Tukholma on jostain syystä aina ollut ihan kiva päiväretkikohde, mutta se ei koskaan oikein ole houkutellut pidemmälle vierailulle. Onneksi tänä keväänä lopulta otimme härkää sarvista ja vietimme pitkän viikonlopun tässä naapurimaan pääkaupungissa. Matkaa suunnitellessamme kävi pian selväksi, että kaikenlaista mielenkiintoista löytyy enemmän kuin muutamassa päivässä ehdimme näkemään. Aloitimme siitä hienoimmasta eli kuninkaanlinnasta.

Olen vieraillut Ruotsin kuninkaanlinnassa aiemmin 15-vuotiaana. Joskin silloin taisin käydä vain katsomassa kruununjalokivet sekä vaihdinvaihdon. Jälkimmäinen oli niin hassun näköistä pokkurointia, että jaksoimme hörönauraa koko toimituksen ajan kavereiden kanssa. Siis varsin tyypillistä 15-vuotiaan käytöstä. Tällä kertaa ei ollut tarkoitus tulla hihittelemään, vaan ihan opastetulle kierrokselle.

Vaihdinvaihtokin meni sivu suun, emmekä jääneet odottamaan seuraavaa. Väkeä kun tuntui liikkeellä olevan niin paljon, että emme toimituksesta olisi kuitenkaan mitään nähneet. Alla on kuva vahdinvaihtoa seuranneesta esityksestä, jossa hevosten selästä käsin soitettiin torvin erilaisia hittikappaleita vuosien varrelta. Kyllä ne torvensoittajat siellä väkijoukon takana ovat ihan varmasti.

Ulkoapäin vanhassakaupungissa Stadsholmenin saarella sijaitseva linna on vähän möhkön näköinen. Aiempi samalla paikalla sijainnut Tre Kronorin linna tuhoutui tulipalossa vuonna 1697. Uuden linnan suunnitteluhetkellä Ruotsi oli suurvalta ja siksi linnan piti vastata suurvallan hallitsijan tarpeita.

Sodankäynnin kalleus pakotti linnan rakennustyöt tauolle liki kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Hökötys valmistui lopulta ulkoapäin vuonna 1754. Sisäpuolella työt jatkuivat 1770-luvulle asti. Rakennustöiden aikana Ruotsin suurvalta-asema ehti luhistua. Lopputuloksena oli käyttötarkoitukseensa ylimitoitettu linna, jonka ylläpitokustannukset olivat kohtuuttoman suuret. Silti linna on nököttänyt paikallaan tehtäväänsä hoitaen valmistumisestaan saakka.

Linnaan voi tutustua talviaikaan tiistaista sunnuntaihin ja kesäaikaan päivittäin. Aukioloajat vaihtelevat hieman vuoden mittaan, yksityiskohdat kannattaa tarkistaa linnan virallisilta sivuilta. Sisäänpääsy maksaa 160 kruunua. 45 minuutin opastetun kierroksen hinta on tähän päälle 20 kruunua per henkilö. Suosittelen kierrosta lämpimästi, sillä oppaan kertomat tarinat elävöittävät vierailua huomattavasti. Kannattaa huomata, että kierroksille otetaan vain rajattu määrä vierailijoita, eikä kierrosta voi varata etukäteen.

Myös kruununjalokivet ovat nähtävillä. Näistä koristeista ei valitettavasti saa kuitenkaan ottaa valokuvia. Normaali opastettu kierros ei vie ihailemaan helyjä, mutta näitä varten on oma erillinen kierroksensa, joita järjestetään kerran päivässä.

Linna on ollut vuodesta 2011 asti remontissa. Julkisivusta alkoi tipahdella palasia kadulle, mikä paljasti huoltotoimien ajan olevan käsillä. Remontti kestää arviolta reilut 20 vuotta ja tulee kustantamaan puolisen miljardia kruunua. Ehkä sellainen numeroa tai paria pienempi linna olisi sittenkin ollut parempi.

Mutta vitsit sikseen, onhan Tukholman kuninkaanlinna aivan mahtavan upea paikka. Suuren kokonsa vuoksi ulkoisesti vähän kolho rakennus on sisältä kaikkea muuta. Huoneet ovat pääosin isoja ja ne on koristeltu ylenpalttisin yksityiskohdin. Joskin osa huoneista sentään on pohjoismaisen hillittyjä.

Vuodesta 1818 Ruotsin kruunua kantaneella Bernadotten kuningassuvulla on oma huoneistonsa linnassa. Koska kuningas ei varsinaisesti asu tässä linnassa, hyvällä kuninkaalla on toki monta linnaa, voi näihinkin tiloihin päästä tutustumaan. Opastettu kierros ei kata Bernadotten huoneistoa, joten sinne on jalkauduttava omatoimisesti. Huonon tuurin sattuessa jokin valtiovierailu tai muu juhlallisuus voi aiheuttaa osan tiloista sulkemisen yleisöltä.

Bernadotten suvun ensimmäinen kuningas Kaarle XIV Juhana toimi marsalkkana Napoleonin armeijassa ja suostui pitkin hampain kutsuun tulla pelastamaan köyhä Ruotsi edellisen kuningassuvun ehdyttyä. Omien puheidensa mukaan Kaarle koki tämän uravalinnan arvonalennuksena. Hän oli kuitenkin vasta kakkosvaihtoehto hommaan. Se listan ensimmäinen kaveri kieltäytyi kohteliaasti kunniasta. Muunmuassa tämmöisiä tarinoita kuulee opastetulla kierroksella.

Räiskin kameralla linnan jokaisessa salissa ja vähän käytävilläkin. Moni kivannäköinen huone ei näyttänyt kuitenkaan kuvassa yhtä hyvältä johtuen heikosta valosta. Arvokkaita huonekaluja ja maalauksia on tarpeen suojata auringonvalolta ja siksi huoneet ovat keskellä päivääkin hämäriä. Paikka näyttää ehdottomasti parhaalta omin silmin nähtynä.

Suosittelen kaikille Tukholmassa käyville suomalaisille vierailua Tukholman kuninkaanlinnaan. Täältä käsin Suomeakin hallittiin vuosikymmenten ajan.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *