Pohjoisessa Kaliforniassa on kaksi loistavaa kansallis- tai osavaltion puistoa, joissa voi ihailla uljaita rannikon punapuita, noita kaikista maailman puista korkeimmiksi kasvavia. Toinen on yhdistetty Redwood National and State Parks ja toinen Humboldt Redwoods State Park. Me vierailimme jälkimmäisessä.

Parhaiten Humboldt Redwoods State Parkiin pääsee sisälle punapuiden reunustamaa Avenue of the Giants -tietä ajaen. Pohjoisesta saavuttaessa tietä 101 pitkin, Avenue of the Giantsin pohjoispää löytyy vähän Staffordin kylän jälkeen. Etelästä päin saavuttaessa puolestaan tien eteläpää löytyy noin Garbervillen ja Phillipsvillen puolivälistä, edelleen tieltä 101. Opasteet ovat hyvää luokkaa, joten erehtymisen mahdollisuuksia ei pitäisi olla.

Humboldtin puisto on mainituista kahdesta puistosta selvästi pienempi, mutta sieltäkin löytyy eri pituisia vaellusreittejä. Meillä ei ollut aikaa kovin pitkälle pysähdykselle, joten valitsimme lyhyen reitin. Ajoimme auton Founders Groven parkkipaikalle ja kiersimme vajaan kilometrin mittaisen luontopolun, jota varten oli ihan opaslehtinen saatavilla. Parkkipaikalla on näiden opaslehtisten lisäksi myös wc-tilat tarjolla vierailijoille.

Founders Grove on nimetty jo häviämässä olleiden punapuiden suojelemiseksi perustetun Save-the-Redwoods Leaguen perustajien kunniaksi. Kyseistä organisaatiota on kiittäminen näiden kansallispuistojen olemassaolosta. Muutoin paikallinen metsäteollisuus olisi jo tehnyt metsistä selvää.

Humboldtin kansallispuistossa kasvaa yli 100 tunnettua yli 110-metristä punapuuta. Kaikkein korkeimmat tunnetut punapuuyksilöt kasvavat kyllä Redwood National and State Parks -yhdistelmäpuistossa, mutta silti yli 110-metrisiä puita tuossa puistossa on vain alle neljäkymmentä (kaikista korkein tunnettu yksilö on Hyperion, jolla pituutta on reilut 115 metriä). Humboldtin puistossa siis on enemmän todella korkeita punapuita pienemmälle alueelle jakautuneina.

Vielä kasvavien puiden lisäksi myös kaatuneita puita löytyy paljon. Valtavia juurakoita ja makaavia puunrunkoja on useita tämän pienenkin luontopolun varrella. Opaslehtisen avulla myös muihin puiston kasvi- ja eläinlajeihin on mahdollista tutustua helposti.

Vaikka varsinainen pysähdys Humboldt Redwoords State Parkissa jäisikin tekemättä, on pelkkä puiston läpi kulkevan Avenue of the Giants -tien ajaminen edes osalta matkaa hauska kokemus. Valtatie 101 on näillä kohdin jo moottoritie, toisin kuin vaikkapa Oregonissa. Nopeuden nostaminen aina vähän haittaa maisemien tarkkailua. Lisäksi isompi tie vie enemmän tilaa ja työntää ympäröivän luonnon kauemmas.

Tällaisia ongelmia ei ole kaksikaistaisella Avenue of the Giantsilla. Tie mutkittelee metsän siimeksessä. Puut ovat paikoitellen todella lähellä, välillä ne jopa taipuvat tien yli. Silloin tällöin vastaan tulee muutaman kymmenen asukkaan kylä (asukasluku on ilmoitettu kyltissä kylän reunalla). Kansallispuistokokemus olisi siis tarjolla autosta nousematta, voiko enää amerikkalaisempaa olla.

Muut kirjoitukset aiheesta Kalifornia:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *