Cabrillo National Monument sijaitsee San Diegossa Point Loman niemen kärjessä. Alue on USA:n kansallispuistoja hallinnoivan National Park Servicen valvonnassa ja siellä vieraillakseen on maksettava pieni pääsymaksu samoin kuin maan kansallispuistoissakin. Juuri tällä niemellä espanjalaisen Juan Rodríguez Cabrillon johtama retkikunta laski jalkansa ensimmäisinä eurooppalaisina USA:n länsirannikon maaperälle vuonna 1542. Tapahtuman muistoksi niemelle on pystytetty Cabrillon monumentti.

Cabrillon monumentti

Monumentti on nimetty Cabrillon mukaan, mutta itse asiassa Cabrillon oikea nimi samoin kuin hänen kansallisuutensakin on ollut kiistelyn kohteena jo useamman vuosisadan ajan. Joissain lähteissä kun hänen nimekseen on mainittu João Rodrigues Cabrilho ja kotimaaksi Portugali. Näistä pienistä sekaannuksista huolimatta retkikunnan lähettäjästä ei ole epäselvyyttä, poppoo purjehti Espanjan lipun alla.

Varsinainen Cabrillon monumentti löytyy läheltä vierailukeskusta. Se sijaitsee aivan kukkulan reunalla ja monumentin taustalla avautuukin kaunis merimaisema. Niemeltä on muutoinkin upeat näkymät merelle päin. Länsilaidalta katsoen vastarantaa ei näy, seuraava maapläntti kun tulee vastaan Kiinan rannikolla. Itäreunalta puolestaan näkyy niin Meksikon puolelle kuin Coronadon saarelle ja sen takana näkyvään San Diegon keskustaan päin.

Monumentin alueella on useampi lyhyt vaelluspolku, jotka vievät kohti vesirajaa. Polut tarjoavat merimaisemia sekä mahdollisuuksia lintujen bongailuun. Polkujen varsilta voi löytää myös jonkin verran harvinaisia kasveja.

Point Loman majakka

Varsinaista Cabrillon monumenttia mielenkiintoisemmaksi osoittautui Point Loman majakka, johon tutustuminen onnistuu samalla pääsymaksulla. Vuonna 1855 ensimmäisen kerran syttynyt majakka ehti olla toiminnassa vain 36 vuotta. Paikka oli mitä mainioin majakalle, mutta valitettavasti niemeä usein kiusannut huono sää teki siitä osin hyödyttömän. Milloin sumu ei peittänyt valoa näkyvistä, tekivät sen matalalla roikkuvat pilvet. Tämä kuulostaa hassulta, sillä San Diegosta ei ensimmäiseksi tule mieleen sumuinen ja harmaa sää. Kaupunkihan on tunnettu varsinaisena Amerikan Hankona, jossa aurinko paistaa aina ja läpi vuoden on leppoisan lämmin kesäsää. Tai siis Hanko-viittaus liittyi vain siihen auringonpaisteeseen.

Uusi majakka rakennettiin parempaan paikkaan aivan niemen kärkeen lähemmäs rantaa. Tämän majakan pitäisi näkyä Whale Overlook -näköalapaikalta, joka sijaitsee vähän matkaa vanhalta majakalta niemen kärkeen päin. Näköalapaikalta voi nähdä muuttomatkalla olevia harmaavalaita joulukuusta maaliskuulle. Ilmeisesti eniten valaita on liikkeellä tammikuun puolivälissä. Meidän vierailumme aikana joulukuun puolivälin tienoilla ei valaita näkynyt, joskaan emme jaksaneet tiirailla merelle kovin kauaa. Valasbongari-indeksinkään perusteella ajankohta ei ollut kovin otollinen valaiden näkemiselle.

Majakkaan ja sen ulkorakennukseen saa kurkistaa sisälle. Itse majakka toimi myös majakanvartijan perheen kotina ja sen huoneet esittelevät asumusta 1800-luvun loppupuolen kalusteineen. Ulkorakennuksessa puolestaan on esillä näyttely, joka toisaalta esittelee majakan tekniikkaa ja toisaalta majakanvartijan perheen elämää eristyksissä niemen nokassa kaukana itse kaupungista. Majakan ollessa toiminnassa kun San Diegon kaupunki ei ollut vielä ehtinyt levitä Point Loman niemelle asti.

Fort Rosecransin kansallinen hautausmaa

Point Loman niemellä on nähtävää myös varsinaisen monumentin alueen ulkopuolella. Fort Rosecransin kansallinen hautausmaa sijaitsee kohti niemen kärkeä ajaessa vähän ennen monumentin alueen porttia. Tämä yli 31 hehtaarin kokoinen sotilashautausmaa levittäytyy molemmin puolin niemeä halkovaa tietä. Hautausmaalla voi vierailla ilmaiseksi ja jenkkiläiseen tyyliin käytävillä voi ajella autolla.

Hautausmaa on perustettu vuonna 1882, mutta sen vanhimmat haudat ovat jo Kalifornian tasavallan ajalta vuodelta 1846. Tuolloin nykyinen Kalifornian osavaltion alue julistautui itsenäiseksi Meksikosta osana USA:n ja Meksikon välistä sotaa. 26 päivän itsenäisyyden jälkeen Kalifornia liittyi osaksi Yhdysvaltoja. Tämän jälkeen Fort Rosecransiin on haudattu monissa muissa konflikteissa osallisena olleita amerikkalaisia veteraaneja. Nettilähteiden mukaan tälle todellakin valtavan kokoiselle hautausmaalle on haudattu kaikkiaan yli 100 000 veteraania.

Vierailu Cabrillo National Monumentilla

Vierailu Cabrillo National Monumentilla maksaa $20 per autokunta. Maksu oikeuttaa vain yhteen vierailuun toisin kuin yleensä NPS:n hallinnoimissa kohteissa. Useammin vieraileville tarjolla on kuitenkin vain $35 maksava vuosilippu, joka niin ikään kelpaa koko autokunnalle kerrallaan. Sinällään paikalla ei ole kovin paljoa nähtävää, mutta esimerkiksi valaiden bongailuun tällainen vuosilippu voisi olla kätevä. Kohdalle osuva huono näkyvyys ei haittaa, jos paikalle voi tulla paremmalla säällä uudestaan. Ajantasaiset tiedot pääsylipuista kannattaa tarkistaa monumentin virallisilta sivuilta täältä.


Vierailu Cabrillo National Monumentilla oli vähällä jäädä meiltä tekemättä, koska paikka ei vaikuttanut erityisen mielenkiintoiselta netistä lukemamme perusteella. Näimme kuitenkin majakan vastarannalta Coronadosta käsin ja totesimme sen vaikuttavan oikeastaan aika hauskalta. Niinpä hyppäsimme lounaan jälkeen autoon ja hurautimme iltapäiväksi Point Loman nimelle. Majakka oli oikeasti mielenkiintoinen ja erityisesti merelle päin avautuvat maisemat olivat hulppean hienot. Vaelluspolut jäivät vielä kokeilematta, joten ehkä palaamme tänne vielä uudemman kerran seuraavalla San Diegon vierailullamme.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 1.1.2023 at 00:17

  Me jätimme Point Loman väliin omalla San Diegon matkallamme. Tuo majakka varsinkin olisi jossain määrin kiinnostanut, mutta jätettiin tosiaan tällä kertaa väliin. Ihan kivalta näyttävä paikka kuitenkin kuvien perusteella! Taisi joku paikallinen tuota muuten vielä suositellakin.

  Vastaa
  1. Aron 3.1.2023 at 16:31

   Vähällä oli, että väliin olisi jäänyt meilläkin. En tosiaan aluksi pitänyt paikkaa ollenkaan kiinnostavana, mutta onneksi kävimme Coronadossa ja sieltä käsin näimme tuon majakan. Majakat ovat aina mielenkiintoisia ja niin oli tämäkin. Valaat olisivat olleet vielä kiva bonus, mutta niitä ei nyt ollut liikkeellä.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *