Noin tunnin bussimatkan päässä Nizzasta sisämaahan päin sijaitsee viehättävä Saint-Paul de Vence. Tämä yli tuhat vuotta vanha kukkulakaupunki on jo pitkään houkutellut puoleensa taiteilijoita. Meidän vierailustamme kaupungissa on jo useita vuosia aikaa, mutta kaupunki tuskin on kauheasti muuttunut näiden vuosien aikana.

Saint-Paul sijaitsee sisämaassa noin suunnilleen Nizzan ja Antibesin puolivälin tienoilla. Maa nousee sisämaahaan siirryttäessä nopeasti ja siksi matkalla Nizzasta Saint-Pauliin onkin paljon korkeuseroa. Tie on lisäksi varsin mutkainen. Matka taittuu vuokra-autolla tai vaikka paikallisliikenteen bussilla. Bussi numero 400 taittaa matkan noin tunnissa. Jos alla on vuokra-auto, kannattaa varata vähän aikaa maisemien ihailuun. Matkan varrella on näköalapaikkoja, joissa voi pysähtyä hetkeksi jaloittelemaan ja ihailemaan näkymiä.

Nämä vanhat kylät ovat aina kukkuloilla. Tämä on ollut aikoinaan turvallisuustekijä, sillä kukkulaa on helpompi puolustaa. Kukkulan lakea kiertävät muurit, joiden sisällä kaupunki on. Sijainti ympäröivää maaseutua korkeammalla tarjoaa upeat näkymät kaupungin muurin yli.

Kaupungin vanhojen talojen väleissä kiemurtelevilla kapeilla kaduilla ei autoilla pääse ajamaan. Skoottereita saattaa tulla vastaan, mutta pääosin liikenne tapahtuu jalkaisin. Saint-Paul täyttyy jo kohtalaisen aikaisin aamulla ensimmäisten turistibussien saavuttua, joten kannattaa olla hereillä, mikäli kapeita katuja haluaa tallustella ilman tungosta.

Muurin portista kaupunkiin saapuessa ensimmäisenä silmään ottaa keramiikasta tehty Saint-Paulin kartta. Tämän on kuulemma tehnyt vuosia kaupungissa asunut ja työskennellyt suomalaistaiteilija. Valitettavasti olen jo ehtinyt unohtaa taiteilijan nimen, enkä löydä sitä edes googlen avustuksella.

Saint-Paulin pääkadun varrelta löytyy kylän tunnusmerkki, suihkukaivo La Grande Fontaine.

Saint-Paulissa on paljon ateljeita, joissa voi ihailla paikallisten taiteilijoiden töitä. Myös kaikenlaista muutakin käsin tehtyä on näytillä ja myynnissä.

Aivan kaupungin muurin ulkopuolelta, kauniin aukion laidalta, löytyy kuuluisa ravintolahotelli La Colombe d’Or, jossa aikoinaan viettivät aikaansa mm. Picasso ja Matisse. Taitelijat maksoivat laskunsa teoksillaan ja nykyisin Colombe d’Orin taidekokoelma onkin huomattava. La Colombe d’Oria vastapäätä sijaitsee niin ikään kuuluisa kahvila Cafe de la Place.

Saint-Paulin hautausmaalle on haudattu mm. taitelija Marc Chagall. Hautausmaa sijaitsee aivan kaupungin laidalla, joten sieltä voi ihailla upeita maisemia.

Ainakin meillä Saint-Paul de Vence kuuluu ehdottomasti seuraavan Nizzan reissun ohjelmaan, milloin sitten tällaiselle reissulle sopi aika tuleekaan. Kun kumipyörät kerran ottaa alle, kannattaa samalla kierrellä muitakin lähialueen kukkulakyliä.

Linkkejä:

Muut kirjoitukset aiheesta Nizza: