Vietnamin vanhassa pääkaupungissa Huessa sijaitseva Thien Mu (suom. taivaallisen rouvan temppeli) on buddhalainen temppeli. Temppelialueella sijaitsee useita rakennuksia, joista tunnetuin on seitsemän kerroksen korkuinen Phuoc Duyen pagodi. Tätä pagodia käytetään usein myös koko Huen kaupungin epävirallisena symbolina. Temppeli sijaitsee Parfyymijoen varrella noin viiden kilometrin päässä Huen keskustasta.

Temppelin rakennutti 1600-luvun alussa Huen ja koko keskisen Vietnamin alueella valtaa pitänyt Nguyen klaani. Virallisesti klaani oli alisteinen Hanoin Le-dynastialle, mutta todellisuudessa he hallitsivat aluettaan itsenäisesti. Huen alueen kuvernööri Nguyen Hoang oli liikkeellä nykyisen temppelin liepeillä, kun hänelle kerrottiin tarina paikalla aikoinaan nähdystä vanhasta naisesta, jota kutsuttiin taivaalliseksi rouvaksi. Nainen oli ennustanut suuren lordin pystyttävän paikalle temppelin rukoillakseen valtakunnan menestymisen puolesta. Nguyen Hoang otti vinkistä vaarin ja ryhtyi pystyttämään temppeliä.

Alkuperäinen temppeli oli yksinkertainen rakennus, joka sai myöhemmin kavereita eri hallitsijoiden kantaessa kortensa kekoon aluetta uusin rakennuksin laajantaen. Rakennuksista tunnetuimman, Phuoc Duyen pagodin, rakennutti keisari Thieu Tri vuonna 1844. Pagodin sisältä löytyy marmorinen kilpikonna, joka on pitkäikäisyyden symboli.

Alkuperäinen Thien Mun temppeli on yksinkertainen matala rakennus, joka sijaitsee alueen keskellä. Temppelin sisällä on kolme buddhapatsasta.

Thien Mun temppeli on suosittu vierailukohde, joka kuuluu monien Huen opastettujen kierrosten ohjelmaan. Mekin osallistuimme tällaiselle retkelle, joka vei meidät tämän temppelin lisäksi myös Huen keisarilliseen kaupunkiin sekä kahden keisarin hautamuistomerkeille. Pääsymaksua itse temppelialueelle ei ole. Matkaoppaissa suositellaan vierailemaan aamulla ennen suurten turistiryhmien saapumista. Me olimme liikkeellä aamupäivällä, jolloin alueella oli vielä melko rauhallista.

Me varasimme koko päivän retken Klookin kautta, mutta samaa retkeä myytiin myös muilla kanavilla. Yksi kanssamme samassa hotellissa majoittunut australialaispariskunta oli varannut retkensä suoraan hotellilta. Kierrosta veti mainio paikallisopas. Saavuimme temppelille autolla, mutta matka siitä eteenpäin jatkui veneellä pitkin Parfyymijokea. Jokimatka oli hauska bonus. Venettä operoi perhe, joka myös asui veneessään. Heillä oli matkan ohessa myytävänä monenlaista matkamuistoa. Nämä eivät käyneet kaupaksi, mutta sen sijaan todelliseksi hittituotteeksi osoittautuivat kylmät juomat. Tämä ei ollut ihme, sillä kesäisessä Huessa lämpötila kohosi yli 40 asteen.

Temppelialueen erikoisin yksityiskohta on sieltä löytyvä vanha sininen auto. Tämä on kuulemma se samainen Austin, jolla buddhalaismunkki Thich Quang Duc kuljetettiin Saigoniin vuonna 1963. Automatkan päätteeksi munkki poltti itsensä elävältä vastalauseena Etelä-Vietnamin korruptoituneelle hallinnolle. Monet muutkin munkit seurasivat pian esimerkkiä saadakseen huomiota asialleen. Protestit levisivät Saigonista muualle eteläiseen Vietnamiin ja myös Thien Mun temppelin alueella järjestettiin hallintoa vastustavia mielenosoituksia. Alueella kuohui jälleen vuonna 1980, jolloin kyse oli kommunismin vastaisista mielenilmauksista. Näiden yhteydessä joukko munkkeja pidätettiin liikenteen häirinnän ja yleisen rauhan rikkomisen vuoksi.

Temppelin alueella asuu buddhalaisia munkkeja, jotka pitävät temppeliä kunnossa ja rukoilevat siellä. Hommaa varmasti riittää, sillä alueella on paljon muotoon leikattuja puita ja ruohoakin riittää kynittäväksi. Hyvin olivat munkit hommansa hoitaneet, sillä ainakin meidän paikalla käydessämme polut olivat puhtaina lehdistä ja nurmikkokin hyvässä kunnossa.


Thien Mun temppeli on yksi Huen ykkösnähtävyyksiä, joten siihen kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa. Suosittelen opastettuja retkiä, joilla pääsee samalla kertaa tutustumaan useampaan kohteeseen. Kannattaa myös varmistaa, että retkeen kuuluu venematka, sillä ainakin meidän mielestämme se oli kiva lisä muutenkin mielenkiintoiseen retkiohjelmaan.

2 kommenttia

 1. Marika / Matkalla Missä Milloinkin 3.1.2024 at 23:45

  Opastetulla kierroksella saa varmasti enemmän irti tällaisesta kohteesta. Hurja tuo munkin päätös uhrata itsensä taistelussa korruptiota vastaan. Ja venekyydin haluaisin itsekin osaksi retkeä, kuulostaa virkistävältä lisältä.

  Vastaa
  1. Aron 10.1.2024 at 20:27

   Meno Vietnamissa oli aika hurjaa menneinä vuosikymmeninä. Temppeli ja koko Hue ylipäänsä ovat hienoja kohteita. Kannattaa ehdottomasti käydä. Veneretki tosiaan oli virkistävä, etenkin kesän helteellä.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *