Bongasimme ihan vahingossa kartalta reilun 20 minuutin ajomatkan päässä Rimiltä sijaitsevan Cesenaticon pikkukaupungin, jossa näkyi olevan todella hauskan näköinen satamakanava. Pitihän tätä kanavaa käydä vilkaisemassa, kun siitä ohi olimme joka tapauksessa ajamassa. Cesenatico osui todella kätevästi reitillemme Riminiltä Ravennaan.

Erityisen hauskalta tuo Cesenaticon kanava näytti siihen parkkeerattujen kauniiden puuveneiden ansiosta. Paikan päällä en voinut kuin hämmästellä, miten en ollut tästä paikasta kuullut koskaan, vaikka olin tutkinut automatkamme reitille osuvia tienoita monista lähteistä. Jälkikäteen tekemäni tarkistus osoitti, että Cesenaticoa ei tosiaankaan ollut mainittu matkaopaskirjassa eikä siitä löydy kauheasti mainintoja muistakaan lähteistä.

Kanavaan parkkeeratut puuveneet värikkäine purjeineen olivat todella näyttävän näköisiä. Pilvetön sininen taivas taustallaan paikka oli muutoinkin kuin suoraan postikortista. Arvelin, että tämä näkymä on varmasti löytänyt tiensä jo Instagramiin selfieiden suosikkitaustana, mutta jostain käsittämättömästä syystä kuvia paikasta on hyvin vähän ja ne vähätkin näyttivät olevan pääasiassa italialaisten ottamia. Kai se on sitten pakko uskoa, että ulkomaiset turistit eivät vielä ole tätä paikkaa löytäneet. Riminin pikkuisen turhankin meluisan ympäristön jälkeen rauhallinen Cesenatico vaikutti todella kutsuvalta. Tosin rauhallinen aamupäivän hetki ei ehkä kerro koko totuutta paikan meiningistä muina vuorokaudenaikoina.

Cesenaticon kanava on rakennettu 1300-luvun alkupuoliskolla yhdessä kaupungin sataman kanssa ja kanava onkin kiinteä osa satamaa samaan tapaan kuin Riminilläkin. Tuohon aikaan Cesenatico oli vielä osa viereistä isompaa Cesenan kaupunkia. Omaksi kaupungikseen Cesenatico erotettiin vasta 1700-luvulla. Googlen kartassakin kanava on nimetty Leonardon kanavaksi Leonardo da Vincin mukaan ja joissain lähteissä virheellisesti väitetäänkin kanavan olevan Leonardon suunnittelema. Tämä ei taida valitettavasti pitää paikkaansa, sillä kanava ehti valmistua miltei 150 vuotta ennen yleisneron syntymää. Leonardo on kuitenkin käynyt paikan päällä tekemässä kanavasta luonnoksia Cesenan kaupunginisien linnoituspyrkimyksiä tukemaan. Tokihan tämä vaihtoehtoinen tarina kanavan synnystä on vetävämpi kuin se todellinen.

Oman nopean selvittelytyöni perusteella Cesenaticon kanavan kaunein kohta löytyi paikasta, jossa Via Aurelio Saffi ylittää kanavan siltaa pitkin. Juuri tämän sillan molemmin puolin oli kanavassa parkissa noita hienoin purjein varustettuja veneitä. Tästä merelle päin siirryttäessä veneet vaihtuivat modernimpiin ja vähemmän näyttäviin. Toisessa suunnassa puolestaan oli vastassa rautiesiltaa ja moottoritietä. Valokuvien kannalta parhaat paikat sijaitsivat kanavan molemmilla rannoilla Via Aurelio Saffin sillan molemmin puolin.

Veneiden keskittymälle juuri tällä kohdalla on ihan looginen selitys. Nämä kauniit puuveneet ovat alueella perinteisesti käytettyjä kalastusveneitä ja ne liittyvät vähän matkaa sillan pohjoispuolella sijaitsevaan merenkulkumuseo Museo della Marineriaan. Myös museon sisällä on nähtävillä samanlaisia veneitä samoin kuin muutakin merenkulkuun liittyvää esineistöä.

Kanavan lähikaduilla näkyi myös värikkäitä taloja ja ihan kivalta vaikuttavia ravintoloita. Valitettavasti olimme liikkeellä aamupäivällä ennen lounasaikaa, joten ravintoloiden testaaminen jäi väliin. Joka tapauksessa Cesenatico olisi tarjonnut tekemistä myös vähän pidemmän päiväretken tarpeiksi. Kannattaa siis harkita myös tätä vaihtoehtoa, eikä vain tyytyä meidän tapaamme pysähtymään kanavan kohdalla lyhyesti ohikulkumatkalla.


Cesenatico on nykyisin lomakohde ja siellä on ihan kivan näköinen ranta. Ranta ei myöskään ainakaan kuvissa näytä yhtä täyteen ahdetulta kuin vaikkapa Riminillä. Rauhallisempaa rantaelämää etsivälle Cesenatico voikin olla Riminiä parempi vaihtoehto tukikohdaksi. Matka Riminille ja vaikkapa upeista mosaiikeistaan kuuluisaan Ravennaan ei ole kovin pitkä, joten retkikohteitakin on tarjolla. Kaupan päälle tulee sitten tämä kanava, jota voi ihailla oikein kunnolla.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 16.2.2023 at 07:18

  Näyttääpä tuo Cesenaticon kanava todella hienolta. Erikoista ettei sitä ole mainittu laajemmaltikin. Käytetäänkö noita veneitä siis edelleen? Tuo merenkulkumuseokin kuulostaisi muuten myös varsin kiinnostavalta kohteelta.

  Vastaa
  1. Aron 1.3.2023 at 22:58

   Veneet lienevät vain museokäytössä, eli tuskin niiden kannelta käsin enää kaloja narrataan. Museo olisi varmasti ollut mielenkiintoinen, täytyy piipahtaa sitäkin vilkaisemassa seuraavalla kerralla.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *