Bologna on tornien kaupunki. Aikoinaan varakkaiden sukujen rakentamia torneja oli kaupungissa kymmeniä, mutta aikojen saatossa osa niistä on kaatunut joko omia aikojaan tai ihan tarkoituksella. Nykyisin kaupungin kenties tunnetuin maamerkki ovat kaksi vierekkäistä hieman kallellaan olevaa tornia, joita kutsutaan nerokkaasti yhteisnimellä kaksi tornia. Korkeampi näistä 1100-luvulla rakennetuista torneista on melkein sata metriä korkea matalamman jäädessä puoleen tästä.

Matalampi torneista on nimeltään Garisendan torni ja se on saanut nimensä sen rakennuttaneen suvun mukaan. Vuonna 1119 valmistunut torni oli aluksi 60 metriä korkea, mutta sitä jouduttiin madaltamaan 1400-luvulla. Torni oli jo tuolloin ehtinyt kallistua vaarallisesti maaperän antaessa periksi. Onneksi torni ei kuitenkaan kokenut samaa kohtaloa kuin moni muu Bolognan samaan tilanteeseen päätynyt torni ja tullut puretuksi. Nykyisin Garisendan tornin yläosa on tornin kaltevuuden takia yli kolme metriä sivussa alaosasta. Tämän vuoksi torniin ei voi kiivetä, mutta onneksi se näkyy vielä pysyvän pystyssä.

Korkeampi Asinellin torni on niin ikään nimetty rakentajiensa mukaan. Se oli valmistuessaan 1119 vain 70 metriä korkea, mutta sitä korotettiin myöhemmin nykyisiin 97 metrin lukemiin. Asinelli ei ole aivan yhtä vino kuin Garisenda, se on vain parin metrin verran vinossa, ja sen huipulle on mahdollista kiivetä niin halutessaan. Portaita on kuin helppoheikin mainoksessa alle viisisataa, eli todellisuudessa 498, ja ne on jokin aika sitten remontoitu. Tornin kaltevuudesta huolimatta kiipeämisen pitäisi siis sujua niin helposti kuin se vain vanhassa tornissa on mahdollista. Itse en Asinellin torniin kiivennyt, joten tietoni aiheesta ovat vain nettilähteistä peräisin.

Pääsylippu Asinellin torniin maksaa 5€ ja torni on avoinna päivittäin joulupäivää lukuunottamatta. Aukioloajat vaihtelevat hieman vuodenajan mukaan. Kesällä torni on avoinna klo 10-20.15, joskin viimeinen sisäänpääsyaika on klo 19. Muina vuodenaikoina torni sulkeutuu aikaisemmin. Kannattaa tarkistaa kuitenkin ajantasaiset tiedot tornien virallisilta sivuilta täältä. Samasta osoitteesta pääset myös ostamaan lipun etukäteen.

Bolognan tornikaksikko on päässyt useisiin kirjoihin vuosisatojen saatossa. Garisendan torni mainitaan Danten Jumalaisessa näytelmässä ja onpa arkkitehti Minoru Yamasakin arveltu ottaneen torneista vaikutteita suunnittelemiinsa New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneihin. Bolognan tornit ovat nähneet hyviä ja huonoja päiviä, mutta ne ovat kuitenkin edelleen pystyssä, toisin kuin WTC:n huono-onniset rakennukset.


Näitä torneja kannattaa ehdottomasti käydä vilkaisemassa, mikäli muutoinkin mainio matkailukaupunki Bologna sattuu matkaohjelmaan osumaan. Kaupungin historiallisessa keskustassa kierrellessä niiden näkemiseltä ei oikeastaan voi edes välttyä. Asinellin torniin voi toki kiivetä, mutta tähän tarkoitukseen kannattaa myös harkita muita kaupungin torneista. Bolognassa nimittäin pätee sama sääntö kuin kaikissa muissakin maailman torneistaan kuuluissa kaupungeissa: kaupungin suosituimmasta tornista käsin et voi nähdä sitä kaupungin suosituinta tornia. Omat katutason yläpuolelta kahdesta tornista ottamani kuvat ovat Prendiparten tornista sekä Accursin kellotornista käsin napattuja.

2 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 6.7.2023 at 09:04

    Pitikin kysyä, että mistä tuo ”pääkuva” on ja ehdin jo epäillä, että se voisi olla dronella otettu, mutta muistaakseni sinulla ei sellaista ole? Mutta lopussa tuli vastaus siihen, mistä se on otettu Harvinaisen onnistunut kuva.

    Vastaa
    1. Aron 6.7.2023 at 09:45

      Kiitos, drone ei ole yhtään minun juttuni. Ovat todella ärsyttäviä sirittäjiä, enkä kyllä jaksaisi edes säätää moisen kanssa muutaman kuvan takia. Onneksi Bolognassa noita torneja riittää. Tuo pääkuva on Prendiparten tornista, johon pääsee vain harvoin kiipeämään. Onneksi juuri tällainen harvinainen tilaisuus osui kohdalle ohi kävellessämme.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *