Helsingin Roihuvuori on suosittu vierailukohde keväällä kirsikkapuiden puhjetessa kukkaan. Vesitornin varjoon vuonna 2007 istutetut 240 kirsikkapuuta ovatkin varsin vaikuttava näky kukinnan ollessa käynnissä. Vaikka kirsikkapuisto ei aivan pieni olekaan, voi tungos pahimmillaan tuntua jo vähän överiltä. Onneksi siitä aivan nurkan takaa löytyy paljon tuntemattomampi japanilaistyylinen puutarha, jonne väkeä eksyy huomattavasti vähemmän. Kirsikkapuita tässä puutarhassa on toki varsinasta kirsikkapuistoa vähemmän, mutta upeilta ne kukat näyttävät täälläkin. Nämä puut ovat lisäksi suurempia kuin kirsikkapuistossa. Japanilaistyylinen puutarha on toisaalta mielenkiintoinen vierailukohde myös kirsikkapuiden kukinnan päätyttyäkin.

Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha löytyy osoitteesta Roihuvuorentie 12-16. Se on kirsikkapuistoa vanhempi, sillä puutarhan rakentaminen alkoi jo vuonna 1990. Kahdeksan vuotta kestäneen projektin lopputuloksena oli japanilaiseen tapaan neljään erilliseen osaan pääilmansuunnittain jaettu puutarha. Kukin osa on nimetty kyseistä ilmansuuntaa suojelevan tarueläimen mukaan. Puistolle myönnettiin valmistumisvuonnaan 1998 Vuoden ympäristörakenne -palkinto.

Valkoisen tiikerin puutarha

Läntisin osa puutarhasta on syysiltoja suojaavan valkoisen tiikerin kallioinen puutarha. Puutarhan tässä osassa on nähtävillä paljon liuskekiviä, jotka ovat lähtöisin paikalla 1950-luvulle asti toimineesta liuskekivikaivoksesta. Myös kallion muodot ovat lähtöisin samasta lähteestä.

Mustan kilpikonnan puistometsä

Puutarhan pohjoisosasta löytyy mustan kilpikonnan sammaleinen puistometsä. Kilpikonnan tehtävänä on suojella yön rauhaa sekä ylläpitää vehreyttä ja vehmautta. Tämä puutarhan korkein kohta kallion päällä on alueen rauhallisin osa. Kalliolla kasvaa kotoisia koivuja, mäntyjä ja pihlajia, jotka luovat hämyisen tunnelman. Metsän poikki kulkee liuskekivisiä polkuja ja siellä täällä näkyy sammaleen peittämiä kiviä. Loppukesästä sammalmättäille kohoaa sieniä.

Punaisen Fenix-linnun puutarha

Puutarhan eteläisin osa on punaisen Fenix-linnun suojeluksessa. Tästä osasta puutarhaa löytyy monia japanilaisista puutarhoista tuttuja elementtejä, kuten puinen kuunportti ja veden pintaa kuvaava haravoitu hiekka-alue. Tämän puutarhan keskeisen alueen hiekkakenttä on kuulemma suosittu petankin pelaajien keskuudessa.

Sinisen lohikäärmeen puisto

Kevään ja nuoruuden kukkeutta suojeleva sininen lohikäärme on puutarhan itäisen osan tunnuseläin. Tämä puutarhan osa koostuu rinnekosteikosta puisine siltoineen sekä keväisin alueen näyttävimmästä osasta eli kirsikkatarhasta. Muina vuodenaikoina kirsikkapuut jäänevät vähemmälle huomiolle, enkä ainakaan minä edes heti osannut mieltää niitä osaksi japanilaistyylistä puutarhaa. Kukinnan aikana näistä puista ei kuitenkaan voi erehtyä.


Japanilaistyylinen puutarha on tehty suomalaista alkuperäismaisemaa kunnioittaen. Suunnittelijat halusivat tehdä selväksi, että puutarha on toteutettu kotimaisin voimin. Siksi tämä puutarha on nimensä mukaisesti pelkästään tyyliltään japanilainen, vain japanilainen kun voi rakentaa oikeasti japanilaisen puutarhan. Lopputulos onkin enemmän kuin vain japanilaisten kliseiden kokoelma. Kirsikkapuiden kukkiessa ei siis kannata juuttua vain siihen suurempaan kirsikkapuistoon, vaan piipahtaan myös kulman takana tässä vaihtoehtoisessa kohteessa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *