Napoli on hämmentävä kaupunki. Sillä on varsin likainen maine, niin ihan kirjaimellisesti kuin myös kuvainnollisesti järjestäytyneen rikollisuuden tyyssijana. Rakennuskanta on kyllä hieman nukkavierua, joskin ainakin minun mielestäni tällainen rosoisuus on varsin viehättävää. Vastapainona rosoisuudelle toimivat monet sisältä aivan käsittämättömän upeat rakennukset. Tähän kategoriaan kuuluu myös kaupungin kuninkaallinen palatsi.

Minun yleissivistyksessäni oli ennen matkaa tämän palatsin kokoinen aukko. Siis, mikäs kuningas se Napolissa pitikään hoviaan? No, tätä ei ollut tarkoitettu miksikään pääpalatsiksi, vaan ihan vain Espanjan kuninkaan vaatimattomaksi majapaikaksi hänen matkoillaan kuningaskuntaansa tarkastamassa. Tarkoitukseensa tämä 1600-luvulla valmistunut palatsi varmasti kelpasi ihan kivasti. On nimittäin yksi upeimpia palatseja, joissa olen vieraillut. Nykyisin palatsi toimii museona.

Napolin kuninkaallinen palatsi ei ulkoa päin herätä isosti huomiota. Rakennus on varsin suurikokoinen, mutta muuten se ei mitenkään erityisesti pomppaa esille lähitienoon rakennusten joukosta. Suurikokoisille palatseille käy usein näin, pienemmässä mittakaavassa yksityiskohdat pääsevät paremmin esille. Kannattaa kuitenkin antaa palatsille tilaisuus. Pääsymaksu on 6€, ja lipun hintaan sisältyi ainakin kesällä 2017 myös audio-opas. Hinta kannattaa toki tarkistaa nettisivuilta.

Heinäkuun lopulla turistihulinasta ei ollut tietoakaan. Vain kourallinen ihmisiä oli samaan aikaan kanssamme kiertämässä rakennuksen sisätiloja. Ainakaan kesällä 2017 ei siis voinut vielä sanoa turistimassojen löytäneen Napolin kohteita.

Ensimmäinen vau-efekti on luvassa palatsin portaikon kohdalla. Tämä avara portaikko on aivan mielettömän upea. Vaaleasävyinen ja valoisa tila on koristeltu hienosti, mutta hyvällä maulla. Portaikon lisäksi palatsin käytävät tarjoavat silmäniloa.

Ja jos ovat portaikko ja käytävät upeita, ei valittamista ole palatsin saleissakaan. Niin seinät kuin katotkin on koristeltu upeasti. Kultaa ja kimallusta näkyy joka puolella.

Salien osuus alkaa palatsin omalla teatterilla. Tämä mukaanlukien palatsissa on saleja ja huoneita kaikkiaan 30 kappaletta. Palatsin italiankieliseltä Wikipedia-sivulta löytyy kartta palatsin saleista, italiankielisen selostuksen kera.

Teatterin jälkeen vuorossa on neljä odotushuonetta, joissa kuninkaallista audienssia tavoittelevat saivat odotella vuoroaan. Etenkin ensimmäinen näistä saleista on todella upea. Katon kolmiulotteinen maalaus on niin hieno, että niska menee jumiin sitä tuijotellessa. Kolmiulotteisuus on tarttunut kivasti myös keskeltä huonetta suoraan ylöspäin otettuun valokuvaan laajakulmaisen linssin vielä tehostaessa efektiä.

Huoneen ikkunasta aukeaa hieno näkymä palatsin edustan aukiolle.

Odotushuoneiden jälkeen löytyy lopulta valtaistuinsali. Todelliset valtaistuimet pärjäävät harvoin elokuvalavasteiden valtaville hökötyksille. Tämäkin jakkara on aika maltillisen kokoinen. Tuolin ja katoksen koristelu ovat kuitenkin upeita.

Kattojen ja seinien lisäksi myös palatsin ovissa on upeita yksityiskohtia.

Napolin kuninkaallisen palatsin saleja valaisi pitkälti ikkunoista tuleva luonnonvalo. Vanhoissa rakennuksissa ikkunat peitetään usein seinäkankaiden suojelemiseksi valolta. Napolissa valon annettiin virrata kohtalaisen vapaasti.

Palatsin kappeli ei sekään ole pöllömpi.

Keskeltä palatsia löytyvälle sisäpihalle pääsee vilkaisemaan myös lippua ostamatta, joten siellä kannattaa käydä vaikka ei muutoin palatsiin aikoisikaan tutustua.

Napolin kuninkaallinen palatsi oli kesän 2017 Italian matkamme yksi ehdottomia kohokohtia. En osannut etukäteen lainkaan kuvitella palatsia niin upeaksi kuin se todellisuudessa oli. Sama päti myös Napolin monien kirkkojen suhteen. Turistilaumojen puuttuminen ei varsinaisesti haitannut kokemusta.

Miltäs palatsi näytti? Kelpaisiko tämä sinulle kesämökiksi?

Muut kirjoitukset aiheesta Napoli:

6 kommenttia

 1. Martina 3.6.2018 at 11:09

  Vau mikä palatsi! Ei todellakaan vastaa mielikuvia likaisesta Napolista. Saattaisin hyvinkin kelpuuttaa tämän kesämökikseni. ;D

  Vastaa
  1. Aron 3.6.2018 at 19:31

   Eikö vain! Napoli ei ollut kovin likainen muutenkaan. Kenties tuosta maineesta johtuen turisteja oli varsin maltillisesti. Kannattaa käydä vielä ennen kaikkia muita.

   Vastaa
 2. Sofia 6.6.2018 at 08:46

  Mielettömän upean näköinen palatsi! Olen käynyt Napolissa kerran päiväseltään Roomasta käsin, mutta siinä yhdessä päivässä ei ehtinyt nähdä Pompeijin lisäksi paljoakaan. Ehdottomasti aion vielä sinne palata, täytyy pistää tämä palatsi muistiin tulevaa varten! 🙂

  Vastaa
  1. Aron 7.6.2018 at 13:48

   Napoli on kyllä paljon muutakin kuin portti Pompeijiin. Suosittelen vähintään muutaman päivän vierailua, jotta ehtii tarpeeksi ihailla kaupunkia ja herkutella pizzoilla.

   Vastaa
 3. Tanja 9.6.2018 at 06:57

  ooh, olipa kaunis ja upea palatsi!

  Vastaa
  1. Aron 18.8.2018 at 20:52

   Kiitos kommentista ja pahoittelut hitaasta vastaamisesta, jostain syystä huomasin kommentin vasta nyt. Tosiaan, Napolin kuninkaallinen palatsi on ehdottomasti yksi upeimpia palatseja, joissa olen käynyt. Napoli osaa yllättää.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *