Jokaisella matkailijalla on varmasti se yksi kohde, jonne haluaa aina palata uudelleen. Meillä se lienee Pariisi. Aikoinaan ensimmäinen yhteinen matka kohdistui tänne. Ehkä tämä juuri on se syy. Tai sitten se vain johtuu siitä, että Pariisi on mikä on.

Jokainen tietää Pariisin ykkösnähtävyydet, kuten Eiffelin tornin ja riemukaaren. Notre Damen katedraali lienee myös tuttu. Nämä on helposti katsottu ensimmäisellä reissulla. Pitkä viikonloppukin riittää tähän hyvin. Kun nämä pakolliset nähtävyydet on koluttu, alkaa varsinainen tutustuminen kaupunkiin. Silloin huomaa kenties sen oleellisimman asian: parasta Pariisissa on Pariisi itse.

Kaupungissa on loputtomasti viehättäviä katuja ja puistoja koluttavaksi. Kahviloita ja ravintoloita on jokaiselle mieltymykselle ja lompakolle. Myös ostosmahdollisuudet ovat kattavat sellaisia etsivälle. Jokin matkaopaskirja kannattaa hankkia ja siihen tutustua ennen saapumista kaupunkiin. Pieni eksyminen on matkoilla usein suotavaa, mutta silti jonkinlaiset perustiedot eivät ole haitaksi.

Ranskan kielen alkeiden osaamisesta on apua, mutta se ei ole välttämätöntä. Itse en juuri pääse perustervehdyksiä pidemmälle ennen kuin joudun vaihtamaan kielen englantiin. Silti en ole saanut töykeää kohtelua missään. Pariisilainen kohteliaisuus ei kenties ole ylitsevuotavaa aasialaiseen tapaan, vaan hillittyä. Hymy ei välttämättä ole aina korvasta korvaan, mutta kyllä se sieltä kuitenkin löytyy.

Ranskalaisesta ruoasta ja viineistä pitävälle Pariisi on erinomainen vierailukohde. Lisäksi samppanja-alueen pääkaupunki Reims on sopivalla etäisyydellä päiväretkikohteeksi. TGV-junalla Reimsiin hurauttaa Pariisista alle tunnissa. Samppanjaa ehtii päivän aikana maistelemaan halutessaan useammallakin tilalla. Lisäksi tuota jaloa juomaa on tarjolla kaikissa kaupungin ravintoloissa. Reimsissä jokainen ravintola on samppanjabaari.

Jos ranskalainen ruoka ei niin kauheasti nappaa, on kaikkea muutakin tarjolla. Italialaisia ravintolointa on mm. paljon ja joukossa on varsin autenttisiakin paikkoja. Muistan eräänkin kivan italialaisravintolan Montparnassen kaupunginosassa. Siellä jälkiruoan päälle isäntä kippasi grappaa ihan pyytämättä talon puolesta ja tyrkkäsi vielä keksit siihen kaveriksi. Poistuessamme isäntäväki halaili ja toivotteli mukavaa loppureissua. Myös aasialaista ruokaa löytyy sellaisesta enemmän pitävälle. Pakistanilaista ravintolaa kokeilimme eräällä reissulla ja viimeksi Pariisissa käydessämme sushia näkyi saavan lähes joka korttelista.

Tänä vuonna joulu jälleen sattuu varsin mukavasti keskelle viikkoa ja tarjoaa näin hienon mahdollisuuden pidempään talvilomaan vähemmillä lomapäivillä. Tällainen tilaisuus suorastaan vaatii poistumaan kotinurkista pariksi viikoksi jonnekin hauskaan kohteeseen. Mielessä siinsi jo tutustuminen Angkorin temppeleihin Kambodžassa yhdistettynä johonkin toiseen kivaan Aasian kohteeseen, kuten Singaporeen.

Valitettavasti loppukesä toi hieman muutoksia suunnitelmiin ja jouduimme lyhentämään reissun viikkoon. Aasia on vähän kaukana viikon reissua varten, mutta onneksi voi aina mennä Pariisiin. Ei se Aasia mihinkään karkaa, sinne voi mennä vaikka seuraavana kesänä. Olemme kerran aiemmin olleet Pariisissa joulun välipäivinä. Keli oli vähän kolea ja kostea, mutta se ei haitannut lainkaan. Sää nyt kuitenkin on vain pukeutumiskysymys. Eli kuten yläasteen ranskan kirjan otsikko kuului: c’est ca, on y va!

Muut kirjoituset aiheesta Pariisi:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *