Unescon maailmanperintökohde Sintra sijaitsee noin 30 kilometrin etäisyydellä Lissabonista. Rossion asemalta Lissabonista lähtevällä junalla matka taittuu vähän reilussa puolessa tunnissa. Kohde on siis varsin helposti lähestyttävissä maan pääkaupungista käsin. Vähänkään useamman päivän Lissabonissa vierailevalle suosittelen ehdottomasti yhden päivän uhraamista Sintran visiittiin.

Sintran Unescon suojeluksessa olevan keskustan Sintra-Vilan lisäksi muita keskeisiä nähtävyyksiä ovat ylempänä kukkuloilla sijaitsevat maurien rakentama linna Castelo dos Mouros sekä värikäs eri arkkitehtuuristen tyylien tilkkutäkki Palácio Nacional da Pena. Kätevimmin nämä kaikki on mahdollista kiertää sijoittamalla 5€ bussilippuun. Bussi numero 434 ajaa juna-asemalta Sintra-Vilaan, sieltä ylös maurien linnalle ja edelleen Penalle. Lopuksi bussi palaa vielä Sintra-Vilan kautta juna-asemalle. Yhdellä lipulla voi ajella vaikka koko päivän ympäri tuota reittiä, eli kaikki kohteet saa kierrettyä kätevästi hop on-hop off -tyyppisesti.

Sintra-Vilasta löytyy palatsi Palácio Nacional de Sintra. Se on maurilaista alkuperää, mutta sitä on sittemmin laajennettu portugalilaisin voimin. Sekä ulkoisessa arkkitehtuurissa että sisustuksessa on nähtävissä edelleen islamilaisia vaikutteita.

Sintra-Vilaa voi muuten katsella lintuperspektiivistä maurien linnan muureilta.

Yllä kuvassa palatsin Sala das Pegasin eli harakkahuoneen katto.

Palatsissa on useiden huoneiden seinissä ja lattioissa tyypillisiä portugalilaisia azulejoja eli maalattuja keraamisia laattoja. Nämä ovat yksiä maan vanhimmista azulejoista. Azulejot ovat nekin maurien tuliaisia.

Myös palatsin keittiöön pääsee tutustumaan. Siellä on jokunen pata mahtunut porisemaan kerralla.

Islaminuskoisten maurit rakensivat Sintraan korkealle kukkulalle linnoituksen 900-1000-luvuilla. Maurien valtakauden ollessa lopuillaan linnoitus antautui kristityille joukoille vuonna 1147. Linnoitus oli tämänkin jälkeen käytössä, mutta sen merkitys väheni hiljalleen 1300-luvun loppuun mennessä.

Linnoituksen muureille pääsee kävelemään. Näkymät yli maiden ja mantujen ovat pienen kiipeämisen arvoiset. Linnoitus sijaitsee yli 400 metrin korkeudella merenpinnasta, joten se on huomattavasti ympäröivää seutua korkeammalla. Marraskuussa taivas oli kirkas ja näkyvyyttä riitti. Ilmeisesti kaikkina aikoina vuodesta yhtä hyvää näkyvyyttä ei ole tarjolla.

Mikäli bussikyydin sijaan reippailu kuulostaa miellyttävämmältä, on tällaiseen mahdollisuus tarjolla. Maurien linnoitukselle voi kivuta Sintra-Vilasta myös 2 kilometrin pituista polkua pitkin. Polku on kuulemma jyrkkä ja hieman vaativa, mutta varsin rauhallinen ja palkitseva. Alku löytyy Rua Marechal Saldanha -kadulta Sintra-Vilan kaakkoislaidalta. Reitin alku on hyvin merkitty, joten siitä ei voi kyseistä katua kävellen kulkea vahingossa ohi. Jos epäilyttää, kannatta vilkaista vaikka Googlen kartan katumäkymästä kyseinen paikka.

Maurien linnoitusta vähän tuoreempaa arkkitehtuuria edustaa värikäs Palácio Nacional da Pena (eli tuttavallisesti Penan palatsi?). Palatsi edustaa uusromaanista arkkitehtuuria. Palatsin paikalla on sijainnut jo keskiajalta lähtien kappeli, jota myöhemmin laajennettiin luostarilla. Paikasta muodostui vuosisatojen kuluessa Portugalin kuninkaallisten suosima hiljentymispaikka.

Portugalin kuningas Ferdinand II päätti rakennuttaa paikalle palatsin perheensä kesäpaikaksi. Palatsi rakennettiin vuosina 1842-1854. Kuninkaalla ja kuningattarella oli painavia mielipiteitä rakennuksen yksityiskohtien suhteen, mikä viivästytti töitä merkittävästi.

Kuninkaallisten vaatimuksesta palatsista löytyvätkin lähes kaikki mahdolliset kaaret ja koukerot mitä kuvitella saattaa. Ihan hirveän hyvällä maulla suunnitelluksi tätä kesäpaikkaa ei voi mennä haukkumaan, mutta onhan tässä tietysti omanlaistaan viehätystä. Pienelle perheelle tällainen toki on ihan mukiinmenevä kesäpalatsi.

Muureilla ja pihoilla pälyilyn lisäksi myös sisätiloihin pääsee tutustumaan. Nähtävillä on oman aikansa kalustusta kylpyhuoneesta makuuhuoneeseen ja kaikkeen sillä välillä.

Palatsista löytyy myös oma pieni kappeli.

Sintrasta löytyy näiden kohteiden lisäksi myös muuta nähtävää. Patikoijille ja kiipeilystä kiinnostuneille löytyvät Sintravuoret ja luontoihmisille Sintra-Casvaisin luonnopuisto. Näiden lisäksi Sintra-Vilaa ympäröivällä alueella sijaitsee lukuisia kauniita linnoja ja muita rakennuksia. Myös majoituksen järjestäminen Sintrasta onnistuu, joten pidempikin vierailu on helposti mahdollinen.

Tässä luetellut vierailukohteet ovat kaikki maksullisia. Seuraavassa vähän hintatietoa:

Muut kirjoitukset aiheesta Lissabon:

Linkkejä: