Amarillon länsipuolella Texasissa sijaitseva Cadillac Ranch on yksi Route 66 -reitin varren tunnetuimpia nähtävyyksiä. Tämä erikoinen interaktiivinen installaatio on kuitenkin yllättävän tuore teos. Kalifornialaisen Ant Farm -ryhmän suunnittelema ja paikallisen varakkaan taidemesenaatin rahoittama Cadillac Ranch valmistui vasta vuonna 1974, eli siis varsin myöhään Route 66 -aikajanalla.

Teos koostuu kymmenestä vuosien 1943-1969 välillä valmistuneesta Cadillac-autosta, jotka on upotettu keulastaan maahan. Autot seisovat samassa kulmassa kuin Kheopsin pyramidi. Autot edustavat vuosimalleja, joissa oli peräevät.

Cadillac Ranchille ovat kaikki vierailijat tervetulleita. Teoksen interaktiivisuus syntyy vierailijoiden tekemistä koristeluista. Teoksen suunnittelijat toivovat, että vierailijat jättävät oman jälkensä autoihin spraymaalin avulla. Paikalla vieraillessamme moni näkyi tätä toivetta kunnioittavan. Maalipurkkeja lojui maassa, joten ilman omiakin välineitä koristeluun olisi voinut helposti osallistua.

Teoksen autot on joidenkin erityisten juhlapäivien vuoksi maalattu uudelleen. Tällöin tuore maalipinta on säilynyt koskemattomana alle vuorokauden ennen kuin vierailijat ovat koristelleet autot uudelleen.

Cadillac Ranch sijaitsi alunperin lähempänä Amarilloa, mutta se siirrettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1997. Kasvava kaupunki uhkasi vyöryä teoksen yli.

Tämä erikoinen teos on esiintynyt vuosien varrella useissa medioissa. Sen ympärillä on kuvattu lukuisia musiikkivideoita ja onpa Bruce Springsteen omistanut sille The River -levyllään kappaleenkin. Monien muiden Route 66 -nähtävyyksien tapaan Disneyn Autot-elokuvasta löytyy viittaus myös Cadillac Ranchiin. Elokuvassa nähtävä Cadillac Range -kalliomuodostelma on saanut innoituksensa Cadillac Ranchista. Tämä samainen kalliomuodostelma on nähtävissä myös Disney California Adventure -huvipuistossa Anaheimissa.

Cadillac Ranch innoittanut monia muita vastaavia autoinstallaatioita USA:ssa. Kaksi vastaavaa löytyy Route 66:n varrelta. Yhden näimme ihan sattumalta Floridassa autoillessamme. Autot ovat jenkeille selvästi tärkeitä.

Muut kirjoitukset aiheesta Route 66:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *