Thaimaan pääkaupunki Bangkokin kiinalaisten oma asuinalue Chinatown on yksi suosikkipaikoistamme kaupungissa. Tämän ihmisiä kuhisevan urbaanin viidakon kapeille kujille on hauska eksyä harhailemaan tuntikausiksi.

Chinatowniin on helpointa ja miellyttävintä saapua jokea pitkin. Ainakin siis silloin, kun majapaikka ei satu olemaan kävelymatkan päässä alueesta. Ilmaratajuna Skytrain tuo kätevästi Saphan Taksinin asemalle, joka on aivan Sathornin satamalaiturin vieressä. Oranssilla lipulla merkitty julkisen liikenteen pikavuoron vene vie nopsasti Rachawongin laiturille (suunta pohjoiseen eli laiturilta joelle katsoen oikealle), jolta kadulle jalkautuessa onkin jo Chinatownissa. Ajankohdasta riippuen matkan hinta on 10-15 bahtia (noin 25-37 centtiä) ja se maksetaan veneen rahastajalle. Minnekään luukulle ei siis tarvitse jonottaa erikseen. Joskus rahastaja ehtii hoitamaan hommansa jo laiturilla jonon edetessä, mutta toisinaan maksu kerätään vasta veneessä.

Myös metrolla pääsee lähelle Chinatownia. Joskin minä olen tätä kautta perille löytämisen kokenut aina kovin hankalaksi. Lähin metroasema on päätepysäkki Hua Lamphong. Ilmeisesti metroa ollaan laajentamassa Chinatownin suuntaan, koska katuja on revitty auki ja metroa liikennöivän yhtiön merkki näkyy työmaakylteissä. Homma on kuitenkin ollut tekeillä jo pitkään, eivätkä nämä projektit tunnu Bangkokissa ihan hirveän nopeasti etenevän muutoinkaan. Suuri työmaa aiheuttaa lisäepäselvyyksiä Chinatowniin Hua Lamphongin metroasemalta suunnistettaessa.

Chinatownin pääkaduilla liikenne on tyypillisen bangkokilaisen kaoottista joka koloon tunkevine mopoineen, mutta sivukujilla on rauhallisempaa. Rauhallisuus koskee kuitenkin vain ajoneuvoja. Ihmisiä kujilla riittää tungokseksi asti meidän kokemuksemme mukaan aina putiikkien ollessa auki. Ja ne mopot tunkevat kujillekin. Niillä kun kuljetetaan tavaroita. Mopojen lisäksi erilaisia työnnettäviä ja vedettäviä kärryjä on liikkeellä ja niitä joutuu ajoittain väistelemään.

Chinatownista löytyy myös maailman suurimmalle kultaiselle buddhapatsaalle rakennettu temppeli. Tämä patsas vietti aikoinaan niin pitkän aikaa laastilla kuorrutettuna vieraan vallan rosmojen hämäämiseksi, että sen todellinen arvo ehti painua unholaan. Totuus paljastui vasta, kun patsas sai siirrettäessä kolhun ja haljenneen laastin alta paljastui kultainen pinta. Näin tämä jo pieneen hökkelipyhättöön päätynyt halpispatsas lopulta kunnostettiin ja se pääsi arvoiseensa asumukseen Chinatownin laidalle. Chinatownin kujia pitkin tallustaessa vastaan tulee monia muitakin temppeleitä. Näitä kannattaa käydä vilkaisemassa lähempää, sillä ne ovat yleensä hienon näköisiä niin sisältä kuin ulkoakin päin.

Ennen valtavien kauppakeskusten rakentamista Chinatownin pienet putiikit olivat Bangkokin pääasiallinen kauppapaikka. Vaikka osa asiakkaista onkin karannut muualle, on putiikkeja edelleenkin joka lähtöön. Selvästi vieläkään kaikki näitä kauppoja kiertelevät ihmiset eivät ole turisteja, sen verran arkista tavaraa näkyy myynnissä olevan. Putiikit ovat jakautuneet alueittain. Toisaalla myydään autojen ja muiden härveleiden varaosia, toisaalla vaikkapa keittiötarvikkeita. Jos jotain ei Chinatownista löydy, ei sitä luultavasti ole olemassa.

Samannäköistä sälää myyvää putiikkia on vieri vieressä koko kujan pituudelta. Jos siis matkalaukussa on tilaa ja vaikkapa kiinalaishenkisille astioille olisi tilausta, voi Chinatownista päätyä tekemään todellisia löytöjä.

Myös ruokaa Chinatownin kujilla on tarjolla. Raaka-aineiden pitäminen tuoreina kuumuudessa vaatii viilennystä, joka katukeittiöissä hoidetaa jäiden avulla. Suuria tehtaassa valmistettuja jäälohkareita kuljetetaan autoilla perille, missä niistä hakataan irti pienempiä paloja. Vaikka ensikertalaista voikin hieman jännittää, on hygienia Bangkokin katukeittiöissä hyvää tasoa ja ruokia uskaltaa länsimainenkin maistaa.

Illan hämärtyessä pääkatujen varret täyttyvät keittiöistä, jotka kuin varkain ovat hiipineet paikalle. Näissä pienissä kärryissä valmistuu kaupungin aidoin ja maukkain ruoka. Kuten yleensäkin, paras ruoka löytyy sieltä missä paikalliset käyvät.

Katukeittiön paistopisteenä toimii kaasupoltin. Siihen päälle laitetaan wokkipannu, jossa syntyvät kaikki annokset. Paistettuja nuudeleita kannattaa kokeilla, ne ovat täällä sairaan hyviä.

Jos katukeittiöiden antimet eivät houkuttele, tai muutoin tekee mieli istahtaa alas lepuuttamaan jalkoja syömisen ajaksi, on myös oikeita ravintoloita tarjolla. Useat mainostavat haineväkeittoa, mikä ei näin länsimaisen korvaan kuulosta eettisesti sopivalta ruokalajilta. Onneksi kaikki ravintolat eivät tarjoa tätä herkkua.

Bangkok oli aikoinaan meille ensimmäinen kaupunki, jossa vierailimme Chinatownissa. Sittemmin mm. New Yorkin Chinatown on käynyt tutuksi. Jotenkin kuitenkin vain Bangkokin Chinatownin kaoottinen väentungos tuntuu oikealta. Muissa vastaavissa kaupunginosissa on liian rauhallista.

Muut kirjoitukset aiheesta Bangkok:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *