 20:49

  Itse olen penkkiurheilun ystävä, mutta ei ole tullut käytyä katsomassa mitään jalkapallopeliä ulkomailla, ja Boca Juniorsin stadion Buenos Airesissa taitaa olla ainoa stadion, jota olen käynyt edes katsomassa. Maracanã Rio de Janeirossa olisi kiinnostanut, mutta aika ei valitettavasti riittänyt sinne.

  Vastaa
  1. Aron 15.2.2023 at 21:02

   Ison maailman urheilutapahtumat ovat hauskoja, vaikka ei itse lajista niin kauheasti ymmärtäisikään. Paikan päällä tunnelmaan on helppo imautua mukaan. Parikin kertaa olen lajin sääntöjä kertaillut paikan päällä ottelun alkua odotellessa, mutta silti ihan kohtuullisesti olen pysynyt mukana kentän tapahtumissa.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *