Todella hyvä jäätelö on niin harvinainen herkku, että sen perässä kannattaa jo vähän matkustaakin. Me matkustimme kesäkuun lopulla Porvooseen. Tokihan tämä varsinainen silmäkarkki kaupungiksi oli muutoinkin kiva kohde helteisenä kesäpäivänä, mutta joka tapauksessa matkakohde oli tällä kertaa valittu ensisijaisesti jäätelön takia.

Ensimmäinen havaintoni Vanhan Porvoon Jäätelötehtaasta tapahtui Helsingin Kaivopuistossa, jossa näin heidän herkkujaan myynnissä. Valitettavasti olin juuri syönyt jäätelöä, enkä siitä syystä ollut otollisessa mielentilassa tuotteiden maistamiseen. Myyntikärry jäi kuitenkin mieleen. Pari päivää myöhemmin luin lehdestä Jäätelötehtaasta kertovan artikkelin, joka sai minut vakuuttuneeksi heidän tuotteidensa mielenkiintoisuudesta. Edessä oli siis jäätelöretki Porvooseen. Vaimoa ei tarvinnut kauheasti suostutella mukaan.

Vanhan Porvoon Jäätelötehdas on perustettu vuonna 2017. Tuolloin michelintähdelläkin toisissa yhteyksissä noteerattu keittiömestari Samuli Wirgentius aloitti artesaanijäätelöiden valmistamisen uudessa kotikaupungissaan Porvoossa. Toiminta alkoi pienimuotoisesti, mutta on hiljalleen kasvanut. Jäätelöitä on jo myynnissä muutamissa lähialueen kaupoissa ja saipa Jäätelötehdas jäätelöjoulukalenterinsa myyntiin viime vuonna jo vähän laajemminkin eteläiseen Suomeen.

Jäätelötehtaan kioski toimii kesäisin keskeisellä paikalla Porvoon vanhassakaupungissa Gabriel Hagertin kujalla. Bongasimme myös hieman maltillisemmalla valikoimalla ladatun polkupyörän vetämän kioskin kulman takaa Raatihuoneentorilta. Juuri tällainen samanlainen kärry oli liikkeellä Helsingin Kaivopuistossakin. Aina ei siis ole tarpeen matkustaa Porvooseen asti näitä herkkuja maistaakseen.

Samulin jäätelöt ovat herättäneet myös kansainvälistä kiinnostusta. Kesällä 2018 ryhmä japanilaisia vierailjoita osti kioskista jäätelöä. He pitivät herkuista niin kovasti, että kutsuivat Samulin jäätelöineen Osakaan Hankyu Hanshin Nordic Fair -tapahtumaan. Eikä tuo kutsu ollut pelkkää small talkia, vaan kesän 2019 tapahtumassa Samuli tosiaan tarjoili yleisölle jäätelöitään.

Jäätelöistä nauttiminen ei rajoitu Porvoossa vain kesäaikaan. Kioskin ollessa talvihorroksessa voi Jäätelötehtaan herkkuja maistella Samulin ja hänen vaimonsa Heidin entiseen kotitaloonsa perustamassa Vanhan Porvoon Glassikko -ravintolassa, joka sijaitsee Kirkkotorin laidalla. Ravintolaan emme tällä kertaa ehtineet tutustua, mutta Samulin meriittien valossa uskon jäätelöiden lisäksi myös ruokien olevan kunnon tavaraa.

Entä maistuivatko ne jäätelöt? Kyllä vain, pidimme molemmat Jäätelötehtaan tuotteista kovasti. Maistoimme neljää eri makua, joista kaikki olivat erinomaisia. Niin vaimoni erityissuosikki rommi-rusina kuin minun ikuinen ykkösvalintani pistaasi kiilasivat kesän jäätelölistan kärkeen. Myös näiden kavereiksi valitsemamme mustikka ja mangotiikeri olivat täynnä makua. Taidamme tehdä uuden visiitin Porvooseen pikapuoliin.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 2.7.2020 at 21:12

  Näyttää kyllä maistuvalta, pitää laittaa tuo jäätelötehdas muistiin. Täytyy todeta, että enpä ollut tuosta kuullutkaan, vaikka Porvoossa ohikulkumatkalla silloin tällöin tuleekin käytyä.

  Vastaa
  1. Aron 3.7.2020 at 14:43

   Kannattaa ehdottomasti käydä maistamassa. Oli ihan erillisen reissunkin arvoinen jäätelö. Olisi mennyt meiltäkin jäätelöt sivu suun, jos en olisi sattunut lehtijuttua lukemaan. 🙂

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *