Sevillan tunnetuimmat nähtävyydet ovat vuosisatoja vanhoja. Vielä alle satavuotias aukio Plaza de España on siis varsin tuore tulokas. Tämä kauniin kaarevan rakennuksen puoliksi ympäröimä upea aukio on silti yksi kaupungin ehdottomista helmistä. Ei siis ihme, että se vetää puoleensa vuosittain miljoonia vierailijoita.
Sekä itse aukio Plaza de España että sitä reunustava rakennus valmistuivat vuoden 1929 iberoamerikkalaiseen maailmannäyttelyyn. Maailmannäyttelyn tapahtumapaikkana toimi suuri puisto Parque de María Luisa, jonka osa myös Plaza de España on. Koko puisto kuuluu olevan hieno ja koristeltu samaan tapaan kuin aukiota reunustava rakennuskin. Me emme kuitenkaan tutustuneet puistoon tätä aukiota enempää.
Maailmannäyttelyyn osallistui Espanjan ja Latinalaisen Amerikan maiden lisäksi myös Portugali ja USA. Tapahtuman avulla Espanja halusi luoda paremmat suhteet osallistujamaihin, joista iso osa oli sen entisiä siirtomaita. Näiden itsenäistyminen oli etäännyttänyt niitä entisestä emämaasta, joka ei ollut kohdellut niitä kovin helläkätisesti. Maailmannäyttely oli iso juttu Sevillalle ja sen valmistelemiseen käytettiin yhdeksäntoista vuotta. Osana tätä projektia kaupungin keskiaikaisia katuja levennettiin automobiilien tarpeita varten sekä tehtiin muita vastaavia modernisointitöitä, jotta kaupunki pystyisi ottamaan vastaan maailmannäyttelyn paikalle tuoman suuren vierailijamäärän. Tapahtumaa varten puistoon pystytetyt rakennukset suunniteltiin pääosin pysyviksi. Eri maiden paviljonkien oli tarkoitus jatkaa elämäänsä maiden konsulaatteina, mikä ainakin osittain myös toteutui.
Sekä aukion että sitä reunustavan kaarevan rakennuksenkin suunnitteli arkkitehti Aníbal González Álvarez-Ossorio. Eri tyylilajeja sekoittavassa lopputuloksessa on nähtävillä vaikutteita niin uusbarokista ja uusrenessanssista kuin paikallisesta uusmaurilaisesta tyylistäkin. Pikkuisen pölhösti tuolla pompöösillä rakennuksella ei näyttäisi olevan mitään omaa nimeä. Olisi helpompi viitata siihen jollain nimellä eikä vain kaarevana rakennuksena. Maailmannäyttelyn aikaan rakennus piti sisällään mm. Amerikan löytämisestä kertovan suuren näyttelyn, jossa oli esillä paljon Kolumbuksen matkoilta kertynyttä esineistöä, karttoja sekä dokumentteja. Nykyisin tässä rakennuksessa on ainakin armeijan ja poliisin tiloja sekä paikallinen sotahistorian museo Museo Histórico Militar de Sevilla.
Rakennuksen aukionpuoleinen kaareva seinä on pyhitetty Espanjan eri alueiden esittelyyn. Seinää koristavat alueita esittelevät alkovit ja penkit, jotka on koristeltu värikkäin keraamisin laatoin. Me olimme tutustumassa Plaza de Españaan keskellä talvea aurinkoisena iltapäivänä. Nämä penkit tuntuivat olevan tuona päivänä kaupungin lämpimin paikka ja mahdollisesti myös yksi suosituimmista. Rakennus blokkasi kivasti hyytävän tuulen ja suoraan kohti paistava aurinko lämmitti mukavasti. Penkkien maalatut laatat ja rakennuksen tiiliseinä myös lämpenivät auringossa nopeasti, mikä lisäsi oman osansa lämpimään tunnelmaan. Penkkien yksityiskohtien valokuvaaminen sai kuitenkin jäädä haaveeksi, koska kaikki alkovit olivat täynnä ihmisiä.
Alkovit esittelevät alueita kartoin ja kuvin. Laattoihin valituissa värisävyissä ja käytetyissä kuvioissa on varmasti paljonkin symboliikkaa, joka saattaisi avautua paremmin Espanjaa tuntevalle. Auringon kääntyessä osa alkoveista jäi varjoon ja nämä paikat vapautuivat pian ihmisten siirtyessä auringon mukana. Tämä oli ihan ymmärrettävää, sillä varjossa oli tuohon aikaan vuodesta paljon viileämpi kuin paikoissa, joita aurinko vielä lämmitti. Värisävytkin näyttivät elävämmiltä voimakkaammassa valossa.
Rakennuksen molemmilla sivuilla on portaikot, joita pitkin on mahdollista kiivetä ylemmälle tasolle. Siellä puolestaan on parveke, josta käsin aukio avautuu ihan uudesta kulmasta. Matkalla ylöspäin on mahdollista bongata lisää Espanjan alueita esitteleviä kaakeleita.
Rakennuksen ja aukion välissä kulkee kanava, jossa on tarjolla vuokraveneitä vesille mieliville. Alun perin kanava symboloi Espanjaa ja sen entisiä siirtomaita yhdistävää valtamerta. Kanavan yli kohoaa myös useampi upeasti koristeltu kaarisilta, jotka näkyivät olevan suosittuja selfiepaikkoja. Sillan korkeimmalta kohdalta saa toki kuviinsa mainion taustan. Kanava toimii paitsi leppoisana veneilyväylänä myös peilinä, josta aukiota reunustava rakennus ja sillat heijastuvat. Tätä efektiä en itse asiassa huomannut paikan päällä vaan vasta kameran muistikortille tarttuneita kuvia jälkikäteen tutkiessani.
Veneiden vuokrahinnat näyttäisivät olevan 6€ per 35 minuuttia. Valitettavasti en löytänyt tähän mitään virallisen näköistä espanjalaista lähdettä, joten tuo hinta lienee enemmän suuntaa-antava kuin lopullinen totuus.
Itse emme vesille lähteneet, mutta seurasimme kuitenkin jonkin aikaa muiden turistien edesottamuksia. Veneily sai paikoin koomisia piirteitä, sillä veneen ohjailua tärkeämpää näytti olevan kyseisen toiminnan esittäminen kameralle. Mitä siitä, vaikka oma vene tukkisi koko kanavan tai törmäisi muiden veneisiin, kunhan vain tästä syntyy täydellinen valokuva. Onneksi kanavassa veneilijät eivät varsinaisesti olleet menossa mihinkään, eikä noissa nopeuksissa kolareistakaan ollut isompaa haittaa.
Plaza de España on esiintynyt myös populaaritaiteessa. Tunnetuin se lienee elokuvasta Star Wars: Episodi II – Kloonien hyökkäys. Aukiota reunustava rakennus esittää elokuvassa Naboo-planeetalla sijaitsevaa palatsia. Jos et paikkaa kuitenkaan tunnistaisi tämän perusteella, en voi sinua siitä syyttää. En tätä itsekään muistanut ennen kuin satuin törmäämään aiheeseen tietoja Plaza de Españasta netistä etsiessäni. Ilmeisesti aukiolla myös edelleen järjestetään säännöllisesti erilaisia tapahtumia.
Seuraavalla Sevillan vierailullamme aion ehdottomasti käydä vilkaisemassa Plaza de Españaa auringon jo laskettua. Ensimmäisellä vierailullamme kaupungissa tähän ei tarjoutunut tilaisuutta, mutta olen kyllä nähnyt netissä valokuvia, joissa aukio näyttäytyy kauniisti valaistuna pimeällä. Aukiota ei erityisesti suljeta yöksi, joten sitä voi tulla katselemaan mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.
Olin nähnyt Plaza de Españasta paljon kuvia ennen omaa vierailuani ja tiesin siis vähän mitä odottaa. Paikka onnistui silti yllättämään positiivisesti. Aukio ja sitä ympäröivä rakennus ovat oikeasti niin isoja, ettei niitä oikein pysty valokuvista hahmottamaan. Yritin kovasti saada kokonaisuuden vangittua kamerallani, mutta eihän se onnistunut. Lopputulos on varsin laimea todellisuuteen verrattuna. Kannattaa mennä itse katsomaan.
Sevillassa tosiaan varmasti riittäisi nähtävää. En itse ole manner-Espanjassa käynyt, mutta Sevilla Barcelonan ohella toinen paikka, jossa ilman muuta haluan käydä. Ja vaikka tuolla en ole käynytkään, niin kyllä sinun kuvista hyvin hahmottuu, että varsin massiivisesta kompleksissa on kyse.
Sevilla on mainio kohde, jonne haluan ehdottomasti palata. Vielä jäi paljon näkemättä. Minulle Barcelona oli yksi niitä harvoja paikkoja, jonne ei ole tehnyt mieli palata ensivierailun jälkeen. Toki moni siitäkin tykkää.
Suosittelen ehdottomasti Plaza de Españaa myös auringon laskettua! Mielestäni siellä on silloin hyvin tunnelmallista. Lisäksi väkimassat loistavat pimeän aikaan poissaolollaan, joten kaakeleita ja muita koristeluja saa katsella paremmassa rauhassa kuin päivällä. Värit toki tulevat paremmin esiin valoisaan aikaan. Yhtä kaikki, upea paikka! María Luisan puisto on muiltakin osin hieno, joskin puutarhassa on kyllä mukavampi kuljeskella valoisaan aikaan kuin pimeän laskeuduttua ihan jo sen takia, että näkee jotain. 🙂 Aukiolla on parempi valaistus kuin puistossa.
Tuo iltavisiitti täytyy kyllä tehdä seuraavalla kerralla. Samoin täytyy käydä kiertämässä tuota puistoa laajemminkin. Viimeksi aukio vei kaiken huomion ja sen kierrettyämme oli jo aika lähteä eteenpäin.