Vuosi vaihtui ja on taas perinteisen yhteenvedon aika. Viime vuonna samaan aikaan hyvästelin vuoden 2022 ilman sen suurempia kaihon tunteita ja katselin toiveikkaana uuteen vuoteen. Nyt tunne on kovin samanlainen. Vuosi 2023 ei sekään ollut kovin lempeä meille, mutta onneksi sentään jotain positiivista kehitystä tapahtui vuoden loppua kohti. Matkojen osalta vuosi oli kaksijakoinen. Toisaalta tarjolla oli paljon kivaa, mutta myös vähän epäonnea. Suurimpana takaiskuna kesälomalle suunnittelemamme ensimmäinen kaukomatka sitten vuoden 2019 jäi tekemättä.

Ihan plörinäksi viime vuosi ei kuitenkaan mennyt. Heti alkuun pääsimme pakoon talvea noin viikon ajaksi Kanarialle. Keväällä kävimme palelemassa Tallinnan ja Lontoon hyytävissä säissä. Kesäloman ulkomaanmatkan peruunnuttua teimme sentään pienen kierroksen kotimaan etelärannikkoa pitkin. Loman loppupätkä siirtyi syyskuulle, jolloin kävimme sulkemassa Tivolin kesäkauden Kööpenhaminassa. Tallinnan joulutoria ihmettelimme joulukuun alussa. Lopulta vuosi 2023 päättyi ja tämä uusi vuosi alkoi Andalusian auringon alla. Olisihan se huonomminkin voinut mennä, vai mitä.

Loppiainen Teneriffalla

Vuosi käynnistyi kivasti reilun viikon Teneriffan reissulla. Alkuperäinen suunnitelmamme oli lähteä jonnekin kauas jo jouluksi ja palata takaisin vasta loppiaisen jälkeen, mutta tämä ei ihan toteutunut. Kävimme läpi ison kasan vaihtoehtoja ennen kuin päädyimme tähän ratkaisuun. Lopputulos oli juuri sellainen kuin mitä siihen hetkeen kaipasimmekin. Tarjolla oli aurinkoa ja rentoa kaupunkilomailua. Emme kaivanneet pelkkää rantalomaa, mutta emme toisaalta myöskään kummempia aktiviteetteja.

Olemme vierailleet Teneriffalla aiemminkin ja tukikohtamme on aina ollut saaren pohjoisosassa Puerto de la Cruzin pikkukaupungissa. Samaa kaavaa noudatimme tälläkin kerralla. Pohjoisosa Teneriffasta on säänsä puolesta etelää epävakaisempi ja yleensä keskitalvella paksut pilvet valuvat vuorilta kaupungin päälle viimeistään iltapäiväksi. Tällä kerralla kuitenkin sää pysyi kirkkaana vuorokaudet läpeensä. Parina päivänä sateenvarjollekin oli käyttöä, mutta onneksi vain lyhyen aikaa kerrallaan. Noinakin päivinä tarjolla oli myös aurinkoa.

Lisää aiheesta: Loppiainen 2023 Teneriffalla

Pitkästä aikaa Tallinnassa

Maaliskuun alussa toteutimme koronan vuoksi aikoinaan peruuntuneen Tallinnan matkamme, jota olimme siitä lähtien siirtäneet eteenpäin vähän kerrassaan. Tuttuhan tuo kaupunki toki oli, mutta moni asia oli myös ehtinyt muuttua muutamassa vuodessa. Uusi laivakin oli reitille tullut puksuttamaan ja sen satama oli hieman eri paikassa kuin aiemmin.

Löysimme myös uuden kivan ravintolan, jossa olemme sittemmin ehtineet ruokailemaan jo toisenkin kerran. Sää oli kolea ja harmaa, mutta siitä huolimatta Tallinnassa käynti oli edelleenkin hyvä ajatus. Visiitti oli lyhyt, mutta totesimme haluavamme palata pian uudestaan.

Lue lisää: Uusi tuttu Tallinna

Tampereella rokkaamassa

Kesäkuun alussa oli vuorossa pitkään odottamamme musiikkielämys. Useita kertoja näkemämme ja aina yhtä vakuuttava live-esiintyjä Iron Maiden konsertoi Tampereen tuoreella areenalla. Olimme hankkineet liput heti niiden tullessa myyntiin. Olin myös varannut majoituksen areenan yhteydessä sijaitsevasta Lapland Hotels -ketjun hotellista heti konsertin ajankohdan selvittyä.

Alkukesän Tampere tarjosi meille musiikkielämyksen lisäksi myös kivaa tekemistä Pelimuseossa, hyvää ruokaa ja pienen maistiaisen tuloillaan olevan kesän lämmöstä. Emme voineet tälläkään kertaa vastustaa Pyynikin munkkikahvilan herkkuja, vaan kävimme nappaamassa pussillisen mukaan kotimatkalla.

Lue lisää: Musiikkimatkalla Tampereella

Pääsiäinen Lontoossa

Pääsiäisen suomat ylimääräiset vapaapäivät kulutimme Lontoossa. Edellisestä vierailusta kaupunkiin oli ehtinyt kulua jo useampi vuosi. Viimeksi olimme liikkeellä maaliskuussa, nyt ajankohta oli kuukautta myöhäisempi. Siitä huolimatta kevät oli molemmilla kerroilla yhtä pitkällä. Kenties viimeksi oltiin edellä normaalista ja nyt pikkuisen jäljessä. Pääosin sää oli epästereotyyppisen aurinkoista, mutta hyytävän kylmää.

Tallustelimme tällä kerralla melko paljon Thamesin varrella. Kävimme parissa aiemmin vierailematta jääneessä museossa ja iltapäiväteellekin ehdimme. Myös Borough Marketin kauppahallin tarjontaan kerkesimme tutustumaan. Itse kaupungin lisäksi piipahdimme päiväretkellä Windsorin linnassa.

Lisää aiheesta: Pääsiäinen 2023 Lontoossa

Kesälomalla kotimaassa

Kesäloma on yleensä vuoden parasta matkailuaikaa ja mekin suunnittelimme pitkästä aikaa paluuta yhteen suosikkikaupungeistamme New Yorkiin. Reissulle olimme varanneet aikaa parin viikon verran, mikä on enemmän kuin mitä olemme koskaan yhdellä kertaa tässä kaupunkien kaupungissa viettäneet. Joku jo ihmettelikin, että riittääkö siellä nähtävää noin pitkäksi aikaa. No, riittäähän toki. Tärppilista jo pelkästään edellisen vierailumme jälkeen kaupunkiin rakentuneista uusista kohteista oli pitkä kuin nälkävuosi. Kun siihen vielä laskettiin kaikki vanhat tutut kivat kohteet päälle, ei kahdessa viikossa olisi ehtinyt kuin vähän pintaa raapaista.

Tämä matka ei kuitenkaan koskaan totetunut. Vaimoni teloi jalkansa alkukesästä ja matkan ajankohdan koittaessa koipi oli vielä kipsissä ja liikuminen tapahtui kyynärsauvojen kanssa. Klenkkaaminen suurkaupungissa ei houkutellut, joten matka vaihtui rauhalliseen toipilasaikaan kotimaassa. Aivan loman lopulla sentään lähdimme jo vähän kotia edemmäs. Piipahdimme Paimion parantolassa, jonka yhteydessä viivähdimme yhden yön verran saaristomaisemissa Barösundissa ja saman verran aikaa sateisessa Turussa.

Lisää aiheesta: Automatkalla etelärannikolla

Kesäloma ei olisi mitään ilman vierailua Porvoossa. Vanhankaupungin mukulakiviset kadut vaativat tarkkuutta kipeän jalan kanssa, mutta siitä huolimatta tämä jo perinteeksi muodostunut kesäretki oli pakko toteuttaa. Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan herkut olivat pienen vaivan arvoiset.

Kesäloman häntä Kööpenhaminassa

Lomasuunnitelmien muututtua olimme vähän säätäneet myös itse loma-aikaa. Osa kesälomasta oli jätetty syyskuun lopulle ja tämän häntäloman aikana kävimme vierailemassa Kööpenhaminassa. Reissun ajalle osui Tivolin 180. juhlavuoden kesäkauden päätösviikonloppu. Pääsimme siis vihdoin yhdessä vierailemaan tässä mailman kolmanneksi vanhimmassa huvipuistossa, josta herra Disneykin oli ottanut oppia omaa Disneylandiaan varten.

Epätyypillisen pitkäksi venynyt kesä näkyi myös Kööpenhaminassa, jossa oli enemmän kesäisen kuin syksyisen näköistä. Helteitä ei sentään ollut tarjolla, mutta varsinaisesti palellakaan ei tarvinnut. Kaupunki tarjoasi paljon nähtävää ja monta kivaa paikkaa jäi vielä seuraavaankin kertaan, kun ihan kaikkea ei ehditty.

Lisää aiheesta: Kesän päätös Kööpenhaminassa

Tallinnan joulutorilla

Joulukuun alussa palasimme Tallinnaan, tällä kertaa ajatuksena oli tutustua kaupungin kehuttuun joulutoriin. Helsinkiin oli juuri satanut reilusti lunta ja Tallinnakin oli saanut tästä osansa. Lumi myös pysyi maassa lämpötilan keikkuessa reilusti pakkasen puolella. Vaatekerroksia sai pukea ylleen useampia. Tuntui, ettei moinen pakkanen tunnu yhtä pahalta kotona Helsingissä.

Joulutori olikin varsin kaunis ja luminen maisema vielä korosti tunnelmaa. Silti totesimme yksimielisesti jättävämme moiset hyisen kylmät matkakohteet vastaisuudessa niitä enemmän arvostaville.

Lue lisää: Talvisessa Tallinnassa

Vuodenvaihde Andalusiassa

Vuoden viimeisin matka ei vielä ole täällä blogissa edes näkynyt, sillä palasimme siltä vasta aivan äsken kotiin. Joulun pyhien päätyttyä lennähdimme Andalusiaan, jossa kiersimme puolentoista viikon ajan vieraillen Córdobassa, Sevillassa ja Málagassa. Näistä ensin mainittu oli tuttu jo ennalta, kaksi muuta olivat uusia kohteita. Málagan lentokenttä tosin oli tuttu jo aiemmilta Andalusian matkoiltamme.

Joulun ja loppiaisen välinen aika oli selvästi jonkinlainen minisesonki muuten rauhallisen talvikauden keskellä. Kaikissa kohteissa oli väkeä melkoisesti, mikä aiheutti vähän päänvaivaa. Lippuja Sevillan suosituimpiin kohteisiin ei yksinkertaisesti enää ollut saatavilla mattimyöhäisille. Luovuutta käyttäen asiat kuitenkin järjestyivät ja pääsimme näkemään kaiken haluamamme.

Kun Suomessa koettiin talven toistaiseksi kovimmat pakkaset, oli Andalusiassa lämmintä lähemmäs 20 astetta. Ilman takkia ei noissa lukemissa Espanjan talvessa kuitenkaan selviä. Iltaisin ja usein myös päivisin oli takin alle vielä vedettävä fleece lisälämpöä tuomaan. Ilmankosteus sai lämpötilan tuntumaan paljon mittarin lukemia kylmemmältä. Onneksi sentään aurinko paistoi melkein joka päivä. Tästä reissusta kerron lisää aivan lähiaikoina.

Vuoden 2023 luetuimmat blogissa

Viime vuoden ylivoimaisesti suosituin kirjoitus oli Retkikohde Nizzasta: Monaco. Pari muutakin Nizza-aiheista kirjoitusta pääsi top kymppiin, joten kaupunki selvästi kiinnostaa lukijoita edelleen. Samainen kirjoitus oli edellisen vuoden listalla sijalla neljä. Myös Finnairin jo käytöstä poistunut economy comfort -luokka jaksaa kiinnostaa ihmisiä hämmentävän paljon. Olisiko sitten niin, ettei uudesta premium economysta ole vielä pajoakaan materiaalia tarjolla. Edellisenä vuonna kärjessä olleet Jenkkilän autoiluvinkit olivat nyt neljäntenä ja paikkansa listan viidentenä säilytti Hietanieman hautausmaan esittely. Aihe oli nosteessa erityisesti presidentti Ahtisaaren hautajaisten aikaan. Koko lista näyttää tältä:

 1. Retkikohde Nizzasta: Monaco
 2. Ensikokemus Finnairin A350-koneen Economy Comfort -luokasta
 3. Rooman nähtävyyksiä – Pietarinkirkko
 4. Kolme USA-vinkkiä: autoilu
 5. Helsingin nähtävyyksiä – Hietaniemen hautausmaa

Tämä viiden suosituimman kirjoituksen lista oli siis melkein sama kuin edellisenäkin vuotena, mitä nyt sijat vähän vaihtuivat. Sijalla kolme viimeksi ollut Pohjois-Norjan roadtripin Tromssan osuudesta kertova kirjoitus oli kuitenkin pudonnut niukasti viiden kärjestä pois ja sen paikan oli ottanut Rooman Pietarinkirkon esittely. Vuonna 2023 julkaistuista uusista kirjoituksista eniten lukukertoja sai Loppiainen 2023 Teneriffalla, joka nousi kymmenen kärkeen.


Tulevalle vuodelle on taas reissuja suunnitteilla ja jotain alustavaa olemme ehtineet varatakin. Palaan asiaan kuitenkin vasta tuonnempana. Reilun viikon päästä alkavat Matkamessut, joilta käyn hakemassa lisää inspiraatiota. Uudelta vuodelta toivon paljon kivoja matkoja niin lähelle kuin vähän kauemmaskin. Toivottavasti myös sinun vuotesi on täynnä hauskoja seikkailuja!

4 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 10.1.2024 at 23:27

  Varsin monipuolinen vuosi, ja useaan kertaan pääsitte ulkomailla käymään. Tuo New Yorkin peruuntuminen ylipäätään oli harmi ja erityisesti syy, mistä se johtui. Toivottavasti jalka on sittemmin tullut kuntoon. Ehkäpä New York toteutuu ensi vuonna, siellä tosiaan nähtävää kyllä riittää!

  Vastaa
  1. Aron 11.1.2024 at 19:35

   New York on yhtenä vaihtoehtona mukana suunnitelmissa myös tälle vuodelle. Katsotaan, miten tällä kertaa käy.

   Vastaa
 2. Jenni / Unelmatrippi 11.1.2024 at 14:28

  Mukavan kuuloinen matkavuosi vastoinkäymisistä huolimatta! Olimme näemmä samaan aikaan Andalusiassa, mutta kenties eri kaupungeissa. Me olimme joulusta loppiaiseen Málagassa, Torreviejassa, Torremolinosissa ja Granadassa. Meidän vierailumme lämpimimpinä päivinä tarkeni ihme kyllä ilman takkia, sillä lämpöä oli yli 20 astetta. Varjossa takkia tuli silti ikävä tällaiselle kesähelteiden ihmiselle. 🙂

  Vastaa
  1. Aron 11.1.2024 at 19:43

   Juu, samoilla suunnilla olimme. Me olimme Málagassa kolme päivää loppiaisen ympäristössä. Kaikki reissun kohteet olivat kivoja, mutta erityisesti ihastuimme Sevillaan. Siellä olisimme mieluusti viettäneet enemmänkin aikaa. On totta, että tuolla auringonpaisteella on iso merkitys lämpötilaan. Sevillassa ja Málagassa kohdalle osui pieniä hetkiä, jolloin takkia oli pakko vähän avata auringon paistaessa. Córdoban talvi on meille pikkuisen liian kylmä, vaikka kaupunki muuten onkin todella kiva. Vaikka pääosin ei varsinaisesti ollutkaan kuuma, niin kyllä tuo Espanjan talvi silti Suomen pakkaset voitti kirkkaasti.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *