Kööpenhaminan keskustasta löytyy hauska pyöreä torni, jonne pääsee 25 kruunun hintaan katselemaan maisemia lintuperspektiivistä. Tämän Rundetårnin huipulla oleva näköalatasanne ei ole kuin noin 35 metrin korkeudella, mutta lähialueen rakennuksia korkeampana se tarjoaa näkymät yli kattojen.

Rundetårn rakennettiin 1600-luvulla tähtitieteelliseksi observatorioksi. Torni on osa isompaa rakennusta, johon kuului myös Kööpenhaminan yliopiston ensimmäinen kirjasto sekä kirkko. Kirjasto toimii nykyisin näyttely- ja konserttitilana.

Tornin kenties hauskin piirre on ylös huipulle johtava ramppi. Portaita ei ole tarjolla kuin aivan loppumatkasta. Suurin osa kiipeämisestä tapahtuu 7,5 kokonaista ympyrää kiertävää ramppia pitkin. Jostain syystä minulle tuli ramppia katsellessa välittömästi mieleen, että se on suunniteltu hevosia varten. Huipulla tosin heräsi epäilys. Miksi ihmeessä joku haluaisi ratsastaa torniin? Rampin leveys riittää kyllä hevosen kääntämiseen, joten peruuttelu ei olisi tarpeen.

Ilmeisesti hevoshypoteesini ei mennyt täysin pieleen, vaikka ramppia tuskin kuitenkaan on ihan tätä tarkoitusta varten rakennettu. Nimittäin tarinan mukaan Venäjän tsaari Pietari Suuri ratsasti 1700-luvulla Rundetårnin huipulle hevosella, jonka vetämissä vaunuissa istui hänen vaimonsa. En tosin onnistunut löytämään selitystä moiselle tempaukselle. Sekä hevosen että vaunujen kääntämiseen rampin leveys on tuskin riittänyt, joten pientä hässäkkää on huipulla saattanut olla havaittavissa. Insinööri ei osaa olla katsomatta asioita käytännöllisyyden näkökulmasta.

Minun Rundetårnissa vierailuni aikana Kööpenhaminan maaliskuinen sää oli varsin harmaa. Siitä huolimatta maisemat olivat kiipeämisen arvoiset. Tilaa maisemin katseluun oli mukavasti, sillä kanssani huipulla oli vain kourallinen muita turisteja.

Näköalatasanne kiertää koko tornin huipun, joten näkymät tarjoutuvat kaikkiin ilmansuuntiin. Tähtitieteellinen observatorio sijaitsee tornin keskellä ja sinne noustaan kierreportaita näköalatasanteelta käsin. Observatorio on ilmeisesti avoinna yleisölle talvikaudella. En tullut katsoneeksi, olisiko sinne päässyt kiipeämään. Tosin tähtien katselu ei oikein onnistu valoisaan aikaan.

Muut kirjoitukset aiheesta Kööpenhamina:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *