Córdoban kaupunki Andalusiassa on täynnä historiaa. Onhan alueella ollut asutusta jo kymmeniätuhansia vuosia, aina neandertalinihmisten ajoilta asti. Kaupungin yksi vanhimmista nähtävyyksistä on Quadalquivirjoen ylittävä roomalainen silta. Tosin nykyinen silta ei enää ole se roomalaisten ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua rakentama tie joen yli. Silta oli aikoinaan osa Roomasta Cádiziin vievää Via Augusta -tietä.

Nykyinen silta on pääosin peräisin 900-luvun maurilaiselta kaudelta. Silta on yhdeksän metriä leveä ja liki 250 metriä pitkä. Alkuperäisessä sillassa oli seitsemäntoista kaarta, mutta maurilaisessa versiossa kaaria on yksi vähemmän. Keskiajalla sillan toiseen päähän lisättiin Calahorran torni ja toiseen päähän portti Puerta del Puente. Silta torneineen ja portteineen on restauroitu reilut kymmenen vuotta sitten.

Silta näyttää upealta molemmista päistä katsottuna. Kenties parhaan kokonaiskuvan siitä saa kuitenkin kiipeämällä Calahorran tornin näköalatasanteelle. Tornissa sijaitsee kaupungin historiasta kertova museo, jonka kylkiäisenä on tarjolla tuo näköalatasanne. Museon pääsymaksu 4,50€ kannattaa maksaa jo pelkästään noiden maisemien takia. Eikä tuo museokaan huono ole. Kokoelma ei ole kovin laaja, joten sen käy läpi nopeasti.

Itse sillallakin on nähtävää. Sen keskeltä löytyy pyhän Rafaelin patsas, joka on peräisin 1800-luvulta. Päiväsaikaan sillalla on myös monia esiintyjiä turisteja viihdyttämässä. Tarjolla on niin modernia musiikkia kuin paikallista flamencoakin. Suurin väkijoukko näkyi kerääntyvän kahden hittimusiikkia akustisella kitaralla soittavan kaverin ympärille. Meille kelpasi tuo flamenco paremmin. Paikalliseen tapaan arpojakin oli kaupan sillan molemmissa päissä.

Roomalaisen sillan tunnelma vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Väkeä on liikkellä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Auringonnousun aikoihin tosin sillalla kulki vain muutamia töihin kiiruhtavia paikallisia. Myöhemmin myös turistit löysivät tiensä sillalle. Kaikista eniten väkeä näkyi kuitenkin olevan liikkeellä auringon jo laskettua. Silloin sillalla oli suorastaan tungosta.

Vierailimme ihailemassa roomalaista siltaa jokaisena päivänä Córdoban vierailullamme. Etukäteen silta ei vaikuttanut kovinkaan mielenkiintoiselta, mutta lopulta siitä tuli yksi suosikeistamme kaupungissa.

Muut kirjoitukset aiheesta Córdoba:

2 kommenttia

 1. Jenni / Unelmatrippi 23.11.2019 at 16:27

  Ah, Córdoba! Minuun tuo silta ei tehnyt ihan yhtä suurta vaikutusta, vaikka ihan komea silta onkin. Ei tullut käytyä tuolla tornissa, mutta näemmä olisi kyllä voinut, kun ei tuo hintakaan olisi päätä huimannut. Noh, näitä sattuu – kaikkialle ei tule aina mentyä.

  Vastaa
  1. Aron 23.11.2019 at 19:13

   Córdoba on tosiaan todella mielenkiintoinen kaupunki. En minäkään olisi siltaa ensimmäisen kerran vilkaistuamme arvannut, että palaisimme sinne useita kertoja. Näin siinä nyt vain kävi. 🙂 Tuo torni tosiaan tarjosi kivat näkymät. Kiipesimme sinne, koska emme päässeet katedraalin kellotorniin.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *