Suosikkikaupungissamme Pariisissa olemme tutustuneet lukuisiin kirkkoihin. Näissä vanhoissa rakennuksissa on jotain kiehtovaa. Yksi ehdottomista suosikeistamme on Unescon maailmanperintökohde vanha rouva Notre Dame.

Tätä upeaa goottilaisen kirkkoarkkitehtuurin helmeä rakennettiin pitkään ja hartaasti vuodesta 1160 aina vuoteen 1345 asti. Sittemmin rakennus on saanut kokea kovia. 1790-luvulla Ranskan vallankumouksen jälkimainingeissa irtaimistoa tärveltyi ja katosi. Hulluimpina vuosina Notre Dame toimi varastotilana. 1800-luvun puolivälin tienoilla alkanut restaurointi pelasti tilanteen. Sittemmin huoltotöitä on suoritettu 1990-luvulta alkaen. Viimeisimmillä vierailukerroillamme osa rakennuksesta onkin ollut rakennustellingeillä kuorrutettuna.

Notre Damen katedraali on hyvin suosittu matkailijoiden keskuudessa. Viimeksi Pariisissa käydessämme tyydyimme ihailemaan kirkkoa vain ulkoa päin, sillä keskellä talveakin sisäänkäynnin jono kiersi kauas nurkan taakse asti. Sisäänpääsymaksua kirkkoon ei ole, mutta torniin noustakseen on 8,50€ maksu maksettava. Alle 18-vuotiaat pääsevät perheen mukana ilmaiseksi. Emme ole koskaan tornissa vierailleet, mutta kuulemma sinne pääsyä voi joutua jonottamaan useita tunteja. Näkymät ovat varmasti upeat.

Rakennuksen ulkopinnat on hyvin kattavasti koristeltu kaiverruksin. Melkein minne tahansa katsookin, voi nähdä jonkinlaisia kuvallisia tarinoita. Osassa kuvista on varsin mielikuvituksellisia hirviöitä puuhaamassa milloin mitäkin, kuten vaikkapa keskimmäisen eli viimeisen tuomion oven syvennyksessä. Erityisen jännän näköisiä ovat korkealla kulmissa ja katon reunassa ulos kurkottavat vesinokat.

Kirkon sisällä tilan koko vetää hiljaiseksi. Keskiosan katto on todella korkealla, tarkalleen 35 metrin korkeudella. Sisätilan pituus on 130 metriä je leveys 48 metriä. Rakennusprojekti on ollut aikanaan valtava. Näissä goottilaisissa kirkoissa on jotain kertakaikkisen lumoavaa. Tila on hämärä, eikä liian prameasti koristeltu, olematta samalla kuitenkaan turhan vaatimaton.

Katedraalin ikkunoiden lasimaalaukset ovat hienoja, etenkin kolme valtavaa ruusuikkunaa. Näiden ympärysmitta on 13 metriä.

Notre Damen katedraalissa vierailu kannattaa, vaikka jonottamiseen onkin syytä varata aikaa. Kirkko kannattaa myös kiertää kokonaisuudessaan ulkopuolelta, sillä hienoja yksityiskohtia on katsottavaksi joka nurkalla. Silti kuitenkin sisätilat tarjoavat eniten katseltavaa. Seuraavalla Pariisin vierailulla varaamme kyllä tarpeeksi aikaa, jotta ehdimme jonotella.

Muut kirjoitukset aiheesta Pariisi:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *