Miamin eläintarhassa Zoo Miamissa (aiemmalta nimeltään Miami MetroZoo) asuu yli 3000 eläintä yli 130 hehtaarin alueella. Eläintarhan alue on suurempi kuin vaikkapa kuuluisan San Diegon eläintarhan, mutta eläimiä on toki vähemmän. Zoo Miami on Floridan osavaltion vanhin ja suurin eläintarha ja myös manner-USA:n ainoa trooppinen eläintarha.

Zoo Miami sijaitsee Miamin keskustasta etelään noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Vuonna 1948 perustettu eläintarha muutti nykyiseen sijaintiinsa vuonna 1980.

Eläintarhan alueen kiertäminen onnistuu helposti kävellenkin, joskin matkaa kertyy etenkin perheen pienimpiä tai iäkkäämpiä ihmisiä ajatellen varsin palon. Kaikkien polkujen kiertäminen tarkoittaa yli viiden kilometrin kävelyä. Mikäli haluaa katsella vain osan eläintarhan eläimistä, voi eri alueiden välillä liikkua alueella operoivalla ilmaratajunalla. Eläintarhassa on myös vuokrattavana koko perheen polkupyöriä, joilla aluetta voi kiertää hieman kävelyä kevyemmin.

Eläintarha on jaettu useaan eri alueeseen. Me kiersimme alueen vastapäivään. Tällöin ensin vastaan tuli Aasian eläimiä esitellyt alue. Aluejaottelu menee pääosin maantieteellisesti, mutta silti Aasian alueelta löytyvät afrikkalaiset leijonat. Infotaulussa tosin kerrottiin, että leijonia on myös Aasiassa.

Pääosa eläinten ”aitauksista” on toteutettu ilman varsinaista aitaa tai muutakaan näkymää rajoittavaa estettä vierailijoiden ja eläinten välissä. Eläinten yleensä varsin suuri alue on ympäröity jyrkkäreunaisella vallihaudalla, joka estää eläinten pääsyn pois alueeltaan. Tällä ratkaisulla on onnistuttu luomaan perinteiseen eläintarhaan verrattuna hieman vähemmän vankilaa muistuttava tunnelma.

Aasian osaston yksi vaikuttavimmista eläimistä oli valtava komodonvaraani. Kaverilla ei ollut kiire mihinkään. Tätä vekkulia sai katsella vain yläpuolelta. Kovin lähelle näin valtavaa matelijaa en kyllä haluaisikaan päästä.

Aasian jälkeen seuraava alue on Afrikka. Sen jälkeen vastaan tulee Amazonin alue ja lopuksi vielä Australia. Alueiden lomassa on myös pienempiä näyttelyjä, joissa on esillä lintuja, matelijoita sekä erilaisia pienempiä mönkijöitä.

Eläintarhassa oli koettu juuri vierailumme alla merkittävä perhetapahtuma, kun sumatrantiikerinpentu Satu syntyi. Pienokainen esiintyi yleisölle yhdessä emonsa kanssa joitain kertoja päivässä, mutta meidän vierailumme aikana tällaista ei tapahtunut. Me näimme vain pennun isän. Tämä iso tiikeri oli kyllä vaikuttavan näköinen eläin ihan etäämmältäkin katsottuna. Tiikerin alueelle rakennettu intialaishenkinen temppeli oli hieno yksityiskohta.

Eläintarhassa oli käynnissä uuden alueen rakennusprojekti. Alue valmistuu myöhemmin vuonna 2016. Kyseessä on Evergladesin alueen eläimistöä esittelevä alue. On melkoinen ihme, että eläintarha vasta nyt keksii tällaisen alueen rakentaa. Onhan liki eläintarhan nurkilta alkava Everglades yksi maailman merkittävimmistä ekosysteemeistä. Alueen valmistuttua monenlaista lintua ja mateliaa voi ihmetellä kätevästi eläintarhassa.

Matelijoiden lisäksi tykkäsimme kirahveista, joita olisi saanut pientä lisämaksua vastaan ruokkia pari kertaa päivässä. Emme tähän osallistuneet, mutta katselimme kun muut turistit näin tekivät. Varsin vekkuleita eläimiä olivat myös madagaskarilaiset puoliapinat, jotka ovat tuttuja myös Madagascar-piirroselokuvista. Näitä otuksia elää vain Madagaskarilla. Eri lajeja on useita ja ne ovat kaikki uhanalaisia.

Varsinaisten eläintarhassa näytillä olleiden eläniten lisäksi näimme aluetta kierrellessämme valtavasti noin sisiliskon kokoluokkaa olevia liskoja. Näitä vilisti kaikkialla. Osalla liskoista oli punainen heltta leuan alla. Yritin tästä koristeesta saada kuvan, mutta epäluuloisesti kameraa pälyillessään liskot vetivät heltan piiloon.

Zoo Miami oli ehdottomasti hienoin eläintarha, missä olen koskaan vieraillut. Alue on laaja ja eläimiä on näytillä todella paljon. Tokihan eläinten pitäminen vankeina on aina surullista, mutta Zoo Miamissa aitaukset on toteutettu niin, ettei aivan Korkeasaareen verrattavaa ahdistusta ilmennyt. Vaikka alue tulikin kierrettyä varsin kattavasti ensimmäisellä vierailullamme, voisin hyvin kuvitella palaavani tänne seuraavan Miamin vierailun yhteydessä uudelleen.

Etäisyyksiä:

  • Miami, 30 km, noin 35 min
  • Miamin kansainvälinen lentokenttä, 31 km, noin 30 min
  • Miami Beach, 45 km, noin 40 min
  • Fort Lauderdale, 80 km, noin 50 min
  • Key West, 230 km, noin 3 h

Etäisyydet ja ajoajat ovat Google Mapsin ilmoittamia ja niissä on huomioitu tarkistushetkellä voimassa olleet nopeusrajoitukset ja tietyöt.

Linkkejä:

Muut kirjoitukset aiheesta Miami:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *