Bolognan nähtävyyksiin ennen kesän 2022 matkaa tutustuessani bongasin Leikkaussalimuseon, joka sijaitsee kaupungin kuulun yliopiston aiemmassa päärakennuksessa Archiginnasion palatsissa. Nykyisin tämä upea rakennus toimii kirjastona. Valitettavasti museovierailumme jäi viimeiselle Bolognan päivällemme, joka sattui olemaan sunnuntai. Emme tulleet tarkistaneeksi paikan aukioloaikoja ja jouduimme pettymään. Museo kun on suljettu juuri sunnuntaisin. Onneksi palasimme Bolognaan vielä matkamme lopussa. Tällä toisella kerralla olimme tarkempia aukioloaikojen suhteen.

Archiginnasion palatsi

Leikkaussalimuseo on maksullinen vierailukohde, mutta muilta osin itse Archiginnasion palatsiin voi tutustua ilmaiseksi. Tämä yksi Bolognan merkittävimmistä rakennuksista on sisäpihoineen ja käytävineen jo itsessään mielenkiintoinen kohde. Seinien koristelut ovat ylenpalttisia ja pelkästään niiden tutkimiseen voi helposti kuluttaa tovin jos toisenkin.

Palatsi rakennettiin paavi Pius IV:n määräyksestä ja töihin tuhraantui vain vajaat kaksi vuotta, mikä taisi aikoinaan olla melkoinen saavutus. Loppuvuonna 1563 käyttöön vihitty rakennus yhdisti ensimmäistä kertaa saman katon alle Bolognan laki- ja luonnontieteitä opettaneet koulut. Palatsi toimi Bolognan yliopiston päärakennuksena vuoteen 1803 asti. Itse yliopisto on perustettu vuonna 1088 ja se onkin maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut korkeakoulu.

Anatominen teatteri

Se Leikkaussalimuseo eli Bolognan yliopiston vanha anatominen teatteri on oikeasti vain yksi huone. Se ei edes ole kovin suuri, mutta koko ei mitenkään vähennä sen upeutta. Hienot puupaneloidut seinät sekä lukuisat lääketieteen merkkihenkilöitä esittävät veistokset ovat näyttäviä. Veistoksia on aivan joka puolella, myös katossa.

Anatominen teatteri on rakennettu 1630-luvulla korvaamaan aiemman pienemmän vastaavanlaisen opetussalin, joka oli rakennettu muutama vuosikymmen aiemmin. Tässä salissa pidettiin anatomian luentoja, joissa opiskelijat istuivat salia amfiteatterin tapaan kiertävillä korotetuilla penkeillä ja opettaja teki ruumiinavausta salin keskiosan suurella marmoripöydällä.

Paitsi todellisen elämän merkkihenkilöitä, veistosten joukossa on mm. katosta kurkistava Apollo-jumala sekä kaksi ihmisen anatomiaa esittelevää hahmoa, joilta puuttuu iho. Pääosa veistoksista on Silvestro Giannottin käsialaa, mutta noista viimeksi mainituista nahattomista hahmoista vastasi anatomisista vahamalleistaan paremmin tunnettu bolognalainen taidemaalari Ercole Lelli.

Huoneen takaosassa on vitriinikaapissa nähtävillä männävuosien anatomian oppikirjoja.

Leikkaussalimuseo tuhoutui pahoin toisen maailmansodan aikana liittoutuneiden pommittaessa Bolognaa tammikuun lopulla 1944. Sodan jälkeen sali kuitenkin restauroitiin todella tarkasti alkuperäiseen asuunsa. Onnekkaasti niin puiset veistokset kuin muutkin seinäkoristeet vaakunoita myöten selvisivät ehjinä pommituksesta. Nämä alkuperäiset koristeet ovat edelleen nähtävissä Leikkaussalismuseon seinillä.

Yliopiston kirjaston lukusali

Varsinaisen Leikkaussalimuseon lisäksi pääsylippuun kuuluu vierailu yliopiston kirjaston lukusalissa Sala Rusconissa. Tämänkään salin koristelussa ei ole säästelty. Seinillä on kirjahyllyjä ja niiden yläpuoliset osat on koristeltu vaakunoilla. Osan vaakunoista päällä on hattu, kun taas osa on hatuttomia. Tässä lienee taustalla jonkinlaista symboliikkaa, joskaan me emme onnistuneet löytämään moiselle selitystä.

Huoneen etuosan oikeanpuoleisella seinällä on lukittu kalteriovi, jonka takana avautuu loputtoman näköinen tila täynnä kirjahyllyjä. Noita käytäviä olisi varmasti hauska vaellella kirjojen selkämyksiä vilkuillen, mutta valitettavasti vierailijoiden on tyydyttävä ihailemaan kirjoja kaltereiden välistä.

Itse lukusalikin on onneksi vuorattu kirjahyllyillä, joten kyllä niitä kirjojen selkämyksiä on tutkittavaksi lopulta melkoisesti. Lisäksi Archiginnasion palatsin toisessa päässä toimii se varsinainen kirjasto, jonne kuka tahansa lukutoukka voi astua kirjoja pläräämään. Me jätimme tämän osuuden rakennuksesta kuitenkin väliin, joten noiden tilojen ulkomuodosta en osaa sanoa mitään tarkempaa. Veikkaisin kuitenkin sielläkin riittävän nähtävää.


Leikkaussalimuseo samoin kuin koko Archiginnasion palatsi on ehdottomasti yksi Bolognan mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä. Rakennukseen kannattaa kurkistaa, vaikkei haluaisikaan tutustua itse Leikkaussalimuseoon, sillä se ei maksa mitään. Palatsi on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10-16 ja vierailu Leikkaussalimuseoon kustantaa vaatimattomat 3€. Kannattaa kuitenkin varmuudeksi varmistaa ajantasaiset tiedot aukiolosta ja pääsylippujen hinnoista Archiginnasion palatsin virallisilta sivuilta täältä.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 23.10.2022 at 19:25

  Joo, aukioloaikojen kanssa saa olla tarkkana, muutamaan kertaan olen itsekin unohtanut tuon tarkastaa, niin on meinannut käydä köpelösti. Archiginnasion palatsi ja Leikkaussalimuseo kuulostavat kyllä todella mielenkiintoisilta paikoilta. Ja 3 euroa ei paljoa tosiaan ole.

  Vastaa
  1. Aron 25.10.2022 at 09:22

   Yleensä yritän olla tarkkana aukioloaikojen suhteen. Tässäkin tapauksessa tiesin kellonajat, mutta valitettavasti menin sekaisin päivissä. Kuka sitä lomalla jaksaa muistaa viikonpäivää? 🙂

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *