Raaseporin Tammisaaressa sijaitseva pieni nykytaiteen museo Chappe avautui keväällä 2023. Museo on saanut nimensä professori Albert de la Chappellelta, jonka perustaman rahaston lahjoituksen avulla se on rakennettu. De la Chappellen perustama taidesäätiö myös tukee museon toimintaa vuosittain. Hankkeen parissa työskennelleet Albert ja hänen jälkimmäinen vaimonsa Clara ehtivät valitettavasti kuolla ennen museon valmistumista.
Museon kotia varten järjestettiin suunnittelukilpailu vuonna 2019 ja sen voitti JKMM Arkkitehdit Oy. Moderni rakennus on helppo löytää Tammisaaren puutaloalueelta. Toisaalta siinä on myös monia tuttuja piirteitä, onhan sekin kaksikerroksinen ja harjakattoinen, kuten alueen puutalotkin. Julkisivua peittävä tumma kuusiparruverhous nivoo niin ikään rakennuksen hyvin ympäristöönsä.
Chappessa on näyttelytiloja kolmessa kerroksessa, joista yksi sijaitsee maan alla. Tämä kellarikerros myös yhdistää museon viereiseen Raaseporin museoon. Nämä molemmat museot avautuvat samalla pääsymaksulla. Molemmat museot ovat myös Museokorttikohteita, joten keltaisen kortin haltijoiden ei tarvitse pääsymaksuista välittää. Muiden on kaivettava kuvettaan 9€ verran. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-17. Keskiviikkoisin aukiolo jatkuu klo 20 asti. Kirjoitushetkellä Chappe on suljettu näyttelyn vaihtumisen vuoksi, mutta aukeaa jälleen 27.10.2023. Ajantasaiset tiedot pääsymaksuista ja aukioloajoista kannattaa tarkistaa museon virallisilta sivuilta täältä.
Me vierailimme Chappessa elokuussa 2023. Tuolloin esillä oli avajaisnäyttely Ilmastotaide – Vaihtoehtoisia näkökulmia. Näyttelyn keskiössä olivat de la Chappellejen toiveiden mukaisesti ympäristöarvot ja kestävä kehitys. Esillä olleita töitä yhdistävänä teemana toimi ihmisten ja muiden lajien sekä planeetan välisen symbioottisemman suhteen edistäminen. Teokset esittelivät tavallista valoisampaa ratkaisukeskeistä näkökulmaa ilmastonmuutoksen tarkastelemiseen. Näyttely oli maltillisen kokoinen ja teokset oli sijoitettu tilaan mukavan ilmavasti. Ylimmän kerroksen avara tila loi näyttelylle hienot puitteet suurista ikkunoista virtaavan luonnonvalon myötä.
Clara de la Chappellen erityisenä toiveena oli museon keskittyminen nimenomaan nykytaiteeseen. De la Chappellejen keräämä taidekokoelma toimii museon pysyvän kokoelman pohjana. Yhtenä Chappen ajatuksena onkin esitellä nykytaiteilijoiden luomaa uutta taidetta, jonka innoittajana toimii de la Chappellen kokoelma. Vierailumme aikana esillä ollut Barösund 1870 -> 2023 -näyttely esitteli teoksia, joiden lähtökohtana on ollut Hjalmar Munsterhjelmin teos Ilta Barösundissa. Näyttelyn teokset vaihtelivat kuvaseinästä videoteokseen ja ne luoneet taiteilijat asuvat ja työskentelevät lähialueilla Raaseporissa ja Hangossa. Tämä näyttely sopi meille mainiosti, sillä saavuimme museoon juuri Barösundin rantamaisemista, jossa vietimme edellisen yön.
Museon keskikerroksen näyttely esittelee Albert de la Chappellen ja hänen perheensä vaiheita. Helsingin Yliopistossa ja myöhemmin virastaan eläkkeelle jouduttuaan Ohio State Universityssa genetiikan tutkimusta tehneen herran ura oli merkittävä. Hän ehti tuottaa kaikkiaan noin 600 tieteellistä julkaisua ja lääketieteellisiä patenttejakin kertyi 14 kappaletta.
Emme varsinaisesti olleet aikeissa vierailla Raaseporin museossa, mutta emme silti malttaneet olla kurkistamatta alimmassa kerroksessa Helene Schjerfbeckin elämää ja taidetta esitelleeseen näyttelyyn. Mukana oli kovin tutun näköisiä teoksia, joista osa olikin lainassa Ateneumista. Itse näyttely on museossa pysyvästi esillä, mutta kulloinkin nähtävillä olevia teoksia vaihdetaan ajoittain. Tässä näyttelyssä ei saanut valokuvata. Katselimme myös lyhyesti läpi Chappen kellarikerroksen näyttelyn, mutta tarkempaan tutustumiseen aikataulumme ei enää taipunut.
Museossa on tarjolla myös yleisöopastuksia, jotka kuuluvat pääsylipun hintaan. Kierroksia järjestetään keskiviikkoiltaisin (klo 18 ruotsiksi, klo 18.30 suomeksi ja klo 19 englanniksi) sekä lauantaipäivisin (klo 13 ruotsiksi, klo 13.30 suomeksi ja klo 14 englanniksi). Kierros kestää puoli tuntia ja se kattaa kaikki museon sen hetkiset näyttelyt. Kierroksille otetaan maksimissaan 20 henkilöä, eikä niille voi varata paikkaa etukäteen. Mukaan haluavat ilmoittautuvat museon kassalla. Tarjolla on myös maksullisia kierroksia ryhmille.
Chappe oli mielenkiintoinen vierailukohde. Moderni rakennus ja ajatuksia herättävät näyttelyt olivat juuri sopivan kokoisia yhdellä kerralla tutustuttaviksi. Kannattaa ehdottomasti piipahtaa museossa, mikäli tie vie Tammisaareen.
Onpa tyylikkään näköinen. En ole pariin vuoteen käynyt Raaseporissa, niin tämä oli ihan uusi tuttavuus. Enkä ole vieläkään saanut aikaiseksi ostaa museokorttia. No joka tapauksessa, oli korttia tai ei, varmasti tulee piipahdettua, jos Raaseporin suunnalla satun liikkumaan museon aukioloaikana.
Museo tosiaan on vielä varsin uusi tuttavuus. Paikka oli ollut esillä telkkarissa ja lehdissä, joten se kuulosti heti tutulta kun sen kartalta bongasimme. On kiva kuulla, millaisia näyttelyjä Chappeen on tulossa meidän näkemiemme jälkeen. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Voi olla, että mekin käymme paikalla uudemman kerran ensi vuoden puolella.