Texasin osavaltion pääkaupungista Austinista löytyy monen muun osavaltion pääkaupungin tapaan kongressitalo (eng. Capitol). Koska ollaan Texasissa, on talo tietenkin kaikkein suurin osavaltion kongressitalo, kuinkas muuten. Monen muun osavaltion kongressitalon tapaan myös Texasin kongressitalo on avoinna yleisölle ihan ilmaiseksi. Myös opastetut kierrokset ovat ilmaisia.

Me päätimme käydä katsomassa rakennusta vain ulkoapäin matkallamme syömään superhyvää grilliruokaa Franklin Barbeque -ravintolaan. Piipahdimme kuitenkin kurkistamaan myös talon sisäpuolelle ja lopulta lähdimme mukaan myös opastetulle kierrokselle, joka oli alkamassa juuri sopivasti. Voin lämpimästi suositella tällaista kierrosta, sillä opas oli todella hyvin asiansa osaava ja mielenkiintoista tarinaa tästä talosta löytyi vaikka kuinka. Emme edes myöhästyneet lounaalta tämän takia, sillä kierros kesti vain vajaan tunnin.

Nykyinen kongressitalo on järjestyksessä kolmas. Kongressitalo numero kaksi sijaitsi sekin samalla paikalla, mutta tuhoutui tulipalossa vuonna 1881. Nykyinen talo valmistui vuonna 1885. Talo edustaa arkkitehtuuriselta tyyliltään italialaista uusrenessanssia.

Kongressitalon edustan puistossa on nähtävillä Texasin historiaa esitteleviä veistoksia. Myös kupolin päältä löytyy veistos, Goddess of Liberty, joka sekin on lajissaan maan suurin. Jumalatar pitää kädessään osavaltion lipustakin tuttua yksinäistä tähteä, jonka voi bongata monesta paikasta myös kongressitalon sisäpuolelta.

Kongressitalon keskikohta ja upein tila on kupolin alla sijaitseva rotunda. Tässä pyöreässä salissa on kaikkiaan neljä kerrosta. Lattian keskellä on Texasin tähti. Salin seinät kaikissa neljässä kerroksessa on koristeltu osavaltion aiempien kuvernöörien muotokuvilla. Mukana ovat myösTexasin tasavallan presidenttien muotokuvat. Texas kun ehti olla itsenäinen valtio 1800-luvun alkupuoliskolla kaikkiaan kymmenen vuoden ajan.

Kupoli muistuttaa Washingtonin Capitolin kupolia. Tosin kupolin keskeltä löytyy freskon sijaan tuttu tähti. Korkeudessa komeileva tähti näyttää pieneltä, mutta sen halkaisija on kuitenkin 2,5 metriä. Tähden ympärillä on sana Texas, joskin sitä on vähän vaikea lukea alhaalta käsin.

Vuonna 1983 kongressitalo kärsi pahoja vaurioita suuressa tulipalossa. Korjausurakan yhteydessä päätettiin rakentaa tilanpuutteen helpottamiseksi uusi maanalainen laajennusosa. Tämä vuonna 1993 valmistunut laajennusosa yhdistyy päärakennukseen tunnelin avulla.

Samoin kuin rotundan lattiasta myös laajennusosan lattiastakin löytyy kuusi eri lippua, joista kukin on vuorollaan liehunut Texasin saloissa. Mukana ovat Yhdysvaltain ja Texasin tasavallan lippujen lisäksi Espanjan, Ranskan, Mexicon sekä Etelävaltioiden liput. Tämän suuren osavaltion historia on  siis todellakin ollut varsin värikäs.

Laajennusosaan kuuluu myös avoin rotunda, jonka yläreuna sijaitsee maanpinnan tasolla. Rotundan lattiassa on, yllätys yllätys, tähti, jonka ympäriltä löytyy sana Texas.

Olen ennenkin kehunut opastettuja kierroksia Jenkkilässä. Texasin kongressitalon kierros oli sekin kehujen arvoinen. Oppaamme oli todellinen aiheen asiantuntija, joka veti kierroksen läpi ilman lunttilappuja. Itse rakennuksen historian lisäksi saimme kuulla mielenkiintoisia tarinoita monista värikkäistä henkilöistä, jotka ovat rakennuksessa työskennelleet. Juuri tällaiset tarinat ovatkin usein kierrosten parasta antia.

Austin on mielenkiintoinen kaupunki, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa. Kongressitalo voi kuulostaa kuivalta kohteelta, mutta suosittelen antamaan sille tilaisuuden. Ilmaisen nähtävyyden hinta-laatusuhde on lyömätön.

Muut kirjoitukset aiheesta Austin:

8 kommenttia

 1. Sisko / Hieman_vino 29.9.2018 at 06:02

  Olette löytäneet matkallanne paljon mielenkiintoosta nähtävää. Kelpaahan tuota kupolia ihailla. 🙂

  Vastaa
  1. Aron 29.9.2018 at 15:02

   Kiitos kommentista. Kyllähän tuolla paljon monenlaista tuli vastaan. Texasissa kaikki on vähän isompaa kuin muualla. 🙂

   Vastaa
 2. Paula - Viinilaakson viemää 4.10.2018 at 21:54

  Nämä State Capitolit ovat kyllä hienoja ja yleensä ilmaisia vierailukohteita. Me ollaan myös käyty parissa, vaikka oman osavaltion capitol on jostain syystä jäänyt käymättä. 🙂 Minulla on itseasiassa sellainen leimakirjakin, johon kerätään joka osavaltiossa leima kun on capitolissa käy. Se leima löytyy yleensä siitä infosta tai matkamuistomyymälästä jos sellainen on.

  Vastaa
  1. Aron 6.10.2018 at 20:14

   Kas, tuollainen leimakirja olisikin kiva. Tosin en nyt ajatellut kuitenkaan kaikkia käydä läpi. En tiennytkään, että Jenkeissäkin harrastetaan leimojen keräilyä. Japanissahan tämä on oikeaa kansallisurheilua.

   Vastaa
 3. Kohteena maailma / Rami 10.10.2018 at 10:39

  Upean näköinen paikka ja täytyy sanoa, että myös varsin laadukkaat kuvat tekivät sille oikeuksia! Ei muuten ole aina itsestän selvyys tämä jälkimmäinen blogeissa.

  Austin kiinnostaisi kovasti, jotenkin jäänyt Anthony Bourdainin jaksoista mieleen, että tuonne on pakko päästä syömään lihaa 😀 Toivottavasti löydän tuolta joku päivä itseni, koska pienpanimokulttuuri on myös tuolla varsin laadukasta. Käyn samalla reissulla sitten myös Capitolilla…

  Vastaa
  1. Aron 10.10.2018 at 20:22

   Kiitos. Anthony Bourdainin Austin-jakso oli juurikin meillä innoittajana. Oikeastaan ilman kyseistä ohjelmaa olisimme saattaneet jättää koko kaupungin väliin. Onhan tuo melkoinen lihansyöjän onnela. Texasilaiseen tapaan valmistettu naudan brisketti on jotain aivan mieletöntä. Suosittelen kyllä vierailua Austinissa, jos Texasiin tulee joskus asiaa.

   Vastaa
 4. Hannu Kovero 26.7.2023 at 19:07

  Austinissa kävin aikakanani ihan sen vuoksi että musicscene viehätti. SRV jne. Tultiin tuohon Capitolille Dallasista jossa lapsuuden aikasen kaverini luona vierailin. Mietittiin minne mennä yöksi niin kysäisin siinä viehättävältä Austinin PD. officerilta että minne kun ei jaksa kävellä ja vielä vähemmän autoilla. Ajettiin just Dallasista. Haluttiin siisti paikka läheltä Blueskatua. Hyvin neuvoi. Mile mentiin edestakas. Erinomaisia bändejä.

  Vastaa
  1. Aron 31.7.2023 at 21:26

   Austinin musiikkibaareissa olisi kyllä ollut kiva luuhata, mutta valitettavasti meillä oli vähän turhan tiukka aikataulu. Oli pakko jatkaa seuraavana päivänä reippaasti eteenpäin, joten baarikierros oli jätettävä välistä.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *