Vuodesta 1976 asti New Yorkin Union Squarella toiminut maatilatori Union Square Greenmarket tarjoaa lähialueella tuotettuja herkkuja Manhattanilla asuvien ihmisten käyttöön. Lähiruoka onkin alueella suosittua. Ja miksipä ei olisi, sillä alueella asuu lähinnä vain varakkaita ihmisiä. Jos on varaa Manhattanilla asumiseen, on kyllä varaa syödä vähän paremmin.

Union Square sijaitsee Manhattanin saaren eteläpuoliskolla samannimisessä kaupunginosassa. Tori on toiminnassa maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 8-18. Muina aikoina aukio näyttää varsin tyhjältä. Torilla tuotteitaan myyvät tuottajat itse. Myyntipisteiden määrä vaihtelee vuodenajan mukaan. Parhaimmillaan paikalla on 140 myyntipistettä. Myyjät tulevat keskimäärin 90 mailin eli 145 kilometrin päästä. Kohtalaisen läheltä ovat tuotteet siis lähtöisin.

New Yorkin kaupunki aloitti vuonna 1976 ohjelman toritoiminnan kehittämiseksi. Tarkoitus oli tarjota lähialueen tuottajille mahdollisuus myydä tuotteitaan kaupungissa. Union Square Greenmarket oli toreista ensimmäinen ja kesän 1976 aikana myös kaksi muuta toria aloitti toimintansa. Myöhemmin vastaavia toreja on perustettu ympäri kaupunkia. Union Square Greenmarket on näistä edelleen se kaikista tunnetuin. Samalla paikalla toimii joulun alla joulutori, joka kuulostaa kovin samanlaiselta kuin kotoisat joulumarkkinat. Omakohtaista kokemusta joulunajasta New Yorkissa ei minulla kuitenkaan ole. Joulutori toimii marraskuun lopulta jouluun asti.

Heinäkuussa myynnissä olevat vihannekset olivat todella houkuttelevan näköisiä. Juureksia oli joka lähtöön, samoin yrttejä ja salaatteja. En ole tiennytkään, että porkkanoita tai vaikkapa retiisejä on olemassa niinkin monen värisenä.

Myös lihatuotteita oli myynnissä, myös omaa ikisuosikkiani pekonia. Kutkuttavasta mainoslauseesta huolimatta ostokset jäivät tekemättä, koska hotellihuoneessamme ei ollut keittiötä. Elintarvikkeiden lisäksi myynnissä oli muun muassa kukkia.

Olipa sitten tarkoituksena ostaa ruokatarpeita tai muuten vain viettää mukavaa päivää ulkosalla, on Union Square Greenmarket hyvä kohde. Torilla mikään ei ole erityisen edullista, joten ihan kaikkea ruokaansa täältä tavallinen turisti tuskin hankkii. Kotitekoista omenasiideriä kannattaa kuitenkin mukillinen maistaa ja kenties tuokkonen joitain herkullisia marjoja myös.

Muut kirjoitukset aiheesta New York:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *