Huhtikuussa 1995 Oklahoma Cityssä tapahtui USA:n historian pahin oman maan kansalaisen tekemä terrori-isku. Kahden armeijan veteraanin toteuttamassa iskussa kuoli kaikkiaan 168 ihmistä. National Memorial -muistomerkki on pystytetty kunnioittamaan näiden ihmisen muistoa.

Pommi-iskun kohteena oli liittovaltion virastotalo Alfred P. Murrah Federal Building. Talon edustalle pysäköidyssä pakettiautossa räjähtänyt pommi oli niin voimakas, että se tuhosi kolmasosan rakennuksesta ja vaurioitti kaikkiaan yli 300 muuta rakennusta 16 korttelin säteellä. Rahallisesti arvioituna tuhoa syntyi yli 650 miljoonan dollarin edestä. Tekijöiden motiivina oli viha liittovaltiota kohtaan.

Muistomerkki koostuu useasta osasta. Kaksi pronssiporttia rajaavat hetkeä 9.02, jolloin pommi räjähti. Itäportissa on kellonaika 9.01, viimeinen rauhan hetki, ja länsiportissa kellonaika 9.03, ensimmäinen toipumisen hetki. Koskettavin osa muistomerkkiä on kuitenkin nurmikenttä puiden katveessa tyhjine tuoleineen. Kentällä on yksi tuoli kutakin 168 iskun uhria kohti. Osa tuoleista on pieniä. Nämä tuolit on varattu lapsille, jotka kuolivat ollessaan päivähoidossa virastotalossa sijainneessa päiväkodissa. Nurmikenttä sijaitsee tuhoutuneen toimistorakennuksen paikalla.

Iltaisin tyhjien tuolien alla olevat valot syttyvät. Emme valitettavasti nähneet tätä paikkaa iltavalaistuksessa, mutta valokuvien perusteella se on vaikuttava näky.

Osana muistomerkkiä on myös pieni ehjäksi jäänyt palanen iskun kohteena olleesta rakennuksesta. Näissä rakennuksen pohjois- ja itäseinien pätkissä on rakennuksesta ehjänä pelastettuja graniittilaattoja, joihin on kaiverrettu iskusta selvinneiden yli 600 ihmisen nimet.

Osana muistomerkkiä on myös museo, joka kertoo tapauksen karmean tarinan. Museo sijaitsee entisessä Journal Record -lehden toimitalossa Journal Record Buildingissa. Rakennuksen oikeassa reunassa kunniapaikalla kasvaa puu, josta tuli pian muistomerkin symboli. Tämä lempinimen selviytyjäpuu saanut amerikanjalava oli ainoa  puu pommin kohteena olleen virastotalon pysäköintialueella. Puu kärsi suuria vahinkoja pommi-iskussa. Myös iskun tuhojen raivausten ja tutkinnan yhteydessä sen oksia katkottiin, koska niissä roikkui paljon tuhoutuneesta talosta lentäneitä kappaleita. Puu kuitenkin selvisi tästä ja voi hyvin.

Museon seinässä on pelastustöihin osallistuneen ryhmän kirjoittama oikeutta uhreille vaativa julistus. On helppo ymmärtää näiden tällaisen täysin järjettömän teon jälkiä siivonneiden ihmisten viha ja turhautuminen.

Alueen laidalla on vielä jäljellä palanen suoja-aitaa, joka pystytettiin iskun jälkeen aluetta eristämään. Aita ehti olla pystyssä neljän vuoden ajan ja siihen kertyi paljon erilaisia muistoesineitä, joita ihmiset toivat paikalle. Jäljellä oleva osa aitaa toimii edelleen samassa virassa.

Pommi-iskun tekijät napattiin pian teon jälkeen kiinni. Pommin asettanut mies sai oikeudenkäynnin päätteeksi kuolemantuomion, joka toimeenpantiin vuonna 2001. Toinen tekijä sai maailmanennätykseen oikeuttavat 161 elinkautista tuomiota.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *