Espanjalle kuuluvista Kanariansaarista toiseksi pienin La Gomera ei ehkä ole yhtä tunnettu kuin suuri naapurinsa Teneriffa, mutta silläkin on monenlaista tarjottavaa vierailijalle. Me olemme käyneet saarella vain päiväretkellä Teneriffalta käsin. Varsinaiseksi lomakohteeksikin saaresta kuitenkin on, mikäli reippailu kiinnostaa. Vaihtoehtoisesti rauhallista lepolomaa lämpimässä, mutta ei kuitenkaan rannalla, etsivälle La Gomera voi myös olla nappivalinta. Saarelle ei pääse ihan yhtä helposti kuin suosituimmille Kanariansaarille, mutta ei matka ihan rakettitiedettäkään ole.

La Gomeralle on lauttayhteys Teneriffan eteläpuolelta La Cristianosin satamasta. Liikennettä operoi norjalainen Fred Olsen -laivayhtiö. Lautta kulkee aamupäivän aikana kerran kumpaankin suuntaan ja iltapäivän ja illan aikana vastaavasti kolme kertaa. Merimatka kestää suuntaansa vajaan tunnin. Kyytiin mahtuu myös auto. Vaihtoehtoiset lauttayhteydet on myös muilta pikkusaarilta El Hierrolta ja La Palmalta. Muilta saarilta on ensin siirryttävä Teneriffalle ja sitten jatkettava lautalla. La Gomeralla on myös lentokenttä, jonne on yhteys Teneriffan pohjoiselta kentältä.

Lautta saapuu La Gomeralla saaren pääkaupunki San Sebastiánin satamaan. Tämä vähän reilun 6500 asukkaan pikkukaupunki vaikutti varsin hauskalta paikalta. Vanhoja rakennuksia riittää ihailtavaksi ja kapean rantakaistaleen jälkeen kaupunki kohoaa ylös rinnettä pitkin, mikä saa talot näyttämään siltä kuin ne kurkistelisivat toistensa takaa. 1400-luvulta peräisin oleva linnoitus Torre del Conde seisoo keskellä puistoa ihan sataman naapurissa.

San Sebastián oli tärkeä kaupunki löytöretkien ajan alussa. Kolumbus vieraili kaupungissa ensimmäisellä matkallaan amerikkaan vuonna 1492. Tarinan mukaan hänellä oli jonkinlaista vispilänkauppaa saarta hallinneen leskikreivittären kanssa. Niin tai näin Kolumbuksen majapaikkana saarella toiminut talo Casa del Colón toimii nykyään museona. Talon sisäpihalla on kaivo, josta Kolumbuksen retkikunnan kerrotaan täydentäneen laivojensa vesivarastoja.

La Gomeralla on perinteisesti viljelty banaaneja. Kävimme katselemassa ja maistelemassa banaaneja Hermiguan laaksossa, jonne saaren banaaniviljelmät ovat nykyisin pääasiassa keskittyneet.

Kylien välisten etäisyyksien ja hankalan maaston vuoksi saarella on kehitetty erityinen vihellyksiin perustuva silboksi kutsuttu kieli. Vihellykset kantavat huutoa paremmin maastossa, jopa viiden kilometrin etäisyyksien yli. Tämä jo 1900-luvun lopulla katoamisvaarassa ollut kieli on elpymässä ja se on kuulunut vuodesta 2009 asti Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Vuodesta 1999 alkaen silboa on opetettu saaren kouluissa. Saimme tutustua silboon lounaan yhteydessä Restaurante Las Rosasissa samannimisessä kylässä. Ruoka ei ollut kummoista, mutta vihellyskielen lisäksi näkymät laakson yli merelle ja aina naapurisaari Teneriffalle asti olivat vierailun arvoiset.

Muiden Kanariansaarten tavoin La Gomerakin on vulkaanista alkuperää. Se on kärsinyt eroosiosta muita saaria enemmän. Seurauksena saarella on paljon erikoisia kalliomuodostelmia ja laaksoja. Lintuperspektiivistä maasto näyttää ikäänkuin ryppyiseltä. Näiden näkymien ihailua varten saaren hyväkuntoisten teiden varsilla on paljon näköalapaikkoja.

Hyvin tunnistettavan näköinen kalliomuodostelma Roque de Agando esiintyy usein La Gomeran symbolina. Tämä myös lempinimellä Kolumbuksen muna tunnettu kallio on laavatappi, jollainen voi syntyä aktiivisen tulivuoren purkauskanavaan magman kovettuessa. Tappi aiheuttaa paineen nousua ja voi johtaa tulivuoren räjähtävään purkautumiseen. Vuoren räjähtäessä pois ympäriltä vain kova laavatappi jää jäljellä. Näin lienee käynyt tässäkin tapauksessa.

La Gomera on yksi harvoja paikkoja, joissa on edelleen jäljellä tertiäärikaudella lähes koko eteläistä Eurooppaa peittänyttä laurisilvametsää. Vastaavaa, kuin suoraan satukirjan kuvituksesta peräisen olevaa, peikkometsää kasvaa myös Teneriffalla sekä Portugalille kuuluvilla Madeiran ja Azorien saarilla. Metsä sijaitsee Garajonayn kansallispuistossa, joka on vuodesta 1986 kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin.

Päivän tai parin retki La Gomeralle on hyvä vaihtoehto hieman vaihtelua kaipaavalle Teneriffan kävijälle. Vuokra-auto kannattaa ottaa mukaan. Ilman autoa saaresta ei oikein näe muuta kuin pääkaupungin. Tämäkään tosin ei välttämättä ole huono juttu. San Sebastián on kiva päiväretkikohde jo itsessäänkin.

Muita kirjoituksia aiheesta Teneriffa:

Linkkejä:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *