Filmitähtien elämä voi olla tavallisen tallaajan perspektiivistä katsoen varsin eriskummallista. Siksi filmitähden arvolle sopivan hautausmaankin on oltava hieman tavallisuudesta poikkeava. Tällaisia ajatuksia heräsi mieleeni, kun tutustuin Hollywoodissa sijaitsevaan pikkuisen perinteistä hautausmaata jännempään Hollywood Forever Cemeteryyn. Tälle aivan Paramountin studioiden naapurissa sijaitsevalle hautausmaalle onkin haudattu monia viihdetaiteilijoita niin elokuvan kuin musiikinkin alalta. Onpa joukossa ainakin yksi kunnon gangsterikin.

Hollywood ei oikeasti oli mitenkään erityisen viihtyisää aluetta. Matalia asuintaloja, ties mitä teollisuushalleja ja sellaista vähän rähjäistä lähiömeinikiä siellä enimmäkseen on, ehkä Hollywood & Highlandin ostarin tienoota lukuunottamatta. Niistä elokuvastudioistakin oikeasti enää vain Paramount pitää majaansa Hollywoodissa. Muut ovat jo aikoja sitten muuttaneet kukkuloiden toiselle puolelle Studio Cityyn  ja muualle vähän väljemmille vesille. Siksipä Hollywood Forever Cemetery onkin todella mainio vihreä läiskä alueen keskellä.

Hollywood Forever Cemetery on yksi Los Angelesin vanhimmista hautausmaista. Se avattiin vuonna 1889 nimellä Hollywood Cemetery. Nimi vaihtui myöhemmin muotoon Hollywood Memorial Park. Nykyinen nimi on ollut käytössä vuodesta 1998. Hautausmaa on nähnyt monenlaisia vaiheita. Alun suosion vuosikymmenten jälkeen hautausmaa joutui muun Hollywoodin tapaan syöksykierteeseen. 1980-luvulla paikka oli jo niin pahasti rempallaan, että joitain hautoja siirrettiin muualle. Hautausmaata vuokrattiin myös naapuristudiolle väliaikaisesti parkkitilaksi. Sittemmin tilanne on onneksi kohtentunut merkittävästi.

Hauskana yksityiskohtana Paramountin studiot sijaitsevat tarkalleen ottaen Hollywood Cemeteryn kanssa samalla tontilla. Studioiden osuus tontista oli sekin alunperin osa hautausmaata. Joskaan tälle alueelle ei vielä ollut ehditty haudata ketään.

Hautausmaan sijainti on aika veikeä. Portilta toiseen suuntaan katsoessa voi nähdä Hollywood-kyltin kukkuloilla ja toisessa suunnassa Paramountin studioiden vesitornin. Kuuluisuuksien hautoja ei tarvitse lähteä summassa etsimään tältä kohtalaisen isolta alueelta, vaan portin pielen kukkakaupasta voi ostaa $5 hintaisen kartan, johon kaikki tunnetut asukkaat on merkattuna. Lista hautausmaan asukeista löytyy myös Wikipediasta täältä.

Me kävimme bongaamassa Ramones-kaksikko Johnnyn ja Dee Deen, joista ensin mainittu löytyi mahtipontisen muistomerkin avulla helposti, mutta toisen etsimiseen oli tarpeen luntata karttaa oikein huolella. Onneksi eriväriset huulipunajäljet auttoivat.

Sen gansterin, Bugsy Siegelin, hautaa emme lopulta päässeet katsomaan lähempää. Se kun sijaitsi sisällä yhdessä alueen mausoleumeista, joihin ei toivottu vierailijoiksi muita kuin omaisia. Kävellessämme takaisin alueen takanurkassa sijaitsevalta mausoleumilta bongasimme kivisen flyygelin. Herra Pete Stanley, joka ilmeisesti ihan itse on itsensä nimennyt pianomieheksi, jäi meille mysteeriksi. Melkoinen oli tuo muistomerkki, mutta nettihaku ei herran saavutuksista paljastanut mitään tietoa.

Sen sijaan Mel Blanc ei esittelyjä kaivannut. Tämä tuhannen äänen mies on tuttu Warner Brosin klassisista piirretyistä, joissa hän esittää kaikkien hahmojen äänet. Eli siis hän oli niin Väiski Vemmelsääri kuin Repe Sorsakin. Muistan jostain lukeneeni, että Mel oli allerginen porkkanalle, mutta halusi silti järsiä porkkanaa aina Väiskin ääniä tehdessään aitouden vuoksi. Tämä hauta löytyi ihan vahingossa, en hoksannut Mel Blancia edes etsiä kartasta.

Hautausmaalla järjestetään monenlaista ohjelmaa etenkin kesäisin. Rock-konsertti tai elokuvanäytös ei ole mitenkään tavaton tapahtuma. Konserteissa voi hyvinkin bongata esiintymästä maailmanluokan tähtiä. Olisipa hauska joskus sattua paikalle sopivasti tällaisen aikaan. Hollywood Forever Cemetery ei ole ehkä se kaikista rauhallisin leposija, mutta sopinee asukeilleen oikein mainiosti.

[Edit. Seven Seas -blogin Sanna on kirjoittanut konsertista hautausmaalla hienojen kuvien kera, suora linkki tässä.  Katso myös Sannan kommentti alempaa]

Muut kirjoitukset aiheesta Los Angeles:

6 kommenttia

 1. Sanna I Seven Seas 19.1.2019 at 09:12

  Moikka! Tämäpä oli mielenkiintoinen ja tutun oloinen postaus! Ollaan nimittäin oltu tuolla hautuumaalla keikalla. Harmikseen saavuttiin vaan sen verran hämärän aikaan jo, että ei ennätetty hirveästi kierrellä. Olikin siis mukana päästä näiden kuvien kautta näkemään paikkaa lisää.
  Jos haluat katsoa, miten hautuumaa muuttuu keikkapaikaksi, voit lukea postaukseni täältä: https://www.sevenseas.fi/2016/12/keikalla-hollywoodin-hautausmaalla.html

  Vastaa
  1. Aron 19.1.2019 at 12:21

   Aivan mahtavaa, kiitos linkistä! Artistin nimi ei sanonut mitään, mutta joku tuollainen konsertti olisi kiva joskus tuolla nähdä. Kuvissa tapahtuma näytti vielä jännemmältä kuin mitä olin mielessäni kuvitellut. Eihän tuosta nyt heti huomaa, että hautausmaalla ollaan. Ja eväiden ja juomien nauttiminen ei tosiaan ensimmäisenä tulisi mieleen. 🙂

   Sattuipa kivasti, että sinulla oli näitä keikkakuvia ja minulla vastaavasti valoisan ajan kuvia samasta paikasta. Me muuten käytiin myös Marilyn Monroen haudalla kesällä 2014, olen siitäkin hautausmaasta kirjoittanut.

   Vastaa
  2. Sanna I Seven Seas 20.1.2019 at 10:39

   Joo, todella hauska sattuma!
   Mekin ollaan muuten käyty Marilynin haudalla vuonna 2015 ja siitä on mulle jäänyt luonnoksiin postaus (jostain ihmeen syystä en ole sitä julkaissut). Enpä silloin tiennyt, että Marilynin viereinen paikka, jonka Hugh Hefner varasi vuosikymmeniä sitten, olisi tätä nykyä nyt sitten täytetty. Kaikessa surussaan mielenkiintoisia paikkoja nämä Hollywoodin hautuumaat.

   Vastaa
  3. Aron 20.1.2019 at 12:46

   Minä yritin etsiä tuota postausta, kun mainitsit Marilynin haudan, mutta totesinkin sitten sen jääneen vielä odottamaan. 🙂 Ei tullut siihen Marilynin naapuriin vilkaistua, mutta valokuvastani totesin paikan olleen vielä tuolloin tyhjillään. Tuo Hefnerin varaus piti siis ilmeisesti tietää jostain ennakkoon. Hautausmaat eivät tietysti ole niitä iloisimpia vierailukohteita, mutta käymme niitä usein matkan varrella katsomassa.

   Vastaa
 2. Paula - Viinilaakson viemää 25.1.2019 at 19:19

  Tämä oli mielenkiintoinen postaus. Olen monesti miettinyt, että pitäisi käydä jollakin tällaisella hautausmaalla kun ollaan Losin suunnalla. Aika hieno tuo piano. Vaikka mainitsetkin, että tämä ei ole kaikista rauhallisin leposija, niin kuvissa näyttää yllättävänkin rauhalliselle. Jotenkin voisin ajatella, että turistejakin olisi paljon. Mutta kyllähän nämä hautausmaat täällä on valtavan kokoisia, että sinne porukkaa mahtuu. Konsertti hautausmaalla on kyllä aika jänskä konsepti.

  Vastaa
  1. Aron 26.1.2019 at 13:09

   Varsin rauhallistahan tuolla noin tavallisina päivinä on. Turisteja oli ehkä kourallinen kiertelemässä samaan aikaan. Alue on iso, joten hyvin ne sinne mahtuivat. Kaikki eivät edes olleet samoja hautoja bongailemassa. Nämä tietyt tapahtumat sitten aina välillä vähän rikkovat sitä rauhaa.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *