Memphisin kuulu baarikatu Beale Street on hyvin rauhallinen päiväsaikaan. Illan pimetessä paikka kuitenkin herää henkiin. Elävä blues- ja rock-musiikki raikaa joka puolella ja ihmiset vaeltavat baarista toiseen.

Beale Streetin maine bluesmusiikin kotina sai alkunsa jo 1860-luvulla, jolloin kiertelevät afro-amerikkalaiset muusikot alkoivat esiintyä Memphisissä. Tällöin tosin katu tunnettiin vielä nimellä Beale Avenue.

Kadun historia on pitkälti afro-amerikkalaisten historiaa, sillä pian muusikoiden lisäksi myös soittoravintoloita pyörittävät yrittäjät alkoivat olla voittopuolisesti tummaihoisia. Saipa ensimmäisen etelän afro-amerikkalaisen miljonäärinkin omaisuus alkunsa Beale Streetillä hyvällä hetkellä tehdyistä maakaupoista. Myöhemmin moni muukin menestystä eri aloilla ensimmäisenä saavuttanut afro-amerikkalainen oli tavalla tai toisella liitettävissä Beale Streetiin.

Kansalaisoikeusliike toimi aktiivisesti Beale Streetillä. Osavaltion vanhin näihin päiviin asti säilynyt afro-amerikkalainen kirkko Beale Streetin baptistikirkko toimi liikkeen kokoontumispaikkana. Myös liikkeen lehteä tehtiin Beale Streetillä. Kadun nykyinen nimi sai alkunsa bluesin isäksi kutsutun W.C. Handyn säveltämästä kappaleesta Beale Street Blues vuodelta 1916.

Beale Streetin vilkkain osuus 4. kadun ja Main Streetin välillä julistettiin kansalliseksi maamerkiksi jo vuonna 1966. Lisää tunnustusta tuli USA:n kongressilta, joka puolestaan julisti vuonna 1977 Beale Streetin bluesin syntypaikaksi. Tunnustuksista huolimatta alue oli 1970-luvulla suurissa vaikeuksissa, eikä musiikki enää soinut siellä aiempien vuosien tapaan. Onneksi kaupungin määrätietoinen työ on johtanut Beale Streetin elpymiseen.

Beale Street ei ole unohtanut legendojaan. Main Streetin ja 2. kadun välissä sijaitsevasta pienestä puistosta löytyy Elviksen patsas. Kaupungin musiikkielämän keskeiset merkkihenkilöt ovat saaneet oman tähtensä Sidewalk of Starsille, joka löytyy Orpheum-teatterin kulmalta. 2. kadun ja South B.B. King Boulevardin väliltä löytyy lisää kuuluisuuksia, tällä kertaa nuotteihin ikuistettuina.

Memphisin Beale Streetillä uransa nousukiitoon saaneita artisteja onkin pitkä lista. Joukossa on niin bluesin kuin rockin ja soulinkin legendoja. Muun muassa Elvis, Johnny Cash, B.B. King, Jerry Lee Lewis ja Isaac Hayes ovat saapuneet Memphisiin tarkoituksenaan elättää itsensä musiikilla. Näille herroille kävi hyvin, mutta varmasti moni joutui myös pettymään ja palaamaan maitojunalla takaisin kotinurkille.

Beale Street on mitä mainioin paikka viettää hauskaa iltaa musiikkia kuunnellen. Paikkoja riittää, sillä merkittäviä klubeja kadun varrelta löytyy kaikkiaan nelisenkymmentä. Musiikki kuuluu ihan hyvin kadulle asti, joten mitään tarvetta ei ole edes astua sisälle baariin. Juomiakin myydään suoraan kadulle kioskeista. Erityisen hyvän bändin osuessa kohdalle kannattaa kuitenkin piipahtaa baarissa sisällä ja tipauttaa seteli tippiämpäriin. Tällä tavoin voi varmistaa, että muusikot jaksavat esiintyä vielä jatkossakin.

Muut kirjoitukset aiheesta Memphis:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *