Portugalin pääkaupungista Lissabonista löytyy yksi Euroopan suurimmista akvaarioista, Oceanário de Lisboa. Olemme vierailleet akvaarioissa useissa kaupungeissa matkoillamme ja tämä Lissabonin paikka on kyllä ehdoton suosikkimme tähän asti. Olemme vierailleet suuremmissakin akvaarioissa, mutta silti Lissabon Oceanário pitää listallamme ykköspaikkaa.

Oceanário sijaitsee Parque das Naçõesin alueella, joka on tunnettu vuoden 1998 maailmannäyttelyn näyttelyalueena. Alue sijaitsee hieman Lissabonin keskustasta koilliseen. Lähin metroasema on vähän reilun kilometrin päässä sijaitseva Cabo Ruivo. Bussilla pääsee lähemmäs, Oceanário de Lisboan pysäkki on muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Samoin kaupungin hop on-hop off -tyyppiset turistibussit pysähtyvät Oceanárion luona. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että valitsee oikean reitin, akvaario ei satu kaikkien turistibussireittien varrelle.

Akvaation aulassa oli hieno näyttely, joka kertoi meriekosysteemien tilasta ja niihin kohdistuvista uhkista. Faktatietoa oli esillä mm. merenkulusta ja maailman suurimmista satamista. Kyllä siellä kontti jos toinenkin saa kyytiä. Ei ihme, että eläimet joutuvat paikoin ahtaalle. Samoin ei ihme, että välillä tapahtuu onnettomuuksia, joissa öljyä ja muita merieliöstölle vaarallisia aineita päätyy mereen.

Aivan ensimmäiseksi kävimme tutustumassa väliaikaiseen merikilpikonnia esitelleeseen näyttelyyn. Isossa tankissa kalojen seassa uiskentelevat varsin suurikokoiset kilpikonnat olivat upeita. Olisipa kiva joskus näihdä tällaisia luonnossakin. Tämä näyttely on jo ehtinyt vaihtua varmaan moneen kertaan, sillä ainakin akvaarion sivujen mukaan erikoisnäyttelynä on jo jokin ihan muu. Erikoisnäyttelyt ovat kuitenkin hienosti toteutettuja, joten niihinkin kannatta ehdottomasti tutustua.

Akvaarion mielenkiintoisin osasto on kuitenkin valtava päätankki. Viiden miljoonan litran tankkia voi ihailla kahdesta eri kerroksesta. Tankin korkeus mahdollistaa erilaisen lajiston pinnan ja pohjan tuntumaan. Kaikkiaan eri kalalajeja on tankissa edustettuina noin sata. Mukana on haita, rauskuja, barrakudia ja monia muita.

Yksi erikoisimmista päätankissa elävistä lajeista on möhkäkala. Kyseinen laji on harvinainen akvaarioissa, sillä se on hyvin ronkeli mitä tulee olosuhteisiin.

Päätankissa voi nähdä varsin vaikuttavan kokoisia haita ja rauskuja.

Päätankin lisäksi akvaariossa on neljä erilaisia ekosysteemeja esittelevää aluetta. Ekosysteemit vaihtelevat trooppisesta koralliriutasta aina Antarktiksen rannikolle asti. Jälkimmäisessä on näytillä pingviinejä. Pohjois-Atlantin rannikon ekosysteemissä asustelee aina yhtä lupsakan näköisiä lunneja.

Yksi Lissabonin akvaarion vetonauloista on joukko merisaukkoja. Nämä leikkisät veijarit polskivat varsin huolettoman näköisinä vedessä. On kyllä helppo ymmärtää mihin niiden suosio perustuu.

Erilaisia sammakkoeläimiä on muutaman terraarion verran nähtävillä. Osa on hyvin värikkäitä. Voimakas väritys lienee merkki myrkyllisyydestä.

Meduusoita oli myös esillä muutamia lajeja. Nämä hiljalleen liikkuvat läpikuultavat otukset ovat näin lasin läpi erittäin rentouttavia katseltavia. Uintiretkellä vastaan tullessaan nämä voisivat saada toisenlaisia reaktioita aikaiseksi. Ilman sopivaa valaistusta näitä veijareita voisi olla vaikea erottaa. Hämärässä tilassa sopivilla valoilla meduusatankeista on kuitenkin saatu upeita katsottavia.

Vierailemme yleensä aina reissuillamme akvaarioissa, mikäli suinkin aikataulu sallii. Etenkin tällaiset todella hienosti järjestetyt paikat ovat varsinaisia helmiä. Merenelävien katselu on jotenkin vain kovin rentouttavaa.

Muut kirjoitukset aiheesta Lissabon:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *