Hongkongin saaren etelärannalla sijaitseva Stanleyn kylä on tunnelmaltaan hyvin kaukana saaren pohjoisrannan business-keskustasta, vaikka välimatkaa ei paljoa olekaan. Poissa ovat korkeat toimistotalot. Tilalla on hiekkarantaa, rantapromenadia ja värikkäitä pieniä veneitä. Laiturilla tuntuu olevan jatkuvasti jokin valokuvaussession menossa. Kun vielä bussimatka Centralista tarjoaa hienoja maisemia, kannattaa ehdottomasti muutama dollari sijoittaa ja lähteä ajelulle.

Stanleyn kantoninkiinalainen nimi Check Chue viittaa rosvon toimipaikkaan. Legendan mukaan nimen rosvo on kuuluisa Cheung Po Tsai, joka oli merirosvo. Englanninkielinen nimi Stanley kylälle annettiin Lordi Stanleyn mukaan. Stanley toimi Englannin ulkoministerinä Hongkongin siirtyessä brittikomentoon vuonna 1842. Stanley, siis kylä, ei ministeri, oli brittien ensimmäinen hallintokeskus Hongkongissa ennen kuin se siirrettiin nykyisen Centralin alueelle.

Murray House

Stanleyn merkittävin rakennus löytyy aivan rannan promenadin länsipäästä. Siirtomaa-aikainen kivikolossi Murray House rakennettiin Centralin alueelle vuonna 1844 upseerien kasarmiksi. Rakennus purettiin 1980-luvulla. Se haluttiin kuitenkin säilyttää ja siksi osat merkittiin ja koko komeus laitettiin varastoon. Sopiva paikka löytyi 1990-luvulla Stanleysta. Uudelleen koottu Murray House avattiin vuonna 2002.

Asioita purkaessa ja uudelleen kootessa käy usein niin, että joitain osia jää yli. Näin kävi myös Murray Housen tapauksessa. Muutama pylväs ei enää passannutkaan uudelleen koottuun rakennukseen ja siksi ne seisovat nyt rannan pielessä. Ei ole erehtymätön kiinalainenkaan insinööri.

Nykyisin Murray Housessa toimii kauppoja, baareja ja ravintoloita. Emme kuitenkaan käyneet kurkistamassa sen sisäpuolelle. Kunnon valokuvakin jäi ottamatta. Rakennus oikeastaan vain lymyilee taustalla kahdessa yllä olevassa otoksessa.

Rantakatu ja laituri

Hauskin paikka Stanleyssa on mielestäni rantaviivaa seuraileva promenadi. Kadun varrella on penkkejä, joille voi istahtaa katselemaan merelle. Aalloilla keinahtelevat värikkäät veneet ja kivan näköinen laituri toimivat katseenvangitsijoina.

Rantalaiturilla oli ensimmäisen vierailumme aikana jokin valokuvaussessio menossa. Kuvattavana ollut nainen oli kenties jokin paikallinen julkkis. Kuvaushenkilöstö oli joka tapauksessa varustautunut vakuuttavin välinein valoista lähtien. Toisella vierailullamme kuvattavana oli hääpari. Tälläkään kertaa pelkkään luonnonvaloon ei luotettu.

Stanlaysta löytyy myös hiekkarantaa sellaista kaipaavalle. Stanleyn ranta ei pärjää mitenkään esimerkiksi Repulse Bayn rannalle, joka osuu sekin kaikkien Stanleyyn vievien bussien reiteille. Stanleyn isompi hiekkaranta sijaitsee niemen vastapuolella rantapromenadista käsin.

Toinen pienempi hiekkaranta Stanley Back Beach löytyy promenadin itäpäässä olevien kallioiden takaa. Sinne päästäkseen on kierrettävä muutaman rakennuksen ympäri. Tämä pieni hiekkaranta näkyy promenadilta käsin, jos oikein tarkasti katsoo tai zoomaa kameralla. Emme kuitenkaan tutustuneet rantoihin tarkemmin, koska emme ole varsinaisia rantaelämän ystäviä.

Stanleyn tori

Stanleyssa voi myös tehdä ostoksia. Edellisellä vierailulla jäimme epähuomiossa pois bussista vähän tavallista aiemmin ja hetken sijaintia ihmeteltyämme kävelimme loppumatkan perille. Matka kulki Stanleyn torin läpi.

Katettu tori ei ole suuren suuri. Tarjolla on jonkin verran vaatteita, sisustustavaraa ja tietysti matkamuistoja. Tavaran aitoudesta en osaa mennä sanomaan, sillä emme pysähtyneet tutkimaan kojuja kovin tarkasti.

Tin Haun temppeli

Aivan pääkadun tuntumasta löytyvä Tin Haun temppeli on vanhin kaikkiaan yli sadasta Hongkongin Tin Haulle omistetusta temppelistä. Tämä myös nimellä Mazu tunnettu kiinalainen merenjumala on luonnollisesti ollut tärkeä meren äärellä asuville hongkongilaisille.

Vaikka Stanleyn Tin Haun temppeli on alunperin rakennettu vuonna 1767, ei se todellisuudessa ole ihan niin vanha. Rakennus on ties kuinka mones saman temppelin inkarnaatio, joten tuosta vanhimman temppelin tittelistäkin voi olla montaa mieltä.

Temppelin sisältä löytyy seinältä kehyksistä viimeisen Hongkongissa tavatun tiikerin nahka. Eipä tuota enää tiikerintaljaksi tunnistaisi, jos ei sitä sellaiseksi tietäisi. Sen verran on väri tummunut. Tämä eläin kohtasi noutajansa, pistoolilla varustautuneen intialaisen poliisin, Stanleyn poliisiaseman edustalla vuonna 1942. Sen jälkeen ei Hongkongin alueella ole tiikereitä näkynyt.

Saapuminen Stanleyyn

Stanleyyn pääsee kätevimmin Centralista bussilla. Bussilinjoista 6, 6X, 6A, 66 ja 260 vievät kaikki Stanleyyn. 6X on pikavuoro, joka pysähtelee harvemmilla pysäkeillä ja 6A puolestaa kulkee vain aamun ja illan ruuhka-aikoina. Hitaimpia ovat bussit 6 ja 66, jotka kipuavat saaren keskiosan yli. Muut bussit oikaisevat Aberdeenin tunnelia pitkin. Mikäli aika ei ole ongelma, kannattaa valita hidas vuoro, sillä mäen yli kipuaminen tarjoaa paljon tunnelia mielenkiintoisemmat maisemat. Varsinkin näissä hitaissa busseissa kannattaa pyrkiä yläkerran etupaikoille, joista on ehdottomasti parhaat näkymät. Stanleyn suuntaan matkatessa paras paikka on oikealla puolella. Paluumatkalla kannattaa suosia vasenta puolta.

Bussista 260 kannattaa jäädä pois Stanley Villagen pysäkillä. Muiden pussien paras pysäkki on Stanley Plaza. Molemmista paikoista on lyhyt kävely rannan tuntumaan. Stanley Plazalta tämä tapahtuu ostoskeskuksen läpi. Maasto laskeutuu voimakkaasti rantaa kohden, joten bussipysäkki on ostoskeskuksen katon korkeudella. Ostoskeskuksesta löytyy rullaportaat ja hissi, jotka auttavat liikuntarajoitteisten kulkemista.

Stanley on kiva vierailukohde jo pelkän bussimatkan vuoksi. Vehreän saaren läpi kulkeva reitti tarjoaa paljon sellaista nähtävää, jota ei saaren pohjoisrannalta löydy.

Muut kirjoitukset aiheesta Hongkong:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *