New Yorkissa on useita näköalapaikkoja, joista tätä upeaa kaupunkia voi ihailla lintuperspektiivistä. Monen suosikki varmasti on Empire State Building, joka on kahteen otteeseen ollut kaupungin korkein rakennus. Minun suosikkini kuitenkin on Top of the Rock, joka sijaitsee Rockefeller Centerissä.

Top of the Rockin nostaa suosikikseni kaksi yksinkertaista asiaa. Ensinnäkin minusta Empire State Building on niin hieno rakennus, että otan sen mieluusti mukaan suoskkinäkymääni. Top of the Rockista käsin tuo jylhä pilvenpiirtäjä näkyy todella upeasti. Toinen Top of the Rockin valtti on esteetön näkymä. Ylimmällä näköalatasanteella ei ole näkymää pilaamassa verkkoa eikä lasia.

Rockefeller Centerin rakentaminen alkoi 1930-luvulla USA:n rypiessä laman syövereissä. John D. Rockefeller Jr. oli vuokrannut tontin vuonna 1928 aikeenaan rakentaa uusi koti Metropolitan-oopperalle. Homma karahti kuitenkin kiville heti alkuunsa laman vuoksi. Muut rahoittajat liukenivat projektista ja koko hoito putosi Rockefellerin syliin. Epäilyistä huolimatta projekti onnistui ja viimeinen alkuperäisistä 14 art deco -tyylisestä rakennuksesta valmistui vuonna 1939. Sittemmin rakennuskompleksi on saanut viisi uutta rakennusta. Top of the Rock sijaitsee yhdessä näistä 14 ensimmäisestä rakennuksesta, RCA-rakennuksessa. Näköalatasanne avautui vuonna 1933 ja viihdytti turisteja vuoteen 1986 asti. Tuolloin Top of the Rock suljettiin, koska se tuotti tappiota. Kävijämäärä oli hiipunut pahasti. Onneksi näköalatasanne teki paluun vuonna 2005.

Top of the Rockin näköalatasanteet sijaitsevat rakennuksen kolmessa eri kerroksessa. Matalin sijaitsee 67. kerroksessa noin 250 metrin korkeudessa ja ylin rakennuksen ylimmässä 70. kerroksessa 260 metrin korkeudessa. Top of the Rock ei siis pärjää korkeudessa esimerkiksi Empire State Buildingille, jonka matalampikin näköalatasanne on 320 metrin korkeudella.

Olen käynyt Top of the Rockissa kahdella eri New Yorkin matkalla. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2011, jolloin olimme liikkeellä heinäkuussa. Jälkimmäinen kerta oli pääsiäisenä 2018. Ensimmäisellä vierailulla näköalapaikalle ei ollut juurikaan jonoa ja pääsimme helposti maisemia ihailemaan, vaikka etukäteislippua ei ollutkaan. Nyt viimeisimmällä kerralla hankimme liput etukäteen netistä täältä. Tämä kannatti, sillä lippukiskan jono ulkona oli todella pitkä. Etukäteislipulla pääsi sisälle suoraan lippua ostaessa päättämänään kellonaikana.

Vaikka Top of the Rockista on upeat näkymät mihin tahansa aikaan vuorokaudesta, on pimeän aika kuitenkin oma suosikkini. Pääsin ihailemaan Manhattanin valomerta nyt viimeisimmällä vierailulla, jolloin varasimme Sun & Stars -liput, joilla maisemia saa käydä ihailemassa kaksi kertaa vuorokauden sisällä. Ensimmäinen vierailuaika kiinnitetään lippua varattaessa ja toisen saa valita vapaasti. Top of the Rockiin, kuten mihinkään muuhunkaan pilvenpiirtäjään, ei saa tuoda kameran jalustaa, joten pimeäkuvaus on hieman haasteellista. Onneksi ylimmällä näköalatasanteella on kivisiä pylväitä, joiden päälle kameran saa joten kuten tuettua. Joskin totesin, että tuulisella säällä tämä on varsin haasteellista.

Lippua varatessa kannattaa huomioida, että saapumisajat auringonlaskun läheisyydessä ovat kaikista kalleimpia. Normaalilippu  maksaa aikuiselta $39.20 veroineen. Auringonlaskun aikaan lipun hinta on puolestaan $58.79. Sun & Stars -lippu maksaa myös $58.79, eikä sen hinta muutu vaikka ensimmäisen vierailun ajankohdaksi valitsee auringonlaskuajan. Kannattaa kuitenkin tarkistaa ajankohtaiset hinnat virallisesta lippukaupasta täältä. Kannattaa huomioida, että hinnastossa hinnat ovat ilman veroja, lopullinen summa näkyy vasta maksuvaiheessa.

Mikä on sinun suosikkisi New Yorkin näköalapaikoista?

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *