Route 66 -reitin varrelta löytyy nähtävyyksiä suurista ja tunnetuista luonnonihmeistä varsin kotikutoisiin turistinhoukuttimiin. Jälkimmäiseen kategoriaan menevistä tämä sininen valas on yksi sympaattisimmista. Eihän tämä nyt oikeasti millään mittapuulla kummoinen nähtävyys ole. Silti ei yhtään harmittanut, että sen kohdalla pysähdyimme ja hetken jaloittelimme.

Catoosa on reilun 7000 asukkaan pikkukaupunki Oklahomassa lähellä Tulsaa. Kaupungin Wikipedia-artikkeli listaa sinisen valaan paikan ykkösnähtävyydeksi. Kovin paljon kilpailua tämän listan ykköstilasta ei taida olla, joskin Catoosassa sijaitsee myös syvimmällä sisämaassa USA:ssa sijaitseva satama Tulsa Port of Catoosa.

Sininen valas ei ole kaikkein tyypillisin turistinhoukutin, sillä sen syntytarina on varsin romanttinen. Valaan rakensi Hugh Davis vaimolleen syntymäpäivälahjaksi vuonna 1970. Vaimo kun keräsi valaiden pienoismalleja. Turistinähtävyys valaasta kuitenkin tuli.

Lähteestä vetensä saava pieni lampi, jossa valas ui, oli Davisien omistuksessa. Pian kuitenkin paikalliset ihmiset kiinnostuivat valaasta ja sana kiiri laajemmallekin. Hugh päätti avata paikan yleisölle ja tuunasi sen sopivasti hiekkarannalla ja piknikpöydillä.

Sininen valas on esiintynyt niin sarjakuvissa kuin televisiossakin. Suomessakin näytetyssä Ääliö ulkomailla (eng. An Idiot Abroad) -sarjassa valas vilahtaa. Saipa valas vuonna 2016 kunnian toimia kolmantena Snapchatin Spectacles-lasien myyntipaikkana. Kyseessä oli erikoinen markkinointitempaus, jossa näitä vimpaimia myytiin yhdessä paikassa kerrallaan päivän ajan.

Muut kirjoitukset aiheesta Route 66:

4 kommenttia

 1. Sisko / Hieman_vino 15.9.2018 at 18:36

  Itse pidän näistä vähän erikoisemmista ja ei niin tunnetuista nähtävyyksistä. Ei niissä tarvi aikaa kauaa käyttää, jotta se olisi yhtä hyvä kuin tunnetummat. Itse en tästä kaverista ollut tietoinen, mutta jo pelkästään valaan syntytarinan takia siellä voisin kuvitella käyväni. 🙂

  Vastaa
  1. Aron 16.9.2018 at 07:57

   Route 66:n varrella on paljon näitä erikoisia pikku nähtävyyksiä. Mielestäni nämä ovat aina tosi hauskoja. Siksi kai näistä olen paljon kirjoitellutkin. 🙂 Tuskin kukaan on kuullut näistä nähtävyyksistä ennen kuin Route 66 -matka alkaa olla ajankohtainen. Tämäkin valas on kyllä mainittu varmaan kaikissa aihetta käsittelevissä matkaopaskirjoissa.

   Vastaa
 2. Rosa 15.9.2018 at 22:36

  Kaunis tarina valaan takana. Eihän nähtävyydet aina niin kummallisia ole. Tuli nyt mieleen vaikka manneken pis Brysselissä. Sitähän käy kaikki katsomassa.

  Vastaa
  1. Aron 16.9.2018 at 08:00

   Totta kyllä, moni tunnettukin nähtävyys on lopulta aika pieni ja yksinkertainan, kun asiaa tarkemmin miettii. Täytyy kyllä tunnustaa, että tuon valaan tarinan luin vasta matkan jälkeen. Olin tuon otuksen bongannut matkaopaskirjasta ja se nyt vain näytti hauskalta. Kirjassa oli valaasta vain muutaman sanan maininta kuvan lisäksi. Onneksi kuitenkin pysähdyimme. 🙂

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *