Keskeltä USA:ta löytyy pieni pala Suomea. Tai miten sen nyt haluaa ottaa. Joka tapauksessa yksi USA:n keskeisistä monumenteista, Saint Louisin Gateway Arch, on suomalaissyntyisen arkkitehti Eero Saarisen suunnittelema. Herra Saarinen muutti USA:han 13-vuotiaana, kun hänen arkkitehti-isänsä Eliel Saarinen katsoi tehneensä jo kaiken mahdollisen Suomessa ja päätti muuttaa isompiin ympyröihin.
Gateway Arch on saintlouislaisille, ja amerikkalaisille yleisestikin, tärkeä monumentti, koska se on maan 1800-luvulla tapahtuneen länteen suuntautuneen laajenemisen symboli. Saint Louis oli tärkeässä asemassa tässä laajentumisessa päädyttyään ensin Louisianan oston yhteydessä Ranskalta USA:lle vuonna 1803.
Kaari on osa Jefferson National Expansion Memorial -puistoa, joka oli pääosin remontissa vierailumme aikana kesällä 2016. Puisto kuuluu kansallispuistoja hallinnoivan National Park Servicen alaisuuteen. Eero Saarinen suunnitteli kaaren jo vuonna 1947, mutta hän ehti kuolla ennen kuin rakentaminen pääsi alkuun vuonna 1963. Kaari valmistui vuonna 1965.
Useastakin lähteestä olin jo etukäteen lukenut tämän 192-metrisen maailman suurimman kaaren olevan luonnossa ensimmäistä kertaa nähtynä hyvin vaikuttava ilmestys. En silti osannut lainkaan varautua voimakkaaseen reaktioon, jonka kaaren näkeminen auton tuulilasin läpi sitä suoraan kohti ajaessa iltapäivän auringonpaisteessa minussa aiheutti. Metallipintainen kaari näytti kuin sulautuvan osaksi sinistä taivasta. Koko seuraavan päivän yritin vangita tätä näkyä kameran muistikortille surkeasti siinä epäonnistuen. Suosittelen kokeilemaan tätä livenä, takaan ettet pety.
Kaaren sisällä kulkee hissijärjestelmä, joka kuljettaa turisteja kaaren huipulle. Hissikopit ovat varsin ahtaita, eikä kaaren sisätiloissa huipullakaan ole hurraamista. Kaupungin korkeimmasta rakennuksesta avautuu kuitenkin hienot näkymät. Lasin läpihän näitä toki joutuu katselemaan, joten haaveet upeista valokuvista voi hylätä saman tien.
Kipuaminen kaaren huipulle kuitenkin kannattaa. Päästäksesi hissin kyytiin tarvitset lipun, jossa on ilmoitettuna tarkka ajankohta. Lipun voi ostaa netistä tai vanhalla oikeustalolla sijaitsevasta paikan turisti-infosta. Ilmeisesti puiston remontin valmistuttua vanhalta oikeustalolta pääsee maanalaista käytävää pitkin suoraan kaarelle. Sitä ennen liikkuminen on tehtävä maan päällä. Ainakaan kesällä 2016 reitti ei ollut kovinkaan suoraviivainen. Onneksi opasteet kuitenkin löytyivät.
Kaaren luo on syytä saapua puoli tuntia ennen lipussa ilmoitettua kellonaikaa, jotta ehdit käydä läpi turvatarkastuksen. Hissit lähtevät maan alta, jonne pääsee liukuportaita kaaren pohjoisen pään juurelta. Turvatarkastuksen jälkeen näyttöruutu kertoo milloin on minkäkin ryhmän aika siirtyä jonottamaan hisseille. Ylhäälle päästyään voi siellä viettää aikaa niin pitkään kuin haluaa.
Mississippijoen varressa aivan kaaren takana sijaitsee laituri, josta käsin jokiristeilyalukset liikennöivät. Gateway Archin lipun ostamisen yhteydessä on mahdollista ostaa yhdistelmälippu, joka sisältää myös jokiristeilyn. Kaupunki on ihan kivan näköinen myös joelta käsin. Voin siis suositella myös risteilyä. Meille tosin sattui ukkosilma risteilyn ajaksi. Paatti odotti vartin verran laiturissa pahimman myräkän laantumista ennen liikkeelle lähtöä.
Matka kaaren huipulle maksaa $13, yhdessä jokiristeilyn kanssa $30. Pelkkä jokiristeily maksaa $20, eli yhdistelmälipulla säästää muutaman dollarin. Jos haluaa vain tutustua maan alla sijaitseviin tiloihin ja katsoa dokumentin kaaren rakentamisesta, riittää $3. Tällä halvalla lipulla siis ei pääse huipulle. Halpa hinta selittyy sillä, että näkemistä on todella vähän. Alle 15-vuotiaille kaikki liput ovat noin puolet halvempia.
Linkkejä:
Muut kirjoitukset aiheesta Saint Louis: