Pääsin kesäkuussa ensimmäistä kertaa vierailemaan Norjan pääkaupungissa Oslossa. Vierailu alkoi työmatkan muodossa, nörtteilin keskiviikosta perjantaihin NDC-tapahtumassa. Parempi puolisko liittyi seuraani perjantai-iltana. Vietimme pari päivää kaupunkiin tutustuen ja palasimme myöhään sunnuntaina kotiin. Tämä pieni pääkopan tuuletus osui keskelle muuttokiireitä ja teki oikeastaan siinä kohtaa todella hyvää.

Kun työosuus matkasta päättyi, muutin matkatavarani toiseen hotelliin. Olin Tripadvisoria plärättyäni päätynyt Hotel Christiania Teateriin. Hotelli sijaitsee aivan kaupungin ytimessä, puiston toisella puolella Karl Johans gatelta. Hotelli oli vähän hintava, mutta Oslo on. Onneksi huone oli rauhallinen ja viihtyisä. Eikä tuo myöskään pahalta näyttänyt. Aamiainen oli suorastaan mahtava.

Kävelimme jonkin verran Aker Bryggen ja Tjuvholmenin alueilla. Nämä Oslovuonon rannan tienoot olivat viikonloppuiltaisin täynnänsä väkeä. Yllättäen rannan tuntumasta löytyi myös ihan kelvollista ruokaa, ei pelkkää turistityrkkyevästä.

Tjuvholmenin upea Astrup Fearnley Museet jäi vierailematta, mutta museon tyylikästä rakennusta kävimme kyllä ihailemassa.

Bryggetorget vaikutti kauniilla säällä varsinaiselta olohuoneelta. Väkeä riitti ja kaikenlaista jännää nähtävää myös. Pari alastonta rouvaakin oli eksynyt paikalle paistattelemaan päivää, alla kuvassa toinen heistä.

Raha näkyi Oslon modernissa rakennuskannassa. Kerrostaloissa oli mielenkiintoista yksityiskohtaa ihan eri tavalla kuin esimerkiksi Helsingin tylsissä laatikoissa. Uutta rakennusta oli myös työn alla valtavasti.

Välillä tuntui, että minne vain kameralla tähtääkin, tarttuu kuvaan jotain hauskaa. Kuten nyt vaikka alla olevan kuvan portailla nököttävä ötökkä Tjuvholmenissa.

Kuninkaanlinnakin Oslossa on, mutta siihen tutustuimme tällä kertaa vain ulkoa päin. Linna löytyy Karl Johans gaten länsipäästä ja sitä ympäröi suuri puisto. Linna on mäen päällä, joten sen edustalta avautuvat varsin hienot näkymät kaupunkiin.

Oslon oopperataloa on kehuttu paljon, eikä syyttä. Rakennus on upea ilmestys. Katto on oikeastaan kalteva ramppi, jota pitkin voi helposti kiivetä ihailemaan maisemia. Rakennus on upea kuulemma myös sisältäkin päin, mutta tällä kertaa emme käyneet sinne kurkistamassa. Kenties joskus tulevaisuudessa päädymme oopperataloon opastetulle kierrokselle, jollaisia siellä järjestetään.

Kävimme kävelyllä Akerhusin linnoituksessa ja kävimme myös sisällä varsinaisessa linnassa. Paikasta tulivat vahvasti mieleen suomalaiset linnat. Esimerkiksi ruotsalaisiin ja tanskalaisiin linnoihin verrattuna Akerhus oli paljon pelkistetympi. Norjahan oli pitkään Tanskan alusmaa samoin kuin Suomi Ruotsin, joten ehkä tämä havainto oli ihan oikea.

Kauniin aurinkoisena sunnuntaina päätimme vierailla maailman suurimmassa veistospuistossa Vigelandsparkenissa. Hieman etäämmällä keskustasta sijaitsevassa puistossa ei ollutkaan enää niin aurinkoista. Synkät pilvet vyöryivät kohti, kun kävelimme mystisen Monoliten-veistoksen ohi.

Kävimme myös vilkaisemassa puiston epävirallisena symbolina toimivaa kiukuttelevaa kakaraa. Puisto on täynnänsä veistoksia ja ne ovat kyllä varsin mielenkiintoisia. Olisimme katselleet paikkaa tarkemminkin, jos olisimme hoksanneet ottaa sateenvarjot mukaan. Tällä kertaa kierros jäi lyhyeksi ja päätimme palata metrolla takaisin keskustaan.

Keskustassa sää oli edelleen aurinkoinen, joten päätimme hyödyntää vielä voimassa olevia joukkoliikenteen vuorokausilippujamme. Niitä muuten operoidaan älypuhelinsovelluksella, mitään matkakortteja ei tarvita. Hyppäsimme paikallisliikenteen paattiin, joka kulkee useamman saaren väliä Oslovuonossa. Kolmen vartin merimatka oli hauska, joskaan Oslovuono ei ehkä vastaa yleistä mielikuvaa Norjan vuonoista. Semmoinen aika tavallinen merenlahtihan se nyt oikeasti vain on. Mutta kaupungit näyttävät aina hauskoilta mereltä katsottuna, joten veneretki kannatti ehdottomasti.

Oslo oli kaunis kaupunki ja kyllähän siellä olisi vielä enemmänkin nähtävää ollut. Norjaa sanotaan kalliiksi, eikä suotta. Majoitukseen ja syömiseen saa kyllä rahaa palamaan. Iltaelämän kalleuteen emme edes tutustuneet. Lennot onneksi ovat varsin edullisia. Tuskin kuitenkaan palaamme Osloon ihan heti, paitsi jos taas tarjoutuu tällainen tilaisuus.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *