Los Angelesin Hollywoodissa majaansa pitävä Paramount Pictures on mailman viidenneksi vanhin edelleen toimiva elokuvayhtiö. USA:n elokuvayhtiöistä se on toiseksi vanhin, vain Universal Studios on vanhempi. Lisäksi Paramount on suurista elokuvayhtiöistä ainoa, joka ei ole siirtänyt studioitaan pois Hollywoodista. Todellakin, Hollywood ei ole enää vuosikymmeniin oikeasti merkinnyt jenkkiläiselle elokuvateollisuudelle muuta kuin sen muinaista syntypaikkaa. Sijainti tekee Paramountin studioilla vierailusta kohtalaisen helppoa. Etenkin, jos sattuu majoittumaan meidän laillamme Hollywoodissa, ja jos alla on vuokra-auto. Me kävimme tutustumassa paikkaan studiokierroksella.

Paramountin tarina sai alkunsa vuonna 1916, kun Adolph Zukor perusti elokuvayhtiö Famous Players Film Companyn. Hän liittoutui pian Jesse L. Laskyn perustaman Lasky Feature Play Company kanssa. Miehet perustivat yhteisen jakeluyhtiön, jolle tuli nimeksi Paramount Pictures. Kaikki kolme yritystä yhdistyivät lopulta yhdeksi nimen Paramount Pictures alle. Yhtiön logossa näkyvät 22 tähteä edustavat yhtä montaa näyttelijää, joiden kanssa Paramount teki vuonna 1916 sopimuksen. Logo on säilynyt samana alusta tähän päivään asti ja onkin vanhin Hollywoodin studioiden logoista.

Nykyinen studioalue Hollywoodissa sai alkunsa vuonna 1926. Yrityskauppojen myötä Paramount on kaapannut naapuristudioita yhden kerrallaan. Paramount hallitsee nykyään puolikasta tontista, jonka omistaja on naapurissa sijaitseva Hollywood Forever Cemetery -hautausmaa (ks. Los Angelesin nähtävyyksiä – Hollywood Forever Cemetery). Studioalueella on ristiin rastiin katuja, jotka ovat aikoinaan kulkeneet eri elokuvastudioiden rakennusten välissä. Nyt koko komeus on Paramountin muurien suojissa. Ikoninen Paramountin logolla koristettu vesitorni kohoaa rakennusryppään ylle. Torni on edelleen olemassa, vaikka se on ollut käyttämättömänä jo pitkään.

Studiovierailulle saavutaan Melrose Avenuen puolelta. Saman kadun varrelta löytyy myös alueen pääportti, mutta kierrokselle saapuvia vierailijoita varten on tarjolla pienempi ja huomaamattomampi sisäänkäynti lähempänä N Gover Streetin kulmaa. Sisäänkäynnin paikka on merkittynä tuossa yläpuolella näkyvään karttaan. Virallinen pysäköintipaikka löytyy Melrose Avenuen ja N Windsor Boulevardin kulmasta. Sisään ajetaan Windsorin puolelta. Pysäköinti on maksullista. Suosittelen kuitenkin käyttämään tätä virallista parkkipaikkaa, sillä muutoin vapaan paikan löytäminen voi olla haastavaa. Ilmaista pysäköintiä ei Hollywoodissa taida olla tarjolla. Virallisen pysäköintialueen sijainti on mainio miltei vastapäätä sisäänkäyntiä.

Studioille on tarjolla normaali kierros ja hienompi VIP-kierros. Peruskierros kestää kaksi tuntia ja VIP-kierros jopa 4,5 tuntia. VIP-kierroksia on tarjolla vain arkipäivisin, kun peruskierros pyörii joka päivä. Me olimme vain peruskierroksella, joten VIP-kierroksen sisällöstä tiedän vain nettisivun mainostekstin verran. Siellä ainakin luvataan ohjelmaan kuuluvan kaikenlaista todella eksklusiivista kurkistusta kulissien taakse. Lisäksi tämän 4,5 tunnin aikana tarjotaan myös syötävää. Hintaeroa näillä kierroksilla on melkoisesti. Peruskierros maksaa $58 ja VIP-kierros hulppeat $178 henkilöltä. Ymmärrätte varmaan, miksi valitsimme tuon peruskierroksen. Ajantasainen tieto kierroksista on tarjolla Paramountin nettisivuilla täällä. Samasta paikasta voit myös tehdä varauksen.

Kierroksille lähdetään varsin intiimeissä noin 10 hengen ryhmissä. Meidän ryhmästämme oli vielä jäänyt pari ihmistä pois, mistä johtuen meidän kahden lisäksi ryhmään kuului jenkkiläinen äiti kahden teinityttärensä kanssa. Isomman kulkupelin sijaan lähdimme matkaan kuuden hengen golfautolla.

Kuvani ovat pelkästään ulkoa, koska sisällä studiotiloissa ei saanut kuvata. Kierros ei kuitenkaan ollut pelkkä ajelu rakennusten välissä, vaan mukana oli piipahduksia studiohalleihin. Näimme mm. yhden meille täysin tuntemattoman nuorisosarjan lavasteita. Tila oli jaettu yhdeltä sivultaan avonaisiin huoneisiin, jotka oli sisustettu kodin eri huoneiksi ja koulun luokiksi. Huoneet näyttivät varsin aidon näköisiltä, mitä nyt se yksi seinä ja katto puuttuivat. Katon paikalla oli nopeasti katsoen sattumanvaraisen näköisesti sijoitettuja lamppuja. Sattumanvaraisuus varmasti oli vain harhaa, sillä sattumalle ei noissa hommissa jätetä sijaa. Varmasti nuo tarkasti suunnatut valaisimet oli sijoitettu juuri optimaalisesti eri kamerakulmien suhteen. Studioilla kulloinkin kuvattavat tuotannot löytyvät Paramountin sivuilta täältä. Johonkin näistä pääsee kierroksella tutustumaan.

Vaan oli alueella katsottavaa ulkonakin. Vaaleansinisellä maalattu parkkialue osoittautui merellisten kohtausten kuvauspaikaksi. Autoista tyhjennettynä alue voidaan täyttää vedellä. Tosin nykyisin edullisemmaksi tulee lisätä vesielementti kuvaan tietokoneella. Yhdellä parkkipaikan sivulla olevan rakennuksen seinä oli maalattu niin ikään vaaleansiniseksi. Tämä oli kuulemma filmillä aidomman näköinen kuin eteläisen Kalifornian tylsän sininen taivas, joka puolestaan näyttää elokuvassa epätodelliselta. Toinen filmillä huonosti näkyvä yksityiskohta on sade. Pelkkä vesi ei näytä uskottavalta, joten siihen sekoitetaan maitojauhetta ennen kuin sitä ruikitaan näyttelijöiden päälle yläilmoista. Kesäkuumalla vaatteet tuntuvat varmasti oikein raikkailta muutaman uusintaoton jälkeen. Ulkoa löytyi myös yksi Forest Gump -leffan kuvauksissa käytetyistä puistonpenkeistä.

Kierroksen annista osa meni vähän ohi, koska jenkkiläinen TV-historia ei ole meillä kamalan hyvin hallussa. Mukana ollut jenkkiperhe tuntui pysyvän paremmin kyydissä. Opas kuljetti mukanaan tablettia, josta hän näytti kussakin paikassa kuvattuja filminpätkiä. Osa kuvauspaikoista oli aiemmin toiminut Paramountin palkkalistoilla olleiden työntekijöiden asuntoina. Ilmeisesti sittemmin tila oli käynyt vähiin ja aiemmat asuintilatkin muuttuivat studioiksi. Hetken jo luulin, ettei alueelta löydy ihan rehellisiä ulkolavasteita. Sitten kurvasimme parin korttelin kokoiseen New Yorkiin. Tilaa ei Paramountilla ole ollenkaan samassa määrin kuin vaikkapa väljemmille vesille siirtyneen Universalin studioilla (ks. Los Angelesin nähtävyyksiä – Universal Studios), mutta ihan vaikuttava kaupunkimaisema tännekin oli saatu aikaiseksi.

Kierroksen päätteeksi pääsimme vielä viettämään aikaa yhdessä hallissa, jonne oli kerätty kaikenlaista roinaa useiden eri tuotantojen rekvisiittavarastoista. Tarjolla oli Star Trekin turbohissiä, transformeria ja paljon meille ihan tuntematonta tavaraa. Aiemmin lentokoneessa katsomassani Yksin Marsissa -elokuvassa käytetty tarvikelaatikko oli myös mukana valikoimassa. Yhdestä nurkasta löytyi varsin aidon näköinen mummo ruumisarkusta makoilemasta. Kyltin mukaan se oli Jackass-elokuvasta.

Vierailu Paramountilla oli meillä tavoitteena jo ensimmäisellä Los Angelesin vierailullamme (ks. Roadtrip USA 2014, osa 5), mutta tuolloin pyykkiongelmat sotkivat aikataulumme, emmekä sinne koskaan ehtineet. Onneksi toisella kerralla oli parempi onni matkassa. Vierailu oli todella mielenkiintoinen ja etenkin noin pienellä ryhmällä kierroksesta sai paljon irti.

Muut kirjoitukset aiheesta Los Angeles:

4 kommenttia

 1. Jenni / Unelmatrippi 6.2.2019 at 06:21

  Me kävimme tuolla vuonna 2015. Tykkäsin kierroksesta kovasti. Mielenkiintoista sisältöä ja minulle jäi sama fiilis kuin sinulle: pienessä ryhmässä kierroksesta sai paljon irti. Meillä oli hostelli lähistöllä Koreatownissa, joten pääsimme vielä tosi näppärästi paikalle kävellen.

  Vastaa
  1. Aron 6.2.2019 at 20:51

   Kas, sopivalta puolen Koreatownia tosiaan ei ole kovin pitkästi Paramountille. Me majoituimme Hollywoodin puolella, mutta silti matkaa oli sen verran, että autolla liikuimme. Tuo tienoo ei ole sinällään erityisen mielenkiintoista. 🙂

   Pienet ryhmät ovat aina kivoja kierroksilla. Meillä on usein ollut näissä hyvää tuuria. Tykkäsimme toisaalta myös Universalin huvipuistotyyppisestä kierroksesta, joka oli todella viihdyttävä. Mutta tässä oli paljon henkilökohtaisempi ote. Kertoo tosiaan jotain, että opas pystyi siitä tabletilta ihan sujuvasti kerralla koko ryhmälle lisätietoja näyttämään.

   Vastaa
 2. Paula - Viinilaakson viemää 16.2.2019 at 21:32

  Jostakin syystä meillä on nämä studiot jääneet kaikki käymättä. Aina kun ollaan Etelä-Kaliforniassa niin on niin hirveästi hommaa. Olisi kyllä kiva joskus käydä täälläkin. Kiitos mukavasta kuva-tourista Paramountilla.

  Vastaa
  1. Aron 19.2.2019 at 19:31

   Kiitos kommentista. Minä olen yrittänyt yhden studiokierroksen mahduttaa jokaiselle Los Angelesin vierailulle. Paramount on toistaiseksi ollut näistä kivoin. Suosittelen kyllä kokeilemaan.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *