Vähän reilut 300 metriä korkea The Shard on Lontoon ja samalla koko Iso-Britannian korkein rakennus. Lisäksi se on myös korkein rakennus koko EU:n alueella. Tämä vuonna 2012 valmistunut lasipintainen torni tuo muodoltaan mieleen Taru Sormusten Herrasta -elokuvat. Tunnistettava muoto ja huima korkeus takaavat sen, että torni nähdään joka puolelta kaupunkia.

Rakennus sijaitsee joen ”väärällä” puolella Southwarkin alueella. Läheltä löytyy mm. Borough Marketin kauppahalli, vanha kunnon London Bridge sekä Lontoon edellisen vierailumme majapaikka, hauskalla tavalla erilainen hotelli citizenM.

The Shard pitää sisällään mm. toimistoja sekä Shangri-La -loistohotellin. Tavallisen turistin iloksi tornista löytyy myös kaksi näköalatasannetta, joita markkinoidaan nimellä The View from the Shard. Näistä toinen on ”ulkona” ja toinen sisällä. Molemmista tosin näkymät avautuvat lasin takaa, eli upeat maisemavalokuvat voi unohtaa saman tien. Samalla lipulla pääsee molemmille tasanteille. Normaali lippu maksaa aikuiselta järkyttävät £25,95 ja lapselta £19,95. Tästä hinnat sitten vain nousevat. Hinnastosta löytyy maisemien pällistelyä samppanjan kera ja sekä päivä- että iltavierailun sisältävä yhdistelmälippu.

Näköalatasanteiden tarjoamissa näkymissä ei muutoin ole mitään valittamista. Sisätiloissa sijaitseva alempi 69. kerroksen näköalatasanne tarjoaa viileämmälläkin kelillä kivasti suojaa säältä. Ylemmässä 72. kerroksessa tuuli pääsee tuivertamaan lähes vapaasti, joten pukeutumiseen on kiinnitettävä enemmän huomiota. Isoja eroja näkymissä ei näiden kahden paikan välillä ole. Koska 72. kerroksessakin on kuitenkin lasi välissä, on vaikea keksiä miksi siellä pitäisi ehdoin tahdoin värjötellä, ainakaan tuulisella tai muutoin viileällä säällä.

The Shard mainostaa näköalatasanteensa sijaitsevan lähes kaksi kertaa kaupungin toiseksi korkeimman näköalatasanteen korkeudella. Tämä lienee totta. Muut alueen rakennukset näyttävät surkean matalilta The Shardista katsottuina. Ehkä siis tuo naurettava pääsymaksu on jotenkin perusteltavissa. Minä haluan näin korkeanpaikankammoisena aina käydä nämä tötteröt tarkastamassa, mutta tällaisista pakkomielteistä vapaista ihmisistä tuo hurja pääsymaksu voi tuntua ryöväämiseltä.

The Shardin näkymät ovat todella upeat. Koko kaupunki on nähtävissä lintuperspektiivistä ja kirkkaalla säällä näkyvyyttä on varmasti valtavan pitkälle. Tuolla hinnalla tosin voisi jo olettaa pääsevänsä katselemaan näkymää ilman esteitä. Siksi molempien näköalapaikkojen suojalasit ärsyttivät. Valokuvista näkee miten lasi heijastelee ja muutoinkin pilaa kuvien kontrastin. Kivaahan tuolla oli, mutta ei The Shardin näkymä aivan hintansa väärti ole.

Muut kirjoitukset aiheesta Lontoo:

Linkkejä:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *