Hongkong on upea ruokamatkakohde. Edellisellä vieralulla kartoitimme varsin laajasti kaupungin ruokatarjontaa. Tällä kertaa keskityimme aiemman tiedustelun perusteella ykkössuosikeiksemme valikoituneisiin herkkuihin.

Kantonilainen keittiö on Hongkongissa hyvin edustettuna. Tyypillistä tämän Kiinan alueen ruoalle ovat tuoreet raaka-aineet, maltillinen mausteiden käyttö sekä hellävarainen kypsennys. Mereneläviä käytetään paljon. Erityisesti kantonilaisen keittiön antimista meille maistuvat täytetyt ja bambukoreissa höyryttämällä kypsennetyt taikinanyytit eli dim sumit.

Omia dim sum -suosikkejamme ovat katkaravuilla sekä bbq-possulla täytetyt nyytit. Jälkimmäisiä on tarjolla eri tavoin kypsennettyinä, mutta höyrytetyt maistuvat meille parhaiten.

Dim sumeja tarjoillaan aamiaisella ja lounaalla. Lonely Planetin matkaoppaan mukaan kun kiinaksi sanotaan ”syödä dim sumeja” , tarkoittaa se samaa kuin ”juoda teetä” . Tee kuuluukin olennaisena osana tämän ruokalajin kaveriksi. Pöytään tuodaan teepannu, pyysit sitä tai et. Jokaisen ruokailujan laskuun myös lisätään teemaksu automaattisesti. Juomaa kaadetaan lisää niin kauan kuin ruokailija pöydässä viihtyy.

Nautimme dim sumeja useammassa ravintolassa. Omaksi suosikiksemme nousi Hongkongin kaupungintalolta löytyvä Maxim’s Palace. Paikka on pikkuisen hankalasti löydettävissä, se sijaitsee talon kolmannessa kerroksessa (paikallisittain toinen kerros). Ravintolasali on pramea upeine kattokruunuineen ja tarjoilu tapahtuu perinteisellä tavalla ympäri salia työnnettävistä kärryistä. Eri kärryissä on erilaisia dim sumeja. Tädit ystävällisesti esittelevät vaihtoehtoja. Pöytään asti päätyneiden osalta pöydässä olevaan korttiin laitetaan leima ja näistä leimoista lopulta muodostuu lasku.

Kärrytarjoilun lisäksi toinen vaihtoehto on pöydässä täytettävä kaavake, jonka avulla tehdään tilaus. Kaavakkeelle merkattujen numeroiden perusteella pöytään alkaa saapua syötävää sitä mukaa kuin ne valmistuvat. Näin toimitaan tilauksen kanssa esimerkiksi yhden michelintähden dim sum -ravintola Tim Ho Wanilla.

Maxim’s Palacen kanssa samaan ketjuun kuuluva dim sum -paikka House of Jasmin Harbour City -ostarissa tarjoili sekin todella maittavia dim sumeja. Yleensä kierrämme ostareiden ravintolat kaukaa, mutta Hongkongissa teemme poikkeuksen. Hongkongin ostareista kun voi löytyä vaikka kuinka hienoja ravintoloita. Esimerkiksi Mira Place -ostarista Nathan Roadin varrelta löytyy niin yhden kuin kahdenkin michelintähden ravintola.

Suosituissa dim sum -ravintoloissa on usein lounasaikaan jonoa, joten kannattaa varautua pieneen odotukseen. Nyt vakiintunut käytäntö jonotukseen näkyi olevan hieno jonotusjärjestelmä The Gulu. Jonoon pääsee hakemalla automaatilta numerolapun. Automaatissa on näppäimet 1-12, jotka kuvaavat seurueen kokoa. Osassa paikoista näppäimistö oli kosketusnäytöllä, osassa oli erillinen näppäimistö. Paina vain oikeaa nappia ja laite sylkäisee numerolipukkeen. Eri kokoisille seurueille on omat jononsa, joiden etenemisen näkee laitteen näytöltä. Henkilökunta myös huutelee numeroita, yleensä myös englanniksi.

Edellisellä Hongkongin vierailulla havaitsimme monien paikallisten pitävän dim sum -paikoissa erityisen paljon kananjaloista. Nämä varsin luisevan näköiset rimpulat voidaan tarjoilla joko sellainenaan höyrytettyinä tai kastikkeessa. Tällä kertaa päätin itse ottaa selvää, miltä nämä maistuvat. Kokeilin niitä kastikkeessa tarjottavia. Hyviähän nuo olivat, ihan maistuvat kanalta. Jos sinulle kelpaavat muutkin kanan työläästi syötävät osat, kuten siivet, menevät jalatkin mainiosti. Tosin näissä työstettävää on vielä pikkuisen enemmän. Jalka kun on enimmäkseen luuta, jännettä ja ties mitä rustoa. Mutta se liha on hyvin maukasta.

Jalkoja maistelimme myös aiemmalta vierailulta tutussa Under Bridge Spicy Crab -ravintolassa. Tosin täällä kyse on taskuravun jaloista. Paikan erikoisuus on silputun valkosipulin ja chilin kanssa paistettu taskurapu. Tulisuusasteen voi valita vapaasti. Kuuden portaan asteikosta otimme edelliskerrasta viivastuneina toiseksi miedoimman. Itse rapu ei ollut tulista, mutta tuo maustesilppu sitä vastoin oli. Se tosin oli myös aivan tolkuttoman hyvää. Suu oli liekeissä, mutta purua oli siitä huolimatta pakko kauhoa suuhun. Itse rapu on toki aivan mielettömän hyvää, joskin erittäin työlästä syötävää.

Nautimme myös edelliseltä yhteiseltä Aasian matkalta tutun japanilaisen pikaruokala Pepper Lunchin eväistä. Tämä ostoskeskusten food courtien vakiopaikka ei pettänyt edelleenkään. Söimme lisäksi kerran burgerit Shake Shackissa ihan vain siksi, että paikka osui kohdalle ja sen antimet ovat niin hyviä.

Tutustutin tällä matkalla vaimoni kesän Japanin reissulla todelliseksi pelastavaksi enkeliksi hiostavalla säällä osoittatuneeseen Pocari Sweat -urheilujuomaan. Iso kiitos Lähtöportti-blogin Mikalle, joka kertoi tätä juomaa olevan tarjolla myös Hongkongissa. Muutoin en välttämättä olisi sitä hoksannut kaupan kylmäkaapista etsiä.

Tällaisia summia tuhlasimme rahaa näihin mainittuihin ruokapaikkoihin:

Maxim’s Palace: 43,54€ (21,77€ / henkilö)
House of Jasmin: 44,08€ (22,04€ / henkilö)
Tim Ho Wan: 20,71€ (10,36€ / henkilö)
Under Bridge Spicy Crab: 76,59€ (38,30€ / henkilö)
Pepper Lunch: 22,89€ (11,44€ / henkilö)
Shake Shack: 36,50€ (18,25€ / henkilö)

Anthony Bourdainin ohjelmasta suurelle yleisölle tutuksi tullut Under Bridge Spicy Crab on selvästi kallein näistä paikoista. Tim Ho Wan erottuu edullisimpana, vaikka sillä onkin michelintähti. Näitä simppeleitä, mutta todella laadukkaita dim sum -ravintoloita on Hongkongissa muitakin. Niissä voi herkutella todella hyvin todella halvalla kaupungin yleiseen hintatasoon nähden. Toisaalta kannattaa myös varautua pitkää jonotukseen.

Ruoka-aiheista siirrytään eteenpäin seuraavaan turistille tärkeään aiheeseen, eli paikasta toiseen liikkumiseen. Seuraavassa matkakertomuksen osassa matkustetaan niin ylemmässä kerroksessa kuin maan allakin. En myöskään unohda ostoskeskuksia, joita ilman on Hongkongissa välillä mahdotonta liikkua.

Alla näkyvään karttaan olen merkinnyt kaikki tekstissä mainitut ravintolat.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *