Suomen jäänmurtajalaivaston kuusi alusta viettävät kesäkauden laiturissaan Katajanokalla Helsingissä. Samainen Merikasarmin laituri on toiminut niiden kesänviettopaikkana 1970-luvulta asti. Hyvällä tuurilla ainakin osan aluksista voi nähdä laiturissa talvellakin. Viime vuosien leudot talvet kun ovat tarjonneet murtajille lepohetkiä myös tänä normaalisti työntäyteisenä vuodenaikana.

Vanhin jäänmurtajista on Voima, joka laskettiin vesille jo vuonna 1952. Sisu ja Urho valmistuivat 1970-luvulla, Kontio ja Otso olivat vuorossa 1980-luvulla. Tuorein lisäys laivastoon on ympäristöystävällinen Polaris. Tämä myös öljyntorjuntatöihin kykenevä alus on 2010-luvun tekosia. Maailman ympäristöystävällisin jäänmurtaja Polaris pystyy käyttämään dieselin ohella myös nesteytettyä maakaasua, mikä pienentää aluksen hiilijalanjälkeä reippaasti.

Jäänmurtajia hallinnoivan Arctia Shippingin pääkonttori kelluu samaisessa laiturissa. Siis tarkalleen ottaen tuo puuverhoiltu liki tuhannen neliön rakennus on oikeasti laiva. Omaa moottoria talossa ei sentään ole, mutta toisen aluksen hinaamana sillä voisi seilata minne vain.

Hauska yksityiskohta laiturin tuntumassa ovat jäänmurtajien värikkäät postilaatikot. Kunkin aluksen henkilökunta on saanut maalata postilaatikkonsa mielensä mukaan. Niin laiturissa olon kuin jäänmurtokeikkojenkin aikana murtajille jaettava posti tipautetaan näihin laatikoihin. Toivottavasti joku käy ne tyhjentämässä pidempien reissujen aikana, sillä laatikot eivät ole kovin suuria. Jäänmurtajat voivat joutua viettämään aikaa myös muissa satamissa ja silloin postilaatikot otetaan mukaan.

Itse laiturialue on yleisöltä suljettu. Kovin lähelle murtajia ei siis ole asiaa. Suora näkyvyyskin on estetty pensasaidalla. Parhaat näkymät murtajien suuntaan avautuvatkin yllättäen toisaalta.

Katajanokalla parhaat paikat jäänmurtajien ihailuun ovat joko Merikasarmin laiturin takaa löytyvän mattolaiturin lähettyviltä, josta Kontio näkyy hienosti, tai murtajien etupuolelta Laivastopuistosta läheltä miinanraivaajien muistomerkkiä.

Jäänmurtajat pilkottavat myös Pohjoisrantaan, joskin sieltä ne näkyvät vain vaivoin. Sen sijaan läheisen Tervasaaren rannalta murtajia voi ihailla veden takaa ilman esteitä.

Yksi vaihtoehto nähdä jäänmurtajia on tietysti lähteä vesille. Kauppatorin rannasta liikennöivien turistiristeilyjen reitti kulkee läheltä murtajia.

Alla näkyvään karttaan olen merkinnyt tekstissä mainitut paikat. Mukana ovat myös parhaat jäänmurtajien kuvauspaikat sekä tietysti noiden värikkäiden postilaatikoiden sijainti.

Muut kirjoitukset aiheesta Helsinki:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *