Monen jenkkiläisen perheen joulutraditioihin kuuluu talon ja pihan ylenpalttinen koristelu. Joulukuussa onkin hauskaa ihan vain ajella läpi asuinalueiden hienoja joulukoristeita katsellen. Monissa kaupungeissa on tiettyjä alueita, joissa pihojen koristelusta muiden ihmisten iloksi on tullut vuosittainen tapa. Tällaisia kadunpätkiä kutsutaan yleisnimellä Candy Cane Lane. Los Angelesin valtaisalla kaupunkialueella tällaisia kohteita on useita. Me tutuistuimme El Segundon Candy Cane Laneen, jolla on jo pitkät perinteet.

Los Angelesin kansainvälisen lentokentän eteläpuolella sijaitsevan El Segundon East Acacia Avenuella sijaitseva yhden korttelin mittainen Candy Cane Lane on tuonut jouluiloa ihmisille jo vuodesta 1949 asti. Perinne on jatkunut katkeamattomana koronavuotta 2020 lukuun ottamatta. Tuolloin tapahtuma peruttiin, eikä joulukoristeita ripustettu. Lehtitietojen mukaan monet toiveikkaat ihmiset kuitenkin kävivät kävelemässä talojen ohi koristeita etsien. Jo heti seuraavana vuonna tapahtuma onneksi teki paluun ja jatkunee normaalisti edelleen.

Yleensä jouluvalot syttyvät alueella noin joulukuun 10. päivän tienoilla ja sammuvat päivää ennen jouluaattoa. Vuoden 2021 avajaisilta oli 11. joulukuuta ja valot pysyivät päällä vielä jouluaattonakin. Pientä variaatiota aikatauluissa voi siis olla vuodesta toiseen, joten kannattaa ennen vierailua hieman googlailla tarkempien aikataulujen selvittämiseksi. El Segundon Candy Cane Lanella ei ole mitään virallisia kotisivuja, mutta tapahtumasta yleensä uutisoidaan paikallislehdissä ja niiden verkkoversioissa.

Me vierailimme El Segundon Candy Cane Lanella joulun 2019 alla. Valitsimme juuri tämän kohteen kaikista tarjolla olleista vaihtoehdoista sen kohtalaisen kätevän sijainnin vuoksi. Majapaikastamme Hollywoodista ajoi paikalle noin kolmessa vartissa, mikä ei Los Angelesin liikenteessä ole aika eikä mikään. Lisäksi vaakakupissa painoivat Candy Cane Lanen pitkät perinteet sekä alueen kompakti koko. Myös tapahtuman pysyminen sopivan kotikutoisena oli mielestämme selkeä plussapuoli. Moni muu vastaava alue Los Angelesissa on kärsinyt paikalle kerääntyvistä innokkaista krääsänmyyjistä ja muista liiallisen suosion aiheuttamista lieveilmiöistä. Omat havaintomme tukivat ennakkokäsitystämme, sillä krääsää ei juurikaan ollut tarjolla ja ihmisetkin käyttäytyivät nätisti. Väkeä oli liikkeellä paljon, mutta mistään valtavasta tungoksesta ei voinut puhua. Autollekin löytyi parkkipaikka parin korttelin päästä ihan helposti.

Candy Cane Lanella vieraileminen ei maksa mitään. Paikalle on kätevintä saapua autolla, sillä Los Angelesin julkinen liikenne ei tällaisella lähiöalueella ole kummoista. Kyse tosiaan on normaalista nukkumalähiöstä, joten pysäköintipaikkoja on tarjolla vain katujen varsilla. Aivan Candy Cane Lanen nurkalle asti ei kannata pysäköintipaikan etsimisessä suunnata, sillä varsinainen jouluvaloin koristeltu osuus katua on suljettu autoilta poliisin toimesta. Liikenne puuroutuu aluetta lähestyttäessä, joten kannattaa suosiolla tyytyä vapaaseen paikkaan parin korttelin päässä pelipaikalta. Ilmeisesti alue on suosituin juuri avajaisiltana, jolloin pysäköintipaikan etsiminen saattaa olla haastavaa. Ainakin joinain iltoina paikalla on perheen pienimpiä varten myös joulupukki kirjaamassa ylös lahjatoiveita.

Me olimme liikkeellä kauden toiseksi viimeisenä iltana ja tuolloin pysäköintipaikkoja löytyi ainakin läheisen East Sycamore Avenuen varrelta helposti. Kävelymatka autolta perille oli viiden minuutin luokkaa, joskin vielä tätäkin lähemmäs auton olisi saanut pysäköityä lyhyellä jonotuksella. Kannattaa huomioida, että East Acacia Avenue päättyy Candy Cane Lanen jälkeen, joten alueelle pääsee vain sen länsipäädystä.

Koristelut ymmärtääkseni vaihtelevat vuodesta toiseen. Kunkin talon asukkaat koristelevat pihansa oman mielensä mukaan, joten mitään varsinaista yhtenäistä teemaa ei kadunpätkän koristelussa ole. Ennen avajaisiltaa koko alue on pimeänä katuvaloja myöten, koska lopputulos halutaan paljastaa vasta kaiken ollessa valmista. Ilmeisesti innokkaimmat joulukoristeiden ystävät käyvät vilkuilemassa paikkaa jo ennakolta. Hyvällä tuurilla paikalle voikin osua juuri jonkin talon asukkaiden ollessa testauspuuhissa, sillä silloin valot ovat luonnollisesti päällä.

Joulukuussa 2019 paikalla käydessämme useamman talon koristeissa oli esillä elokuvista ja sarjakuvista poimittuja aiheita. Yksi piha keskittyi Star Warsiin, kun taas toisessa oli näkyvillä South Parkin ja Tenavien hahmoja. Minun suosikkini Looney Tunesin hassut hahmot olivat nekin päässeet esille yhden pihan koristeina. Osa koristeista sisälsi joitain liikkuvia elementtejä ja joihinkin liittyi oleellisesti myös musiikkia.

Pääosin koristeet näyttivät keskittyvän tyypilliseen jenkkiläiseen maalliseen jouluperinteeseen. Joulupukki ja hänen pohjoisnavan lentokenttänsä kuuluivat tähän osastoon. Amerikkalaisten käsityksen mukaanhan joulupukki asuu pohjoisnavalla. Muutaman talon asukkailla olivat ilmeisesti menneet navat sekaisin, sillä koristeiden joukkoon oli eksynyt myös pingviinejä. Ainakin yhden pihan koristeissa oli mukana myös perinteinen jouluseimen oloinen asetelma.


Joulukuussa Los Angelesissa vieraillessa kannattaa ehdottomasti käydä vilkaisemassa jotain joulukoristein kuorrutettua asuinaluetta. El Segundon Candy Cane Lane on ainakin varma valinta, mutta toki muitakin vastaavia alueita kannattaa tutkia. Jos joku löytyy aivan läheltä majapaikkaa, kannattaa luultavasti valita juuri se. Vastaavia alueita on tarjolla monissa USA:n kaupungeissa, joten muissakin kaupungeissa joulukuussa liikkuvan kannattaa näihin perehtyä. Yleensä näistä löytyy ihan hyvin tietoa netistä kirjoittamalla hakukoneeseen kaupungin nimen ja ”candy cane lane”. Toisaalta pelkkä päämäärätön lähiöajelukin tarjoaa varmasti joulukoristeita nähtäväksi.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 21.11.2022 at 08:22

  Näistä on usein tullut katseltua kuvia. Vaikka tavallaan menee omaan makuun ”täysin yli”, niin olisihan noita hienoa katsella. Varmasti vaatii aikamoisen ajallisen ja rahallisen panostuksen, jotta pihan ssa tuollaiseksi koristeltua. Harmi, että itsellä tuskin tulee tuohon vuodenaikaan ainakaan lähivuosina Yhdysvalloissa käytyä.

  Vastaa
  1. Aron 22.11.2022 at 15:44

   Totaalisen överiähän tuo meininkin tuolla on, mutta jotenkin se sopi paikkaan ja tilanteeseen mainiosti. Ehkä olimme ehtineet jo siedättyä, kun tuolla käydessämme olimme jo melkein kolme viikkoa ehtineet näitä pihoja bongailla eri puolille eteläistä Kaliforniaa ja Arizonaa. 🙂 Jenkkilä oli meillekin harvinainen joulukohde ja osin juuri siksi kävimme Candy Cane Lanea vilkaisemassa, kun tällainen tilaisuus kohdalle osui.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *