Viime marraskuun Hongkongin vierailullamme löysimme yhden mielenkiintoisimmista museoista pitkään aikaan. Kyseessä on Hongkongin historiaa esittelevä Hong Kong History Museum. Museo vaikutti jo paperilla mielenkiintoiselta, mutta emme silti olisi mitenkään voineet etukäteen kuvitella vierailevamme siellä lopulta kahteen kertaan. Tämän mahdollisti paitsi museon sijainti lyhyen kävelymatkan päässä hotellistamme myös sen pääsymaksuttomuus.
Ensimmäisellä vierailulla osallistuimme opastetulle kierrokselle, joka sekin oli ilmainen. Toisella kerralla katselimme vähemmälle huomiolle kierroksen yhteydessä jääneitä nurkkia. Samalla keskityin ottamaan valokuvia. Kierroksen aikana kun huomio oli mainion oppaamme tarinoissa.
Aukioloajat ja opastetut kierrokset
Museo on suljettu tiistaisin. Muina arkipäivinä se on avoinna klo 10-18. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä aukioloaika on tuntia pidempi klo 19 asti, paitsi jouluaattona ja kiinalaisena uutenavuotena, jolloin museo sulkeutuu jo klo 17. Aukioloajat voi tarkistaa museon virallisilta sivuilta täältä.
Noin puolentoista tunnin pituisia opastettuja kierroksia on tarjolla lauantaisin ja sunnuntaisin sekä juhlapyhinä. Englanninkielinen kierros alkaa klo 14.30. Ryhmään mahtuu 30 ihmistä, eikä varauksia oteta vastaan. Kierrokselle haluavien kannattaa saapua noin puoli tuntia ennen kierroksen alkua. Henkilökunta osaa opastaa oikeaan odotuspaikkaan, josta opas poimii ryhmän kasaan. Meidän kanssamme samalle kierrokselle pääsi mukaan myös aivan viime hetkellä paikalle saapuneita.
Tiedot opastetuista kierroksistakin löytyvät museon sivuilta, mutta ne on varsin taidokkaasti piilotettu. Oikopolku tiedon äärelle löytyy tästä.
Hongkongin tarina
Museon perusnäyttely on nimeltään Hongkongin tarina. Se kertoo alueen kehityksestä esihistoriallisista ajoista aina vuoteen 1997 asti. Aluksi kerrotaan alueen geologiasta. Peruskallio on vanhaa ja vakaata, mikä tekee korkeiden talojen rakentamisesta turvallista ja helppoa. Kivien lisäksi myös muu luonto on esillä samoin kuin ensimmäisten ihmistenkin saapuminen alueelle.
Tarinaan kuuluvat myös Kiinan dynastiat ja niiden vaikutus Hongkongiin. Näitä paljon mielenkiintoisempia ovat kuitenkin eri kansojen esittely. Hongkongiin saapui ihmisiä eri puolilta. Osa oli tottunut viljelemään maata ja osa hallitsi kalastuksen. Ihmiset jatkoivat tuttuja elinkeinojaan myös uudessa asuinpaikassa. Kalastajat asuivat veneissään ja maata viljelevät ihmiset asuivat taloissa. Eri asumustyyppeihin pääsee tutustumaan lähempää.
Museon näyttely esittelee myös perinteitä ja juhlamenoja. Esillä on pahojen henkien pelottelemiseksi rakennettavat valtavat nuket sekä pullavuori, joka kasataan oikeista leivonnaisista. Nuoret miehet kisaavat kuka pääsee ensimmäisenä huipulle. Tosin nykyisin vuoren rakennusmääräykset ovat tiukentuneet muutamien onnettomuuksien jälkeen.
Hongkongin alueen siirtyminen Kiinalta Britannian hallintaan pala palalta on toki tärkeä osa Hongkongin tarinaa. Oopiumin takia käydyt sodat johtivat ensin Hongkongin saaren ja myöhemmin Kowloonin sekä uusien territorioiden siirtymiseen Britannialle. Kyse oli aluksi kauppasota, joka kumpusi maiden välisen kaupan epätasapainosta. Kuulostaako tutulta? Tilanne kärjistyi useammaksi aseelliseksi yhteenotoksi, jotka Kiina hävisi.
Ehdottomasti mielenkiintoisin pala museon esittelemästä Hongkongin tarinasta on siirtomaa-aikaa kuvaava osuus. Museoon on rakennettu pieni palanen tuon ajan kaupunkia. Esillä on mm. erilaisia kauppoja, apteekki ja panttilainaamo. Nämä ovat todella aidon näköisiä, ja aitoja ne ovatkin. Liikkeiden lopettaessa omistajat ovat lahjoittaneet irtaimistonsa museolle. Kanikonttorissa on muuten näkösuojana sermi, jonka avulla asioija ei paljastu ohikävelijöille. Moinen järjestely on tärkeä kulttuurissa, jossa kasvojen menettäminen on pahinta mitä ihmiselle voi tapahtua.
Toisen maailmansodan japanilaismiehityksen aika esitellään lyhyesti. Aiheesta ei ole mitään hyvää sanottavaa. Japanilaiset eivät olleet mukavia miehittäjiä missään, tämä on käynyt ilmi muillakin miehitetyillä alueilla matkaillessa.
Museossa on nähtävillä myös halpa vuokra-asunto, joita Hongkong on tarjonnut vähävaraisille asukkailleen 1950-luvulta alkaen. Näille oli tarvetta, sillä Hongkongin väkiluku kasvoi voimakkaasti toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina varsin vapaan siirtolaispolitiikan ansiosta. Kuka tahansa jalkansa Hongkongin maaperälle saanut sai jäädä kaupunkiin. Tämä johti slummien muodostumiseen reuna-alueille. Kun slummeissa sattui 1950-luvun alkupuoliskolla tuhoisia tulipaloja, oli kaupunki pakotettu tekemään asialle jotain. Yli 50 000 koditonta ja varatonta ihmistä oli pakko saada asutettua jotenkin.
Ratkaisuna oli rakentaa hyvin pieniä ja yksinkertaisia asuntoja valtaviin kerrostalokasarmeihin. Oppaamme kertoi asuneensa lapsena perheensä kanssa museossa esillä olevan kaltaisessa piskuisessa asunnossa. Koko asunto näkyy yllä kuvassa. Rappukäytävän puolella on lisäksi vielä pieni keittiönurkkaus. Saniteettitilat olivat jaettuja. Oppaamme perheessä oli kuusi lasta, eli tuossa tilassa siis piti majaansa kahdeksan ihmistä. Jopa ahtaasti asuva helsinkiläinen voi kokea elintilansa valtavaksi tämän nähtyään.
Siirtomaa-aika näyttäytyy museon kokoelmassa varsin onnellisena aikana. Ainakin sellainen kuva minulle välittyi. Alue kehittyi aluksi tuotannon keskukseksi. Sittemmin tuotanto on kuitenkin siirtynyt manner-Kiinaan. Nykyään Hongkongissa valmistetut tuotteet ovat jo harvinaisuuksia. Nähtävillä on iloisen värinen kahvila ja kiva sekatavarakauppa, jollaisessa oppaamme muistaa lapsena kuolanneensa makeisia.
Museon esittelemä historia katkeaa kuin seinään vuoden 1997 kohdalla. Tuolloin Hongkong siirtyi Britannian alaisuudesta takaisin Kiinalle. Hongkongilaisten suhde manner-Kiinaan on selvästi hankala ja siksi tätä nyt jo yli kaksikymmentä vuotta kestänyttä jaksoa ei haluta käsitellä museossa laisinkaan.
Hong Kong History Museon osoittautui varsinaiseksi helmeksi. En todellakaan muista viettäneeni museossa näin paljoa aikaa koskaan. Silti aika ei mitenkään riittänyt kaikkiin yksityiskohtiin tutustumiseen. Kokoelma on rakennettu niin mielenkiintoiseksi, ettei ajan kulumista edes huomaa. Mikäli historia vähääkään kiinnostaa, kannattaa tähän museoon ehdottomasti tutustua.
Muut kirjoitukset aiheesta Hongkong: