Mistä vietnamilaiset saavat vetensä? Hanoista. Tällaista puujalkaa veisteli rajavartiolaitoksen passia tarkastava virkailija Helsinki-Vantaalla nähtyään vaimoni lentolipun määränpään. Vesikysymys oli siis ratkaistu jo ennen kuin pääsimme edes perille kohteeseen ja kahvin kohtaloa selvittelimme seuraavien neljän päivän aikana.

Tiesimme jo ennakolta vietnamilaisen kahvin olevan mainiota. Siksi meillä olikin kovat odotukset tulossa olevien kahvihetkien osalta. Kirjoitin vietnamilaisesta kahvista jo aiemmin (ks. vietnamilainen kahvi), joten nyt en puutu paikallisen kahvin erikoisuuksiin vaan keskityn itse kahviloihin.

Jo ensimmäisessä kohteessamme Hanoissa kävimme tutustumassa useampaan kahvilaan. Pohjois-Vietnam on maan vaurainta osaa ja tämän takia Hanoin kahvilatarjonta on hyvin laaja. Tässä esittelen viisi mielenkiintoisinta testaamistamme Hanoin kahviloista. En voi luvata näiden kahviloiden olevan kaupungin parhaita, sillä otantani oli aivan liian suppea. Kaikki olivat kuitenkin mainioita ja vieläpä toisiinsa verrattuna hyvin erilaisia. Joukossa on niin isoa ketjua kuin kierrätysmateriaaleilla sisustettua hipsterikahvilaakin. Näiden viiden kahvilan sijainnit löytyvät alla näkyvältä kartalta.

1. Tre Cafe

Piipahdimme Ranskalaisen korttelin kävelykierroksellamme pieneen hiljaisen näköiseen kahvilaan nimeltään Tre Cafe. Aamupäivällä muita asiakkaita ei kahvilassa näkynyt, mutta se ei meitä haitannut. Kun kahvihammasta kolottaa, on kahvia saatava.

Kahvila ei ollut kalleimmasta päästä, mutta toisaalta ei myöskään ihan halvin näkemämme. Kylmä maitokahvi, makeutetulla kondensoidulla maidolla tietenkin, kustansi vähän reilun euron.

Kahvilan sisustus oli varsin pelkistetty. Tuolit olivat todella matalia puisia jakkaroita ja pöydät olivat yhtä matalia. Tällainen keskipituinen suomalainen ihminen näyttää hassulta istuessaan noin matalalla. Vietnamissa nämä matalat jakkarat ovat kuitenkin vakiotavaraa, etenkin ulkopöydissä.

Kahvilan perältä löytyvän tiskin takaa lähti käytävä, joka johti mahdollisesti asuintiloihin. Oikeastaan kahvila näytti sijaitsevan kahden talon välisellä kapealla kujalla, joka oli katoksen avulla muutettu sisätilaksi. Nämä ovat näitä trooppisen ilmaston hienouksia. Ilmastointia näin avoimeen tilaan ei ole järkevää rakentaa, mutta muutama tuuletin sentään löytyi. Nekin olivat pois päältä, mutta tarjoilija kävi laittamassa meitä lähimmät pyörimään.

2. Highlands Coffee

Highlands Coffee on ikään kuin Vietnamin oma Starbucks. Nämä ketjukahvilat ovat usein turhan kliinisen oloisia, mutta toisaalta Highlands Coffee on Hanoista liikkeelle lähtenyt ketju. Kyse on siis paikallisesta liiketoiminnasta, ei monikansallisesta riistoyrityksestä.

Ketjun kotimaa käy hyvin ilmi myös tarjonnasta. Toki listalla on myös espressopohjaisia juomia, mutta pääosassa ovat kuitenkin paikalliset kahvit. Tarjolla on perinteisellä vietnamilaisella suodattimella valmistettua kahvia, jota tarjoillaan niin lämpimänä kuin jäidenkin kera. Kahvin kaveriksi on tarjolla makeutettua kondensoitua maitoa.

Vierailimme muutamassa Highlands Coffeen kahvilassa myös muualla Vietnamissa ja ne kaikki vaikuttivat kovin samasta puusta veistetyiltä. Palvelussa ja persoonallisuudessa nämä paikat häviävät yksityisille pikkukahviloille, mutta paremman puutteessa nämä ovat hyvä vaihtoehto. Mieluummin Highlands Coffee kuin Starbucks.

3. Vina Cafe

Tämän kahvilan nimestä en ole yhtään varma. Googlen kartassa tällä kohtaa lukee Dragon Coffee ja ulkopuolelta ottamassani valokuvassa näkyy sekä tämä teksti että Vina Cafe. Päädyin nyt käyttämään viimeksi mainittua, koska sen olin kirjannut muistiinpanoihini. Mahdollisesti molemmat nimivaihtoehdot ovat yhtä vääriä, kenties ne ovat vain tarjolla olevien kahvimerkkien nimiä.

Tämä kahvila on ikään kuin litistettynä kahden komean siirtomaatyylisen talon väliin. Tämä saattaa kuulostaa tässä vaiheessa tarinaa jo tutulta, olihan myös Tre Cafe samanlainen kapea tila. Selitys löytynee verotuksesta, sillä aiemmin Hanoin liikeyrityksiä verotettiin niiden julkisivun koon mukaan. Tämä johti tällaisiin kapeisiin ja pitkiin liiketiloihin, joita kutsutaan tuubitaloiksi.

Vina Cafe sijaitsee lähellä maan kommunismin isän Ho Chi Minhin mausoleumia. Alue on paikallisten pyhiinvaelluskohde ja kahvila oletettavasti palvelee lähinnä vietnamilaista asiakaskuntaa. Tältä ainakin näin parhaan turistisesongin ulkopuolella vaikutti. Vina Cafe on mitä suurimmassa määrin kansankuppilan tuntuinen paikka. Tämä sopi meille mainiosti, hyvää kahvia ilman turhia krumeluureja.

4. Serein Cafe & Lounge

Pienen matkan Long Bienin sillalla käveltyämme päädyimme kahville sillan vanhankaupungin puoleisessa päässä sijaitsevaan Serein Safe & Loungeen. Paikka vaikutti ulkoa päin vähän turhan fiiniltä hikiseen olemukseemme nähden, mutta uskaltauduimme kuitenkin kurkistamaan sisälle.

Serein oli ehkä enemmän baari kuin kahvila, sillä tarjolla oli myös pitkä lista drinkkejä. Tilasimme kuitenkin kahvit ja tuorepuristetut appelsiinimehut. Minä valitsin kahviksi munakahvin, vaimo otti jääkahvin kondensoidulla maidolla. Kaikki juomat olivat mainioita, mutta hinta oli pikkuisen suolaisen puoleinen. Laskua saimme aikaiseksi liki yhdeksän euroa.

5. Hidden Gem Coffee

Neljää aiempaa kahvilaa yhdistää se, että päädyimme niihin ihan sattumalta. Kahvilat vain osuivat kohdalle sopivasti juuri kun kone kaipasi kahvia. Hidden Gem Coffeen sen sijaan valitsimme kohteeksi ihan tarkoituksella. Kuvaukset tästä hauskasti koristellusta kahvilasta olivat niin netissä kuin Lonely Planetin Vietnamin oppaassakin varsin houkuttelevan kuuloisia.

Kahvilan nimi selittynee sen sijainnilla. Vain pari pientä kylttiä kadulla kertoo kahvilan olemassaolosta. Ovi löytyy kapean käytävän päästä kulman takaa. Matkalla kävellään ihmisten kotien ohi. Yhden oven edustalla paikallinen mummo istuskeli kotitaloustöitä hoitamassa. Reitti on sen verran pitkä, että hetken jo epäilimme eksyneemme. Sieltä se kahvila kuitenkin lopulta löytyi.

Kahvilassa on kaikkiaan kolme kerrosta. Tilaukset tehdään alimman kerroksen tiskiltä. Tämän jälkeen voi suunnata ylempiin kerroksiin, joista löytyvät varsinaiset asiakaspaikat. Sisustus on kauttaaltaan kierrätystavarasta rakennettua. Materiaaleina on käytetty niin muovipulloja kuin mopoja ja traktoreitakin. Eniten nähtävää on ylimmässä kerroksessa, jossa on suuria seinämaalauksia.

Erityisesti ihastelimme muovipulloista tehtyjä sudenkorentoja. Nämä ötökät myös johdattavat vierailijat kujaa pitkin kahvilaan, sillä niitä löytyy useista paikoista matkan varrelta. Tämä ei tosin ensikertalaista kauheasti auttanut, kun emme osanneet sudenkorentoja etsiä.

Hidden Gem Coffee on kyllä varsinainen silmäkarkki. Tämä ei jäänyt huomaamatta myöskään muilta paikalla olleilta turisteilta. Jokainen kävi vuorollaan kameransa kanssa nuuskimassa kaikki samat kulmat. Me satuimme paikalle hyvällä hetkellä, sillä ylimmässä kerroksessa oli vain yksi seurue, joka sekin poistui pian paikalta. Saimme siis ihailla seinämaalauksia kaikessa rauhassa. Valokuvauksesta huolimatta muistimme myös hörpätä kahvimme, jotka olivat todella hyviä.

Nämä viisi kahvilaa olivat kaikki omalla tavallaan kivoja. Tyyliltään ne poikkesivat toisistaan paljonkin, mutta kahvi oli hyvää kaikissa. Hintatasoltaan kahvilat olivat varsin lähellä toisiaan, Serein Cafe & Loungea lukuun ottamatta.

Muut kirjoitukset aiheesta Hanoi:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *