Viime kesän Vietnamin matkallamme en voi varsinaisesti sanoa ihastuneeni maahan ikihyviksi. Paikallinen kahvi kuitenkin vei sydämeni. Jo heti matkan ensimmäisessä kohteessa Hanoissa pääsimme tutustumaan vietnamilaiseen kahviin ja ihastus oli välitön. Vietnam on maailman toiseksi suurin kahvintuottaja ja kenties juuri siksi kahvilla on tärkeä osa maan ruokakulttuurissa. Yleensähän Aasian maissa ollaan enemmän teen kuin kahvin ystäviä.

Kahvi saapui Vietnamiin ranskalaisten siirtomaaisäntien mukana 1800-luvulla. Vaikka siirtomaaisäntiä vihattiin, ottivat vietnamilaiset kahvin omakseen. Maan viimein itsenäistyttyä ja selvittyä pitkästä ja verisestä konfliktista USA:n kanssa, on kahvista muodostunut tärkeä vientitulojen lähde. Kommunistinen propagandakin kehotti viljelemään ahkerasti kahvia, jotta maa saisi tavaraa vientiin.

Perinteinen vietnamilainen kahvi valmistetaan erityisellä suodattimella, joka laitetaan kupin päälle. Kahvin valuminen suodattimen läpi kestää 3-5 minuuttia, joten mikään hätäisen juoma vietnamilainen kahvi ei ole. Juoman voi nauttia joko kuumana tai kylmänä. Jos lämpötilasta ei ole erikseen puhetta, tuodaan kahvin oheen lasillinen jäitä. Tällöin valmiin kahvin voi kaataa jäiden päälle, mikäli haluaa nauttia juomansa kylmänä. Muussa tapauksessa juoman voi juoda kuumana suoraan kupista.

Kahvin kaverina tarjotaan makeutettua kondensoitua maitoa. Maito tuntui olevan tätä tavaraa aina, vaikka listassa olisi lukenutkin fresh milk. Jos kahvin tilaa nimenomaan maidon kanssa, on loraus maitoa jo valmiina kupin pohjalla. Kahvin valuttua kannattaa vähän vispata lusikalla, jotta paksu kondensoitu maito sekoittuu kahviin. Tummaksi paahdettu suklainen kahvi yhdistettynä toffeemaiseen kondensoituun maitoon maistuu likimain kaakaolta. Me tykkäsimme kaikista kombinaatioista. Maistelimme kahvia niin kuumana kuin kylmänäkin, maidolla ja ilman.

Hanoin oma erikoisuus on munakahvi, jossa mustan kahvin päälle tulee kondensoidun maidon kanssa vaahdotettua munankeltuaista. Olen maistanut tätä herkkua Työväenopiston kokkauskurssilla ja kokeillut tehdä kotona itsekin. Tiesin sen siis todella hyväksi, mutta silti herkun kokeileminen paikan päällä vähän jännitti. Suomalaiset kananmunat kun ovat erityisen tunnettuja puhtaudestaan, mutta kaikkialla tilanne ei ole yhtä hyvä. Päädyin lopulta maistamaan munakahvia kahdessa paikassa. Molemmissa se oli todella hyvää, eikä näistä kokeiluista poikinut vatsanväänteitä. Jos haluat kokeilla tätä erikoisuutta turvallisesti kotona, löytyy Työväenopiston kurssilta saamani ohje ruokablogistani täältä.

Matkan jälkeen olemme vastanneet kysyjille parhaan jutun Vietnamissa olleen juuri kahvin. Tokihan reissun varrelle osui upeita maisemia ja muutoinkin mielenkiintoisia paikkoja, mutta silti eniten jäimme kaipaamaan tätä Vietnamin mustaa kultaa. Ei siis liene yllätys, että hankimme parit suodattimet ja kahvipussit kotiin viemisiksi.

Muut kirjoitukset aiheesta Vietnam:

2 kommenttia

 1. Teea 20.10.2019 at 14:45

  Ihastuin myös Vietnamissa kahviin! En olisi ennen reissua uskonut, että kahvi olisi yksi matkan kivoimmista elämyksistä :D. Herkullista oli, sekä maidolla että ilman, vaikka yleensä en kahvista mustana pidä.

  Vastaa
  1. Aron 26.10.2019 at 15:44

   Moni on sanonut vietnamilaisesta, ja sitä kovasti muistuttavasta kambodžalaisesti kahvista samaa, maistuu hämmentävän hyvältä mustana. Me kyllä tykkäämme mustasta kahvista, joten me nautimme sitä enemmän kuin maitokahvia.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *