Nykyisin 13 000 ihmistä 52 maassa työllistävä Bonk Business Inc sai alkunsa Uudessakaupungissa vuonna 1893 kalastaja Pär Bonkin havaittua Itämeren anjoviksista valmistetun öljyn omaavan erikoisia ominaisuuksia. Aluksi öljystä valmistettiin piristävää höystettä Garumia, joka osoittautui suosituksi erityisesti Venäjällä. Pian paljastui myös anjovisöljyn arvo erinomaisena energianlähteenä ja se olikin pitkään varteenottava vaihtoehto Suomen ensimmäiselle ydinreaktorille. Bonkin yritysrypäs on tänä päivänä maailman suurin toimija täysin toimintavapaiden koneiden, kosmisen terapian sovelluksien, kulutustuotteiden jälleenpakkauksen, disinformaatiojärjestelmien sekä paikallistettujen mustien aukkojen liiketoiminta-alueilla. Tähän kuvataiteilija Alvar Gullichsenin mielikuvituksesta lähtöisin olevaan mielenkiintoiseen maailmaan pääsee astumaan sisään Uudenkaupungin Bonk-museossa.

Bonk siis todellakin on täysin fiktiiviseen yritys. Minä sain ensimmäisen kosketukseni näihin Alvar Gullichsenin omituisiin laitteisiin lainatessani kirjastosta Laika & The Cosmonautsin levyn Absurdistan, jonka kansi oli Gullichsenin käsialaa. Levyn arvostelu Soundi-lehdessä herätti kiinnostukseni, joskaan instrumentaali rautalankamusiikki ei lopulta jaksanut innostaa kertakuuntelua enempää. Levyn erikoinen kansikuva jäi kuitenkin mieleeni. Siinä lähinnä possua muistuttava laite töräyttää torvea mikrofonin edessä samalla kun kaksi ihmishahmoa operoi sen takapäähän putkilla yhdistettyä laitetta. Samanlaista kuvastoa löytyi muistaakseni myös kansivihkon muilta sivuilta.

Uudenkaupungin Bonk Museosta kuulin ensimmäisen kerran Toisiin maisemiin -blogin Hannelilta. Innostuimme vaimoni kanssa aiheesta sen verran paljon, että otimme Uudenkaupungin ensimmäiseksi kohteeksi viime kesän kesälomamatkallemme.

Miltei veden äärellä osoitteessa Siltakatu 2 sijaitsevalle museolle oli helppo löytää ja pysäköintipaikkojakin oli hyvin tarjolla kadun vastapuolella. Bonk Museon pääsymaksu on 9€, eikä museo ainakaan toistaiseksi ole Museokorttikohde. Paikka on normaalisti avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun asti ja muina aikoina sopimuksen mukaan. Itse museo kummallisine vimpaimineen sekä erikoisine tarinoineen vedonnee enemmän aikuisiin, kun taas perheen pienimmät pääsevät hiomaan keksijäntaitojaan museon piharakennuksessa sijaitsevassa Lasten Keksimössä. Tarkemmat tiedot pääsymaksuista ja aukioloajoista löytyvät museon sivuilta täältä.

Museo esittelee Bonk-yhtiön mielikuvituksellisia tuotteita. Voin lämpimästi suositella opastusta, joka ainakin normaalin sesongin aikana sisältyy pääsymaksuun. Koneiden käyttötarkoitus valottuu valkotakkisen oppaan kertomien tarinoiden myötä paljon paremmin kuin itsekseen tutkimalla. Tosin ei niistä härveleistä silti juuri enempää ymmärrä, sen verran erikoisista vimpaimista on kyse. Pähkähullu tarina on joka tapauksessa kuulemisen arvoinen. Ainakin me nauroimme vedet silmissä.

Bonkin fiktiivinen perheyritys personoituu usein juuri Gullichseniin. Tarkoituksena on kuitenkin ollut luoda kokonaisvaltainen fiktiivinen brändi, jonka rakentamisessa on alusta alkaen ollut mukana monia muitakin eri alojen osaajia. Koneiden ympärille on rakennettu monenlaista oheismateriaalia, kuten aikakautta kuvastavia hyvin uskottavan näköisiä mainoksia. Niiden äärellä voi jo hetken epäillä osaa laitteista todellisiksi. Bonkin perheen tarina on kuitenkin niin absurdi, ettei sen suhteen pääse tapahtumaan tällaisia vahinkoja.

Ne laitteet tosiaan ovat melkoisen mielikuvituksellisen näköisiä. Vimpaimet on rakennettu hyvin uskottavasti, joskaan ne eivät näytä kovin järkeviltä muuta kuin nopealla vilkaisulla. Autenttista tunnelmaa lisää juuri sellainen tietty öljytyn metallinen konepajan haju, joka tuntuu nenässä missä tahansa metalliset ja hyvin rasvatut koneenosat kuuluvat sisustukseen.

Monet laitteista liittyvät Garumiin sekä anjovisenergian tuottamiseen ja varastointiin. Jos tässä ei olisi omituisuutta kylliksi, lähtee homma ihan laukalle kaikenlaisten paranormaalien vimpaimien myötä. Ja kaikki nämä tietysti toimivat Itämeren jättiläisanjoviksista saadulla energialla.

Jos nyt innostuit retkestä Uuteenkaupunkiin, kannattaa samalla varata pikkuisen enemmänkin aikaa kaupungilla kiertelyyn. Bonkin laitteisiin kun voi törmätä ympäri kaupunkia. Me ehdimme valitettavasti nähdä vain yhden härvelin Rantakadun varrella, mutta olen kuullut näitä ylläreitä olevan tarjolla enemmänkin.

2 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 17.5.2021 at 03:21

    Me ollaan käyty Uudessakaupungissa vain kerran. Silloin lähdettiin hylje- ja majakkaretkelle. Ei nähty hylkeitä, koska tuulen vuoksi sinne ei päästy. Kiva retki oli joka tapauksessa ja nyt mietitään, että tehdäänkö sama tänä vuonna uudelleen. Hyvä tietää, että paikkakunnalla on muutakin kivaa tekemistä.

    Vastaa
    1. Aron 19.5.2021 at 22:30

      Tuollainen retki kuulostaa mielenkiintoiselta. Uusikaupunki vaikutti muutenkin kivalta kesäkaupungilta. Täytyy pysähtyä seuraavalla kerralla pidemmäksi aikaa.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *